URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
20 Octombrie 2012, 11:57

Trei sferturi din apele Bihorului, vulnerabile la poluarea cu nitraţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri au finalizat actualizarea Registrului Zonelor Protejate din Bihor. Conform unui comunicat de presă transmis de instituţie, acţiunea subscrie normelor europene ce impun statelor membre inventarierea periodică a zonelor protejate.

"Registrul Zonelor Protejate conţine captările de apă, zonele pentru protecţia speciilor acvatice cu potenţial economic, cele pentru habitate şi specii unde apa este un factor important, zonele vulnerabile la poluare cu nitraţi precum şi cele destinate îmbăierii", se arată în documentul ABA.

În urma analizelor şi a controlalelor în teren, specialiştii de la Ape au concluzionat că 76% din apele bazinului hidrografic Crişuri sunt vulnerabile la poluare cu nitraţi. Riscul e dat de potenţialul de transmitere a nitraţilor din sistemul agricol către apele de suprafaţă şi cele din subterane. ABA monitorizează constant aceste zone, "pentru a limita riscurile poluării apelor", conform comunicatului instituţiei.

Noile date culese de ABA arată că, în Bihor, numărul captărilor de apă destinate alimentării populaţiei s-a înmulţit în ultimii şapte ani. "Primul Registru al Zonelor Protejate, întocmit în anul 2005, conţinea 122 de zone pentru captarea apei, iar în prezent au fost identificate 182 de astfel de zone", a declarat Dumitru Voloşeniuc, director ABA Crişuri, care a mai menţionat că deţinătorul captării de apă este obligat să o introducă în planul de urbanism, zona de protecţie sanitară precum şi cea de protecţie pentru perimetrele hidrogeologice.

Dintre cele 182 de captări de apă pentru consum uman, 20 sunt de suprafaţă iar 162 captări din subteran, din acestea din urmă doar 40% având asigurată zona de protecţie sanitară.

Registrul Zonelor Protejate mai evidenţiază suprafaţa totală a apelor cu specii care au potenţial economic, care în Bihor însumează 833 de kilometri de cursuri de apă curgătoare şi 990 de hectare de luciu de lacuri.

În aceeaşi informare se arată că specialiştii ABA au radiografiat şi zonele speciale protejate unde existenţa habitatelor şi speciilor depinde de calitatea apei, respectiv 37 de arii naturale şi rezervaţii protejate la nivel comunitar, care reprezintă 26% din suprafaţa bazinului hidrografic Crişuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON