URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
06 Decembrie 2013, 12:51

Tokes se plânge că şefii EU, Barosso şi Reding, "se descotorosesc" de pretenţiile imobiliare ale maghiarimii din România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eurodeputatul Laszlo Tokes a anunţat joi că liderii Comisiei Europene "se descotoresc" de maghiarii din Transilvania, ai căror lideri religioşi cer retrocedarea imobilelor care le-au aparţinut.

Printr-un comunicat de presă, Tokes a amintit că şefii bisericilor maghiare din România (romano-catolică, reformată, unitariană şi evanghelică) au transmis în septembrie un Memorandum preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso, şi vicepreşedintelui Viviane Reding, care este şi comisarul pe probleme de Justiţie, în speranţa că "sesizarea va da un nou elan cauzei retrocedării clădirilor bisericeşti preluate fără drept de către statul comunist", în condiţiile în care din 2.140 de imobile din proprietatea celor patru biserici maghiare au fost retrocedate "aproximativ jumătate, şi numai o treime sunt acum folosite din nou de cei îndreptăţiţi". De asemenea, afirmă Tokes, cei patru episcopi au cerut şi retrocedarea arhivelor bisericeşti.

Speranţe năruite

Fără succes, însă, spune Tokes. Motivul? În numele său şi al lui Barosso, Viviane Reding a răspuns, pe 21 noiembrie, printr-un document "de tip şablon, gol de conţinut".

Concret, Reding a arătat că "reglementările din Uniunea Europeană nu pot trece peste sistemul de proprietăţi valabil în ţările membre", aşadar, spune Tokes, "comisarul a decretat că problema retrocedării imobilelor bisericeşti este una care ţine strict de statul membru, ca şi cum România nu şi-ar fi luat angajamente cu privire la această temă în momentul aderării la Uniunea Europeană".

Bla-bla-bla de la Reding

De asemenea, Tokes se plânge în comunicat că Reding a vorbit în răspuns "despre lipsurile generale ale sistemului juridic din România, despre necesitatea continuării reformelor din justiţie, şi a atras atenţia că, prin rapoartele Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Comisia Europeană analizează anual rezultatele obţinute de România în privinţa reformelor din domeniul Justiţiei şi în privinţa luptei împotriva corupţiei".

Laszlo Tokes deplânge, totodată, faptul că anterior, "şi Comisia de Petiţii a Parlamentului European a respins cu limbaj de lemn sesizarea înaintată de Lomnici Zoltán (fost preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie), de fostul episcop reformat Erdélyi Géza (din Slovacia) şi de Sándor Krisztina (preşedinte executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania)".

UE sprijină postcomuniştii români

Concluzia lui Tokes este că liderilor UE nu le pasă de rezolvarea problemelor maghiarimii din România şi din Slovacia: "Din toate acestea reiese că nu există voinţă pentru rezolvarea acestor probleme ale noastre, nici aici, acasă, şi nici dincolo (la Bruxelles): birocraţii-şef ai instituţiilor europene - Comisia Europeană şi Parlamentul European - se descotorosesc de noi sucind până la refuz textele juridice, şi ne refuză precum Guvernul şi autorităţile juridice care suţineau, odinioară, permanenţa încălcării drepturilor de către comunişti".

"Uniunea Europeană nu doar tolerează, ci chiar sprijină politica de încălcare a drepturilor şi anti-minoritară / anti-biserică minoritară a Guvernului român post-comunist", şi-a încheiat Tokes comunicatul în care se plânge de nepăsarea conducerii UE faţă de problemele maghiarimii din România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
tokes blasfemicul
"simbolul" ungurimii..... tine crucea ca si pe ciocan. ataca pe toata lumea care nu zice ca si ei. ce a incercat si nu a reusit in 1989, incearca intr-una de 25 de ani, respectiv sa cada Trianonul si protectoratul ungariei asupra Transilvaniei ! sa fie iar Transilvania, vaca buna de muls a ungariei.
Postat 07 Decembrie 2013, 06:50 de Land
Retrocedari pe acte false ...
Retrocedari cu acte false - majoritatea de tot felul de ordine religioase ciudate, fara enoriasi, ai fost prins cu minciuna jegosule de Tokes, se intreaba si aia esti parlamentar european roman si decorat si iti denigrezi non stop tara ce fel de om poti fi ? dute dracu si fate parlamentar de Ungaria si urla cat vrei de la Budapesta iredentist infect ... 1 Decembrie 1918 ceea mai impotanta victorie a Romaniei si romanilor ... asa ca sa crapit tu ...
Postat 07 Decembrie 2013, 01:25 de john
Nu le dati nimic !
avem in Romania toate drepturile ! aceleasi drepturi pe care le au si romanii. nu au romanii de la ungaria drepturi pe care le avem noi aici. ungurii din Romania, carora nu le convine sa mearga la Ungaria. Romania, ne-a dat educatie gratuita, case, servicii,etc. Ungaria nu ne-a dat nimic. Ei vor sa ia totul de-a gata. Cati ungurii gandesc ca si mine ? Daca ne uitam cati merg la vot si voteaza cu astia si udmr, veti intelege de ce ma injura toti. 1-2 % daca gandesc corect asa ca si mine. Restul ii vedeti cum merg cu totii ca si ciurda la vot ! SA NU LE DATI NIMIC !!!!!!!
Postat 07 Decembrie 2013, 01:19 de Pisti
@anonymus
Aici duce votul etnic practicat de ungurimea din Romania si instigat de "tara mama", ungaria. Nici macar nu merita amintit numele lui N. Mandela in acest context. Ce vor ungurii si ce a vrut Mandela sunt lucruri diametral opuse.
Postat 07 Decembrie 2013, 00:59 de @
Pe când un lider de talia lui Nelson Mandela al cetăţenilor români de etnie maghiară? (II)
1. Faptul că: a) şi şefii UE s-au săturat de acest popă turnător la Securitate, a devenit un fapt evident; b) acest iredentist seamănă tot mai mult cu Benito Mussolini, cel care visa reînfiinţarea Imperiului roman, în plin secol XX şi implicit se visa imperatorul său, o spune tot mai multă lume; c) acest iredentist, care se crede un Horthy al sec. XXI-lea, trebuie mai întâi tratat la Clinica de psihiatrie a dlui Cornuţiu, după care să fie urcat pe un cal alb şi trimis la vest de Borş, ca persoana non grata, devine iarăşi o necesitate. Aşa ar proceda un adevărat Preşedinte al României; 2. Este timpul ca şi cetăţenii români de etnie maghiară să trimită în Parlamentul UE reprezentanţi de talia lui Nelson Mandela. 3. Vremea actualei nomenclaturi segregaţioniste şi îmbuibate PPMT, PCM şi UDMR, trebuie să apună;
Postat 06 Decembrie 2013, 19:50 de anonymus
Hai ma tokes
Ca acuma prindeti Ardealul ! vsm, hal de oameni......
Postat 06 Decembrie 2013, 19:17 de hahahahaha......
Vorba unui forumist:
ca cum liderii... ca cum alegatorii
Postat 06 Decembrie 2013, 19:13 de votul etnic@
Cata parsivenie
Astia ii acuza pe toti cei care nu le sustin falsurile !
Postat 06 Decembrie 2013, 17:41 de Life
Mari escroci
S-a dovedit in instanta ca vin cu acte false "sa retocedeze" ceea ce nu le-a apartinut. udmr, a incercat chiar sa scoata o lege in aceasta directie, facand propunerea de modificare a OG 94/2000 privind retrocedarea bunurilor bisericesti, inregistrata in martie. Citez din "Bihoreanul" : "Despre asta nu a scris nimeni nimic, niciun ziar, niciun site (decât cel al Senatului), nicio televiziune nu a făcut vreun talk-show, desi viza sa modifice radical legislatia in materie de retrocedari. UDMR voia să se retrocedeze si bunurile congregatiilor "care nu au fost reinfiintate" in mod legal, precum si ale "fondurilor, depozitelor si altor forme de organizare specifice cultului solicitant, indiferent daca au fost sau nu reinfiintate". Altfel spus, Statul Roman sa retrocedeze ceva ce exista cuiva care nu exista! Lesne de priceput, inadmisibil de conceput"! Iata cum partidele unguresti, avand sustinerea ungurimii din Romania (primesc 98% din voturile minoritatii maghiarofone), desigur beneficiind si de ajutorul ungariei, care nu mai face un secret din acest din acest lucru, cer ceva care s-a dovedit a fi un fals. Stim cu totii, tot prin interm "Bihoreanul-ui", despre circul facut de avocata unguroaiaca la proces ! Felicitari, "Bihoreanul-ui", pentru aducerea la cunostiinta populatiei despre aceste incercari de inselaciune ! tokes si partidul lui la fel ca si udmr, nu sunt guri fara cap. Ei reprezinta dorintele, aspiratiile ungurilor din Romania si pe cele ale ungariei care ii sprijina si incita !
Postat 06 Decembrie 2013, 17:39 de Aircraft Patrolled
MaciLaci
cu alte cuvinte: UE -Ungaria 1:0 (autogol L. Tokes, min 90) :)
Postat 06 Decembrie 2013, 17:28 de mine
sa puna impozite statul pe aceste cladiri
Daca se tot fac atatea retrocedari si la biserici si familiei regale, sa se puna impozit functie de marimea cladirilor si locul unde sunt amplasate ( cum se procedeaza cu orice proprietar din RO) si cred ca vor renunta singuri la acele proprietati. Bisericile nu folosesc toate cladirile ca biserici, ci fac afaceri in cele mai multe cladiri. la fel si pentru familia regala, de ce nu i s-a dat un palat, sa locuiasca omeneste...nu toate palatele, terenurile, padurile. Nu-i normal , familia regala a venit cu mainile in buzunar si tot ceea ce i s-a restituit a fost facut de romani si trebuie valorificat ca romanii sa beneficieze . La fel si restituirile catre diferite ordine de calugari si biserici...prea multe grupari au aparut peste noapte, cred ca ar trebui puse conditii de cate persoane fac parte din comunitatea respectiva. Si sa se verifice daca la serviciile ordinate acolo, participa cineva????
Postat 06 Decembrie 2013, 16:06 de Ioan
Barosso si Reding l-au prins cu minciuna pe Tokes! Ce rusine!
La Bruxelles se comenta recent ca maghiarii din Romania, ca persoane fizice ori juridice din vremuri de mult apuse, au fortat chiar peste limita legalitatii retrocedarea in natura a unuri bunuri imobiliare, pe baza unor documente care s-au dovedit in multe randuri ca fiind falsificate de niste tiparnite vechi de pe teritoriul Ungariei si care au ajuns in mana unor indivizi care s-au specializat in contrafacerea unor asemenea acte, invechite in mod artificial. Curiozitatea manifestata chiar de catre unii experti din cadrul Comisiei Europene se referea, printre altele, la motivatia Statului Roman care nu pare foarte interesat a pedepsi asemenea fapte, in conditiile in care chiar Reprezentanta Romaniei la Bruxelles a vehiculat cateva documente falsificate, pentru a demonstra frauda masiva la care s-au dedat unii lideri maghiari in ceea ce priveste retrocedarea nelegala de proprietati din Romania. In orice caz, Tokes Laslo este privit, din acest motiv mai ales, cu foarte multa suspiciune la nivelul Parlamentului European, cu toate ca este vicepresedinte al acestui for. El a reusit performanta de a se autodiscredita prin aceste interventii, devenind necredibil in structurile UE.
Postat 06 Decembrie 2013, 14:40 de Pond
pa
presa ar trebui sa nu il mai bage in seama pe clovul asta
Postat 06 Decembrie 2013, 13:55 de rin
Maghiar din Oradea
Domnul Tokes ar trebui sa taca in PLM ! Le face rau doar maghiarilor care nu au in cap asemenea aberatii!! Vrem "doar" sa traim aici, sa ne facem treaba de zi cu zi, FARA sa citim tampeniile lui si a celorlalti politicieni maghiari! Acest om nu reprezinta maghiarii din Romania si sper sa le pice fisa si romanilor
Postat 06 Decembrie 2013, 13:49 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON