URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
01 Decembrie 2011, 09:01

Ţăranii din satele din Munţii Apuseni pot învăţa cum să facă afaceri deştepte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dincolo de o infrastructură fiabilă, adică de pensiuni şi restaurante puse la punct, turismul rural necesită şi oameni pregătiţi. De la această premiză au pornit membrii Clubului Ecologic Transilvania, un ONG clujean, care au demarat un proiect prin care îşi propun să instruiască sătenii din localităţile Munţilor Apuseni, astfel încât aceştia să devină muncitori calificaţi ori să îşi deschidă o afacere.

"Turismul rural a luat avânt, dar nu există servicii bine puse la punct. Oamenii n-au pregătire în turism. Noi încercăm să le oferim oportunitatea de a se integra pe piaţa muncii", a precizat preşedintele Clubului Ecologic Transilvania, Gabriel Părăuan, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit managerului de proiect, Cristian Dogar, proiectul "Oportunităţi de ocupare în contextul dezvoltării durabile a Munţilor Apuseni" se derulează pe trei direcţii: formarea profesională a localnicilor din satele din munţi, sprijinirea şi consilierea celor care doresc să devină antreprenori şi ajutarea administraţiilor locale în realizarea unei strategii pe turism.

Formarea profesională a localnicilor presupune organizarea de cursuri de bucătari şi ospătari, dar şi de iniţiere în utilizarea calculatorului, la finele cărora cursanţii primesc diplome recunoscute la nivel european.

"În Bihor, am demarat la Bratca un curs de bucătari, la care participă 17 persoane. Urmează să începem, tot aici, şi un curs de ospătari, pentru alte 16 persoane", a explicat Dogar. Cursanţii au fost aleşi după mai multe întâlniri ale responsabililor de proiect cu localnicii. "I-am ales pe cei pentru care chiar ar fi util un astfel de curs, de pildă ospătarii care au mai lucrat în domeniu, dar ca muncitori necalificaţi", a spus managerul de proiect.

Zona Bratca a fost aleasă pentru desfăşurarea acestor cursuri, întrucât pe raza acestei comune se află Piatra Craiului, o zonă cu numeroase pensiuni şi restaurante. Viitorii ospătari sau bucătari participă la un curs de şase luni, din care o treime reprezintă partea teoretică, iar restul partea practică. În plus, ei primesc pentru fiecare zi de prezenţă la curs suma de 30 de lei şi au asigurat transportul.

Pe lângă aceste cursuri, alte aproximativ 60 de persoane din zona Beiuşului s-au arătat interesate să participe la cursuri de consiliere privind deschiderea unei afaceri. Chiar dacă primii cursanţi au fost deja aleşi, managerul de proiect garantează că dispune de resursele financiare pentru a învăţa şi alţi oameni. "Oricine e interesat ne poate contacta, noi având date de contact lăsate la fiecare primărie implicată", a precizat Dogar.

Proiectul ONG-ului clujean, realizat în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, vizează judeţele Bihor, Alba şi Cluj, judeţul nostru fiind al doilea în care se implementează. Finanţarea este asigurată prin fonduri europene, proiectul urmând să se finalizeze în 2013.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pina unde?
afaceri destepte, te pot invata sa faci doar baietii destepti!!! prietenii stiu de ce!
Postat 01 Decembrie 2011, 16:23 de de unde
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON