URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
20 Iulie 2012, 10:46

Tribunalul a decis, definitiv şi irevocabil: Mocan nu va fi consilier judeţean!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ce s-a temut nu a scăpat. Tribunalul Bihor s-a pronunţat vineri în ce priveşte contestaţia depusă de PDL-istul Călin Mocan, fost şef la Garda de Mediu Bihor şi în acelaşi timp candidat la Consiliul Judeţean, împotriva hotărârii prin care, la prima reuniune, CJ a hotărât invalidarea mandatului pe care l-a obţinut nelegal în alegerile locale din 10 iunie.

"Contestaţia s-a respins, definitiv şi irevocabil, ca neîntemeiată", a declarat BIHOREANULUI judecătorul Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor. Cu alte cuvinte, Mocan nu mai are nici o cale de atac, şi va trebui să cedeze locul de consilier judeţean următorului coleg de pe lista de candidaţi a PDL Bihor.

Planuri năruite

După cum a arătat BIHOREANUL, invalidarea mandatului de consilier judeţean a lui Mocan a fost hotărâtă în reuniunea de constituire a CJ, în baza unei solicitări a Prefecturii, care a constatat că pe 1 mai, la depunerea candidaturii, Mocan, pe atunci prim-comisar al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, avea calitatea de funcţionar public cu funcţie de răspundere şi, ca atare, nu putea candida.

Comisia de validare a CJ, formată din cinci aleşi, a propus plenului să nu-i valideze mandatul, iar votul i-a fost defavorabil lui Mocan, acesta neobţinând majoritatea necesară validării: "pentru" s-au pronunţat doar 6 consilieri (dintre care 5 din PDL), în timp ce 26 s-au abţinut şi 2 au votat contra validării.

După cum a dezvăluit BIHOREANUL chiar după alegeri, Mocan apelase la un artificiu pentru a candida fără să renunţe la fotoliul de şef al Gărzii de Mediu Bihor şi la statutul de funcţionar public cu funcţie de conducere. Legal, credea el. Pentru că simplii funcţionari, fără funcţii de conducere, putea candida suspendându-şi raporturile de muncă, PDL-istul s-a "retrogradat" temporar ca funcţionar de rând (pe funcţie de execuţie) la Comisariatul Judeţean Cluj al Gărzii, până la 11 iunie, adică după alegeri, când voia să-şi reia funcţia de conducere de la Oradea.

Trucul au fost descoperit abia după schimbarea Guvernului PDL, când la conducerea Gărzii Naţionale de Mediu a ajuns orădeanul Ovidiu Dăescu. Ca urmare, Prefectura Bihor a trimis CJ o solicitare pentru a analiza legalitatea candidaturii lui Mocan, iar câte una Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

"E adevărat că, din punct de vedere formal, la momentul depunerii candidaturii domnul Mocan avea calitatea de funcţionar public suspendat, şi din acest punct de vedere nu încălca legea, dar prin faptul că mutarea sa de pe funcţia de conducere de la Oradea pe cea de execuţie de la Cluj era doar temporară, şi-a păstrat, tot formal, funcţia de conducere. Or, dacă şi-a păstrat funcţia de conducere, a încălcat Legea funcţionarilor publici, care cere imperativ ca funcţionarii cu funcţii de conducere să candideze numai dacă în prealabil îşi încetează relaţiile de muncă cu instituţia. Domnul Mocan şi-a încetat relaţiile de muncă cu Garda abia pe 12 iunie, deci la o lună şi 11 zile după ce şi-a depus candidatura", a explicat Traian Bogdan, preşedintele comisiei de validare, la prima reuniune a CJ Bihor, în care s-a decis invalidarea mandatului PDL-istului.

Între scuze şi acuze

În timp ce Călin Mocan nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul de vedere, el având telefonul închis, preşedintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu, a declarat BIHOREANULUI că nu ştia de sentinţa Tribunalului, pe care s-a ferit să o comenteze. "Nu comentez nicicum. Înseamnă că nu mai înţelegem noi nimic din politică. Judecătoarea de la Biroul Electoral Judeţean (preşedinta BEJ, Florina Crişan - n.r.) l-a validat ca ales judeţean, a dat certificat de câştigător. Eu zic că sunt două decizii date de doi judecători care se contrazic. Preşedintele BEJ zice că a câştigat mandatul de consilier judeţean, Tribunalul Bihor spune că nu", a declarat liderul PDL Bihor, ignorând, la fel ca alte dăţi, faptul că la vremea depunerii candidaturii, mutarea lui Mocan la Cluj şi plecarea din funcţia de director nu erau cunoscute.

Chestionat cum va proceda, având în vedere că în urmă cu două săptămâni făcea cu ou şi cu oţet juriştii CJ, mai ales pe secretara judeţului, Carmen Soltănel, şi pe preşedintele comisiei de validare, Traian Bogdan, spunând că "dacă cei de la CJ au avut dreptate, noi o să ne cerem scuze; dacă noi o să avem dreptate, cineva din CJ, pe partea juridică, ar trebui mai mult decât să îşi ceară scuze şi să lase instituţia pe alte mâini", Avrigeanu a spus că asta va face: "O să îmi cer scuze, în prima şedinţă, pentru că instanţa a dat dreptate Consilului Judeţean".

Detalii, în articolul "Şmecher degeaba!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
cenzura
Traiasca cenzura!
Postat 22 Iulie 2012, 14:22 de cenzura
U E MUUUUUUUUUUU
vezi ce se-ntampla daca a innebunit trantorul... Adevarul e ca mirosul de ... iasomie tanara dileste si bondarii de 70 de ani , care uita de promisiunile facute paduchilor ... !!! pacat , facea pereche frumoasa cu cei doi puscariasi ai pp ...
Postat 21 Iulie 2012, 13:36 de satana
Toţi la naiba !?!
ANI unde eşti, că e vorba de autoritate de lucru judecat !?! Nu-i vezi pe cei care, de la PNL, PSD, UDMR şi PDL, fiind în funcţii bugetare de conducere a deconcentratelor, sunt şi consilieri judeţeni sau locali în prezent ? Sau vrei să-ţi citez din codul penal partea în care cei care sunt sesizaţi dar nu reacţionează, ca organisme de control civil şi penal, devin ei înşişi nişte infractori ?
Postat 20 Iulie 2012, 23:20 de Carp III
mumu mocane
hahahah, crapa de ciuda fraiere. la moaca ta eventual sef peste porcii lui pazurik, ca tot i-ai tinut spatele loosere
Postat 20 Iulie 2012, 19:55 de gabor
Faceti caz de necaz
Trist ca faceti caz de necazul omului. A incercat si el marea cu degetul, de data asta nu a mers. Poate alta data mai multa sansa.
Postat 20 Iulie 2012, 19:35 de @el
la fel
retoric vorbind.....domnul Laza Liviu Matiuta nu era in aceeiasi situatie fiind director la directia silvica si candidat de consilier judetean ....nu e mai breaz cu nimic ca si mocanu, sarmanul
Postat 20 Iulie 2012, 12:22 de ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON