Aproximativ 500 de oameni s-au strâns sâmbătă după amiază în parcul central din comuna Sânmartin, pentru a participa la protestul împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist organizat chiar de primarul Lucian Popuş. Adunaţi în jurul unei filigorii din parc, în care au fost montate boxe, protestatarii au început manifestarea cu Imnul României şi cântecul "Noi suntem români".
Majoritatea oamenilor adunaţi în parcul din Sânmartin au fost localnici ai comunei, inclusiv proprietari de pensiuni din staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai, însă la manifestare au fost prezenţi şi orădeni care în fiecare duminică protestează în Piaţa Unirii.
Înarmaţi cu steaguri, fluiere, vuvuzele şi pancarte cu mesaje precum "Stop exploatării gazelor de şist în Băile Felix" sau "Nu fracturării hidraulice", oamenii erau vădit nemulţumiţi că Sânmartinul face parte din perimetrul petrolier EX-3 Băile Felix, concesionat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale companiei canadiene East West Petroleum Corp.
"Sunt aici pentru că am depus de trei ori jurământul în faţa dumneavoastră în calitate de primar", le-a spus protestatarilor edilul Lucian Popuş. "Ştiu că bogăţiile subsolului sunt ale Guvernului. Dar noi ce suntem?", a întrebat primarul, făcând referire la motivul invocat de prefectul Claudiu Pop pentru atacarea hotărârilor Consiliului Local Sânmartin, şi anume Legea 213/1998, care arată că resursele subsolului fac parte din domeniul public al statului. Apoi, primarul a precizat că vrea ca Guvernul să scoată comuna Sânmartin din perimetrul EX-3 Băile Felix.
Popuş a avut un mesaj şi pentru compania NIS Petrol, cea care a cumpărat 85% din drepturile de exploatare de la East West Petroleum Corp.: "Celor de la NIS le doresc să vină, dar numai în vizită sau la tratament". În acest timp, localnicii au scandat "Hoţii", "Vrem referendum" sau "Nu gazelor de şist".
Următorul la microfon a fost senatorul PDL Gavrilă Ghilea, care a agitat, la rându-i, mulţimea. "S-a invocat în nenumărate rânduri că bogăţiile subsolului sunt ale Statului Român. Statul Român suntem noi. Nu poate nimeni să vă deranjeze liniştea şi sănătatea", a spus parlamentarul, în aplauzele mulţimii.
Criticând Guvernul că nu a făcut o "informare amănunţită şi o consultare a populaţiei" pe tema gazelor de şist, Ghilea le-a spus localnicilor că, dacă îşi vor spune punctul de vedere prin referendum, nu va putea nimeni să treacă peste cuvântul lor. În urma acestui discurs, oamenii au scandat "Referendum" şi "Tratamente şi turism fără gazele de şist".
În final, acelaşi Popuş a avut un mesaj pentru turiştii obişnuiţi să vină la Băile 1 Mai şi Felix: "Pot să vină liniştiţi. Nu este afectată punga de apă geotermală şi nici n-o să fie".
Apoi, politicienii s-au retras din parc, lăsând oamenii să strige nestingheriţi, astfel că din mulţime a răsunat şi "Jos prefectul!".
Deşi au avut autorizaţie până la ora 17, după doar o oră de protest oamenii s-au retras spre case.
Citiţi despre subiect şi în articolul: Miting la Sânmartin: Primarul Popuş cheamă oamenii în stradă, iar primarul din Sântandrei se gândeşte şi el la referendum anti-şist
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.