URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Noiembrie 2013, 17:08

Szabo Odon, prima victorie în Parlament: Statul va cumpăra şi autobuze pentru şcolari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"O luptă de aproape un an s-a încheiat ieri în Parlament, şi mă bucur că am înregistrat o victorie, chiar dacă sunt parlamentar de opoziţie", a spus deputatul UDMR Bihor Szabo Odon în deschiderea unei conferinţe de presă pe care a organizat-o miercuri.

Szabo a amintit că la începutul acestui an a propus pentru prima oară ca autorităţile să cumpere pentru transportul şcolar inclusiv autobuze, deoarece în multe localităţi rurale microbuzele se dovedesc ineficiente. "Pentru că există un singur microbuz, cu puţine locuri, dar elevi mai mulţi, trebuie duşi pe rând la şcoală şi apoi acasă. Unii sunt duşi la 6.30 dimineaţa, pentru ca apoi microbuzul să se întoarcă şi să ia alţi elevi, iar după-amiaza ultimii elevi sunt duşi spre case şi la ora 18", a spus parlamentarul bihorean.

Szabo Odon a arătat că prima propunere pentru ca microbuzele să fie înlocuite cu autobuze acolo unde e cazul a formulat-o pe 6 februarie, în cadrul dezbaterilor la Legea Bugetului pe 2013, când a şi primit asigurări de la Ministerul Educaţiei că va sprijini această iniţiativă. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, însă, astfel că a fost nevoie ca Avocatul Poporului să se pronunţe pe aceeaşi temă, cerând Guvernului să asigure şi autobuze pentru transportul elevilor.

Ideea s-a materializat abia săptămâna aceasta, mai precis marţi, 19 noiembrie, când plenul Camerei Deputaţilor a decis prin vot să adopte iniţiativa deputatului bihorean. "Textul de lege va merge la promulgare, iar de anul viitor se va şi aplica", a spus Szabo Odon. El a mai adăugat că aceasta este o dovadă că, inclusiv atunci când un parlamentar este în opoziţie, ideile sale pot să se impună, cu ajutorul colegilor de la putere, dacă iniţiativele legislative sunt formulate coerent şi bine argumentate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu e de mirare !
Indivizii astia sunt cetateni unguri. Au semnat si jurat loialitate si credinta ungariei ! Separatismul, iredentismul si revizionismul unguresc a cumparat si cateva cozi de topor, aflate in pozitii importante din randul romanilor !
Postat 20 Noiembrie 2013, 18:26 de De ce va mirati ?
Crişule, ai uitat ?
dar propunerea de modificare a OG 94/2000 privind retrocedarea bunurilor bisericeşti, înregistrată în martie şi supusă dezbaterii Senatului în septembrie cum o clasifici ? "UDMR voia să se retrocedeze şi bunurile congregaţiilor "care nu au fost reînfiinţate" în mod legal, precum şi ale "fondurilor, depozitelor şi altor forme de organizare specifice cultului solicitant, indiferent dacă au fost sau nu reînfiinţate". Altfel spus, Statul Român să retrocedeze ceva ce există cuiva care nu există! Lesne de priceput, inadmisibil de conceput! În Oradea sunt cel puţin două ordine călugăreşti care nu au legal calitatea de persoană juridică. Cel Mizericordian e reprezentat de un singur ins, vicarul episcopal romano-catolic Fodor Jozsef, iar cel Premonstratens la fel, de un anume Fejes Rudolf Anzelm. Ambii au fost numiţi de fostul episcop Tempfli Jozsef, deşi conform dreptului canonic nicio congregaţie din lume nu e subordonată niciunei episcopii. Un Ordin (cel Mizericordian) a pretins fosta Policlinică Mare, imobil construit ca Palat al Finanţelor de Statul Maghiar şi trecut în proprietatea Statului Român în baza Tratatului de la Trianon. Celălalt (Premonstratens) vrea localul Colegiului Mihai Eminescu, plus 1.000 de hectare de sub şi din jurul Băilor Felix, deşi le pierduse, în justiţie, în favoarea Statului Român, în perioada interbelică, atunci când Onisifor Ghibu şi avocaţii Ministerelor Instrucţiunii Publice şi respectiv Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirii Sociale demonstrau că pământurile nu au aparţinut niciodată călugărilor, ci Statului. Tupeul UDMR a primit răspuns corect în Senat, modificarea legii fiind respinsă. Din fericire, pentru că altfel ar fi primit averi pe care nu le-au avut nicicând nişte organizaţii care nu există legal pe teritoriul Statului Român nici acum, darămite în perioada interbelică, când unele funcţionau chiar contra Statului Român". Te-am citat
Postat 20 Noiembrie 2013, 18:00 de Ruşine, udmr!
mda
udmr = o gasca infractionala
Postat 20 Noiembrie 2013, 17:40 de jozsef
La zi si foarte informat Cris
Mai Adrian Cris, ai aflat de la Florin Budea (purtatorul de litere romanesti a lui Szabo) ca e vorba de o victorie istorica, sau ai interpretat tu ca e o victorie atunci cand unul de la guvernare promite altuia din opozitie ca totul e in regula cu autobuzele scolare, in bugetul pe 2016 cand va fi an electoral.
Postat 20 Noiembrie 2013, 17:32 de TALK
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON