URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iunie 2010, 22:09

Ţîrle dă bani pentru Selina, dar îl ameninţă cu penalităţi pe Beni Rus

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deoarece Consiliul Judeţean a reuşit să economisească, din reabilitarea şi modernizarea drumurilor Marghita-Buduslău-Otomani, Beiuş-Roşia-Bratca-Damiş şi Ciumeghiu-Ghiorac, nu mai puţin de 11,4 milioane de lei, preşedintele Radu Ţîrle a propus, vineri, modificarea listei de investiţii pentru a putea face transferul acestor la bani în contul reparaţiilor capitale care se fac la viitorul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Rugat de PDL-istul Ionel Avrigeanu ca, înaintea votului, să prezinte situaţia contractului de la Muzeu, Ţîrle a spus că a prelungit termenul de finalizare a execuţiei, de la 30 martie la 30 iunie, datorită unor chestiuni neprevăzute legate de starea acoperişului, pe care constructorii s-au angajat însă să le remedieze. Este vorba de întărirea structurii de rezistenţă a acoperişului, care va fi refăcută de firma CIAC, şi de înlocuirea integrală a celor 36.000 de ţigle, de către producătorul lor, deoarece nu erau de calitatea cerută.

Ţîrle a spus însă că, dincolo de această prelungire de 3 luni, nu va amai accepta noi termene din partea firmei lui Beniamin Rus, deoarece aceasta, deşi are "toate facturile plătite la zi", nu lucrează la capacitate.

"A fost, dacă vreţi, o concesie făcută firmei Selina. Dar nu sunt dispus să prelungesc acest termen fără penalizări, căci constatăm după facturi că lucrează în acelaşi ritm ca anul trecut. Ne aşteptam ca în primăvară să sporească numărul de muncitori şi ritmul de lucru, dar lucrează doar cu 60-70 de oameni. Să percepem penalităţi măcar atât cât să plătim chiria la Muzeu, de 6000 de euro pe lună. Şi aşa nu avem bani destui să terminăm investiţia, ne mai lipsesc circa 70 de miliarde", a spus şeful CJ, precizând că a cerut o hotărâre de Guvern cu o contribuţie pentru finalizarea lucrărilor, demers cu finalitate incertă.

Reprezentanţii UDMR nu au pierdut prilejul de a-i reaminti lui Ţîrle că el s-a aflat la originea acestor întârzieri, prin faptul că a amânat semnarea contractului cu Selina, care câştigase licitaţia pe vremea şefiei lui Aexandru Kiss, până când legalitatea atribuirii lucrării nu a fost verificată de autoritatea naţională privind achiziţiile publice.

"Am avut un proiect de 6 milioane de euro pentru finanţarea mobilierului Muzeului, care nu a mai fost depus la timp, pentru că nu s-a semnat contractul, deci adevărul e că am întârziat din iunie până în decembrie pentru o semnătură", i-a reamintit Kiss lui Ţîrle.

Liderul UDMR a apreciat că lucrările trebuie duse la capăt cu firma lui Rus, pentru că licitarea celor rămase neexecutate la timp de Selina ar provoca noi întârzieri, ce ar putea duce la pierderea banilor care provin dintr-un credit. Transformându-se în avocatul Selinei, Kiss a spus că firma are toate motivele să spună că lucrările au fost îngreunate de CJ, comentând cu sarcasm: "Ştim marea iubire dintre domnul preşedinte şi domnul de la Selina".

În acelaşi ton ironic, UDMR-istul a remarcat, totuşi, că problema contractului de la Muzeu a fost discutată de Radu Ţîrle, în urmă cu câteva zile, şi cu cei doi vicepreşedinţi pe care, până mai deunăzi, preşedintele aproape îi ignora. "E un semn bun că am discutat despre treaba asta, e un mare pas în doi ani că totuşi am discutat o problemă", a spus Kiss, stârnind râsetele asistenţei.

În final, transferul celor 11,4 milioane de lei în contul investiţiei de la Muzeu a fost votată în unanimitate, urmând ca problema penalizării firmei Selina să se discute după expirarea termenului limită, la finele acestei luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON