"Azi am depus oficial la Parlament proiectul legii privind desecentralizarea serviciilor publice", a declarat marţi pentru BIHOREANUL deputatul UDMR Cseke Attila, unul dintre iniţiatorii propunerii prin care 18 servicii publice care în prezent sunt în subordinea a 9 ministere şi altor agenţii şi oficii guvernamentale vor trece în subordinea administraţiilor locale.
"Înainte ca regionalizarea să se producă, noi am considerat necesar şi corect să se producă descentralizarea, pentru că e logic să duci serviciile publice de la Guvern, peste tot acolo unde se poate, nu către regiuni, ci către localităţi şi judeţe", a explicat Cseke.
"Ideea noastră este că serviciile publice trebuie apropiate cât mai mult de cetăţean, fiindcă tot la nivel local sunt şi problemele, şi posibilitatea de a le soluţiona", a completat deputatul bihorean.
"În prezent, dacă ai o sesizare cu privire la modul în care funcţionează o instituţie dintr-un judeţ subordonată unui Minister, trebuie să o trimiţi la Minister, iar acesta întreabă în judeţ şi abia apoi dă un răspuns. Pe de altă parte, există probleme care pot fi rezolvate nu doar mai repede, ci şi mai bine la nivel local sau judeţean. De exemplu, în Bihor este o mare criză de brutari pentru că nu mai sunt şcoli profesionale şi patronii trebuie să ia oameni de pe stradă ca să-i şcolarizeze. Şcolile fac propuneri ce clase să pregătească, dar Inspectoratul Şcolar trimite propunerile la Minister, şi Ministerul ia decizia, chiar dacă în judeţ se ştiu mai bine realităţile", a mai spus deputatul Cseke Attila, pledând pentru descentralizare.
În fine, pentru a argumenta avantajele descentralizării, parlamentarul bihorean a amintit beneficiile descentralizării din domeniul sănătăţii, deoarece prin trecerea spitalelor în grija administraţiilor locale a crescut nivelul de modernizare şi dotare a acestora. "De ce am ales primari şi preşedinţi de consilii judeţene dacă nu le dăm şi pârghiile prin care să rezolve problemele comunităţilor locale?", a încheiat Cseke.
Conform iniţiativei parlamentarilor UDMR, ar urma să treacă din subordinea ministerelor în cea a consiliilor locale şi consiliilor judeţene următoarele servicii publice descentralizate: Direcţia Judeţeană pentru Agricultură, Inspectoratul Judeţean pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Chimice, Direcţia Judeţeană Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul Judeţean pentru Regim Silvic şi Vânătoare, Centrul Judeţean pentru Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, Inspectoratul Şcolar, Direcţia de Sănătate Publică, Oficiul Judeţean pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură (toate urmând să fie transferate de la ministerele de resort la consiliile judeţene), precum şi cluburile sportive şcolare (prevăzute să fie transferate către consiliile locale).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.