URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2012, 14:21

Tokes propune să ne apărăm "rasa albă" din Europa în faţa înmulţirii islamiştilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrebat, într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi la Oradea, care ar fi, în opinia sa de europarlamentar, cauzele actualei crize economico-sociale din Europa, Tokes a spus că nu are expertiza necesară unui asemenea comentariu, preocupările sale fiind legate, în schimb, de declinul demografic din Europa în ultimele decenii.

"Mă depăşeşte să dau un răspuns care s-ar cuveni să fie dat de un expert. Părerea mea ar fi foarte subiectivă, eu sunt mai preocupat cu soarta demografică de declin a Europei întregi", a spus Tokes.

Fostul episcop reformat a mai spus că tendinţele declinului demografic din Europa au fost estompate, o perioadă, în ţările ortodoxe, dar acum şi în aceste ţări demografia este negativă, la fel ca în Europa Occidentală.

"În general rasa albă europeană este supusă aceluiaşi proces (n.r. - de declin demografic), şi asta o spun cu compasiune. Mă refer mai ales la cei din Europa de Vest, şi mă bucură că Ortodoxia a adus un surplus în această privinţă, dar acum, în urmă, şi în ţările ortodoxe s-a răspândit acest fenomen tipic care caracterizează şi Europa de Vest. Nici credinţa nu ne mai ajută, la urma urmei vedeţi şi la Oradea cum stau lucrurile, că am descrescut în 25 de ani de la 75.000 de unguri la 42.000 de unguri. Şi şi proporţia vârstelor este foarte negativă".

De asemenea, întrebat dacă apreciază că există un pericol de islamizare a Europei, Tokes a spus că nu ar vorbi despre un "pericol", dar este evidentă creşterea "exponenţială" a islamiştilor în Europa.

"Nu aş califica chiar ca pericol, pentru că multiculturalitatea şi principiul diversităţii etnice şi religioase ne interzic să ne exprimăm în acest fel, dar este clar că în 20 de ani s-a mărit exponenţial proporţia celor care aparţin religiei islamice. Eu nu vorbesc împotriva lor, ci pentru noi, în interesul nostru, care nu suntem deocamdată membrii religiei islamice. Deci, hai să ne apărăm şi să reuşim să supravieţuim şi să înflorim", a spus Tokes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Matematica schioapa
Dl.Tokes s-ar vrea ,brusc,sociolog.Nu-l opreste nimeni,dar "sportul" acesta necesita un instrumentar matematic nitel diferit de cel utilizat in Teologie.Pe vremea reformatorului Martin Luther Stiintele matematice au luat un avant grozav,contribuind hotarator la extinderea Renasterii italiene in Europa de Vest.Temerile legate de extinderea islamismului nu justifica-potrivit cifrelor-aprecierea de crestere "exponentiala".(bine folosite ghilimelele in articol!).Ar trebui amintit doar ca misionarii iezuiti,franciscani,benedictini,dominicani s.a.m.d.nu bantuiau (in urma cu 4-5 secole) doar sa culeaga flori prin Americi sau in Orientul Indepartat.Aceste observatii rog sa fie interpretate drept o interventie in spiritul ecumenismului stiintific,asa cum este acest ecumenism definit de Joseph Needham.Ne jucam cu cifrele doar in cunostinta de cauza.
Postat 01 Februarie 2012, 15:18 de gyorgy tozser
Fa tokes moches
fa tokes , tu ar trebuii sa fii impuscat , mancateat putregaiu din interior !!!! dute-n morti tai si mori dreacu !!!
Postat 01 Februarie 2012, 10:19 de Mongol
invazia
Nea Vasile, văd că ai uitat că şi strămoşii voştrii huni au avut ca scop declarat tocmai invazia şi jaful asupra Europei. Şi acuma cu obrăznicia şi nesimţirea caracteristică, te plîngi că te invadează islamiştii, hai sictir..........
Postat 01 Februarie 2012, 09:56 de petrache
Popo, ai uitat sa pomenesti ciorile !
Pt. noi, romanii, pericolul tiganilor e cel mai mare ! Si continuam sa ne sinucidem cu o placere bolnava ! Cum sa-i dau eu bani ciorii ca sa plodeasca ?! Deci noi ne finantam sfarsitul !!!
Postat 31 Ianuarie 2012, 18:07 de mengele
Proces
Lui Tokes i s/a aprobat recursul in procesul cu ziaristul Budea. S/ar putea ca ziaristul, impreuna cu ziarul, sa fie obligat la plata a 700 milioane de lei, daune morale. Procesul e pe rol la Tribunalul Bihor.
Postat 31 Ianuarie 2012, 14:48 de Oradean
marcell
da?! si cei care au venit din Mongolia, pe cai, ce culori aveau? ce rase erau? acu' sunt si ei europeni, cred.
Postat 31 Ianuarie 2012, 14:42 de marcell
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON