URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 26 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
24 Noiembrie 2013, 11:45

Tu ştii ce să pui în coşul de cumpărături? Specialiştii atrag atenţia asupra necesităţii unei alimentaţii echilibrate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Pornind de la premiza că gama variată de produse care se găsesc pe rafturile supermarketurilor ne ispiteşte de fiecare dată când mergem la cumpărături, specialişti în nutriţie şi alimentaţie le-au explicat medicilor de familie din Bihor despre importanţa unei alimentaţii echilibrate şi diversificate, precum şi efectele ei benefice asupra stării de sănătate. În cadrul conferinţei "Nutriţie, Sănătate, Longevitate", care a avut loc miercuri la Oradea, medicii au discutat despre cum pot oamenii să evite îmbolnăvirile şi care este stilul alimentar corect, moderat, diversificat şi proporţionat.

"Pentru a evita probleme serioase de sănătate, trebuie să fim foarte atenţi la produsele pe care le cumpărăm. Cea mai simplă metodă este să citim eticheta. Este important să alegem alimentele care să ne asigure necesarul caloric zilnic. O dietă bogată în fructe şi legume proaspete, produse cerealiere, lactate, precum şi consumul regulat de peşte, carne bogată în proteine, poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate. O dietă echilibrată este totodată un prim pas în prevenirea diabetului zaharat, o boală care afectează tot mai mulţi români", a explicat prof. dr. Amorin Popa, şeful Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Oradea.

De cealaltă parte, şeful centrului similar din Timişoara, conf.dr. Romulus Timar, a precizat cât de importante sunt în fiecare zi cele trei mese principale şi două-trei gustări. "Trebuie evitate grăsimile sau glucidele rafinate, orele nepotrivite de masă şi porţiile mari de mâncare. Nu există alimente sau băuturi interzise, cheia unui regim alimentar de succes este consumul cu moderaţie, în porţii mici", a declarat Timar.

Tot în cadrul evenimentului au fost prezentate câteva reguli de bază ale unei sesiuni sănătoase de cumpărături. Specialiştii recomandă alimentele bogate în glucide complexe şi fibre (produsele cerealiere), bogate în vitamine, săruri minerale, apă (fructe şi legume), precum şi proteine, grăsimi polinesaturate şi monosaturate (lactate, carne peşte, ouă, leguminoase, nuci).

"Atunci când mergem la cumpărături trebuie să avem planificat un meniu, de preferat, pentru o săptămână întreagă, care să respecte cele trei mese principale ale zilei şi combinaţiile care să asigure aportul de calorii necesar bunei funcţionări a organismului. De cele mai multe ori mâncăm mai mult decât este necesar, în combinaţii nepotrivite, astfel nu este de mirare că obezitatea şi supraponderea sunt probleme de sănătate tot mai acute", a declarat conf. dr. Luiza Demian, secţia de Medicină Internă, Spitalul Clinic Judeţean Oradea.

De asemenea, medicii specialişti au tras un semnal de alarmă cu privire la consecinţele unui indice de masă corporal crescut. Efectele unui IMC mare ajung până la depresie, dezvoltarea stărilor nevrotice, precum şi risc de suicid. Din punct de vedere social, intervine izolarea, discriminarea şi o igienă corporală precară.

Având în vedere toate repercursiunile unei regim alimentar haotic şi dezechilibrat, informarea corectă, din surse specializate, este absolut necesară pentru îmbunătăţirea stilului de viaţă, pornind de la obiceiurile gastronomice, până la activităţile sociale desfăşurate zilnic.

Pentru armonia organismului, acesta trebuie sa fie în stare de echilibru metabolic, adică aportul energetic din diversele alimente ingerate sa fie egal cu consumul energetic. În acest sens, încurajarea activităţii fizice zilnice este o prioritate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON