URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
07 Noiembrie 2013, 19:32

Stănel Necula: Prăbuşirea CET-ului a fost grăbită de contractele oneroase ale fostei conduceri!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Electrocentrale Oradea a fost devalizată cu bună ştiinţă. Cel puţin aceasta este concluzia la care a ajuns Stănel Necula, administratorul special al societăţii.

Necula a făcut, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, o trecere în revistă a măsurilor pe care le-a luat la CET în ultima perioadă şi care, prin renegocierea contractelor cu furnizorii, au dus la reducerea cu 30% a costurilor cu cărbunele, cu 15% a costurilor cu păcura şi cu 2,7% a costurilor cu transportul.

Administratorul special a lăsat să se înţeleagă că toate aceste măsuri ar fi putut fi luate şi de fosta conducere, care însă a ales să încheie contracte defavorabile centralei.

Voit, mai scump

„Consider că orice contract care oferea şi înainte posibilitatea reducerii substanţiale a costurilor, dar nu s-a renegociat, reprezintă o pierdere pentru societate. În momentul în care îţi asumi contractual nişte costuri mai mari este un element oneros. Decizii de adiţionare a unor contracte făcute în avantajul direct al partenerului fără să ceri nimic la schimb, iarăşi îmi pare un demers oneros. E ca şi cum ai accepta conştient să plăteşti mai mult pentru acelaşi produs", a comentat Stănel Necula pe marginea deciziilor manageriale luate de fosta conducere.

Administratorul special şi-a argumentat poziţia invocând contractul încheiat de fosta conducere a Electrocentrale cu furnizorul de cărbune din Voivozi. „Furnizorul a beneficiat de un act adiţional care i-a permis să factureze cărbunele la o putere calorică mai mare în condiţiile în care caietul de sarcini stabilea nişte plafoane de minim şi maxim şi regula era clară: tot ce se livrează la o putere calorică de peste 2.400 gigacalorii se facturează la preţul de 2.400 gigacalorii", a spus Necula.

Potrivit administratorului, dintr-o simplă trăsătură de condei, încă de a doua zi furnizorul de cărbune a putut să vândă acelaşi cărbune mai scump cu până la 30%. „Dacă actul adiţional a fost încheiat pe 16 iulie, începând de a doua zi doar unul din 20 de transporturi a mai avut cărbune cu putere calorifică sub 2.400 gigacalorii, celelalte au fost, toate, mai mari", a afirmat acesta.

Mai bine la puşcărie...

Un alt exemplu de contract păgubos pentru Electrocentrale îl constituie cel încheiat cu o firmă privată pentru serviciile de descărcare a combustibililor solizi în depozitele CET-ului. Teoretic, Electrocentrale şi-a redus prin acest contract personalul, dar practic a început să plătescă mai mult. Din acest motiv, pe viitor societatea va descărca vagoanele cu puşcăriaşii, a concluzionat Necula.

„Serviciul a fost externalizat în condiţii dezavantajoase pentru societate. În afară de faptul că ne obligă la plata a fix 28 de persoane cu un salariu de 14,75 lei pe oră, cu Penitenciarul avem posibilitatea să facem comenzile cu numărul de oameni de la o zi la alta, la un tarif discutat la 6 lei pe oră. Deci 14,75 lei plus TVA înseamnă undeva la 17 lei, ceea ce faţă de 6 lei este o reducere semnificativă. Cu oamenii noştri dacă descărcam vagoanele plăteam undeva la 8 lei pe oră şi tot reduceam costurile la jumătate", a declarat Necula.

Verde înnourat

Un alt contract păgubos pentru CET l-a constituit, potrivit specialistului, tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon. „S-a predat un număr de certificate, iar peste o jumătate de an, când a trebuit să le punem la loc, am primit doar 40% din ele, deci mai puţin cu 60%. E ca şi cum ai fi făcut un credit pe 6 luni cu dobândă de 300%", a exemplificat administratorul special.

În octombrie 2012, pe fondul unui impas financiar, Electrocentrale a vândut peste 600.000 de certificate verzi pentru a cumpăra păcură, în ideea că le va răscumpăra în primăvară înainte de termenul limită de 1 mai, când trebuiau predate. La acea dată măsura a fost prezentată public ca o afacere profitabilă pentru oraş, numai că peste iarnă preţul certificatelor a urcat. „În martie-aprilie toată lumea cumpără certificate, aşa că creşte preţul, lucru pe care îl ştie toată lumea din branşă. Din banii încasaţi în toamnă pe certificate, în primăvară nu cumperi nici jumătate", a arătat Necula.

Următorul pas?

Administratorul special s-a ferit să facă o estimare a prejudiciului creat societăţii Electrocentrale ca urmare a deciziilor păguboase. Mai mult, spune că nici măcar nu ştie ce să facă în aceste condiţii. „Sunt într-o dilemă. Nu ştiu cum să procedez mai departe. Nu mi-am propus să analizez activitatea fostului director", a declarat Necula, fără a pronunţa numele lui Dragoş Gligor, fostul director general al Electrocentrale Oradea.

Pentru început, administratorul special va aduce la cunoştinţa Consiliului de Administraţie şi primarului Ilie Bolojan situaţia găsită în societate, urmând ca decizia cu privire la strategia de urmat pentru eventuala recuperare a prejudiciului să fie luată de aceştia din urmă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
**
degeaba il instiintati pe primar, el stie toate astea mult mai bine si...cred ca este si el implicat
Postat 10 Noiembrie 2013, 18:28 de **
Manipularea Bihoreanului
Electrocentrale se prabuseste oricum, iar Necula va fi cel aratat cu degetul, de primar si de presa locala aservita, ca nu a stiut sa scoata castanele din foc. Asa ca, prevazandu-se finalul, a fost adus un brailean pe post de Acarul Paun.
Postat 08 Noiembrie 2013, 17:10 de Strattera
mda
interesant ca vine stranieru asta si face ordine in 2 luni... primarul si toata clica liberala ce a pazit din 2008 incoace? era atat de greu de verificat si de gasit ce a scos asta la iveala? numai gura e de bolojan. din 2008 incoace il lasa pe gligor sa paraziteze orasul... oare fara interes? e primarul oricum, numai prost nu e.... ce i-a iesit lui sau peneleului din anii astia multi in care gligor si ai lui au continut furtul sistematic de materiale, munca, deci bani.... interesant ca la fiecare sef de regie gasit dupa filip i-a facut felul, numai la gligor i-a prelungit mandatul pana chiar nu s-a mai putut...
Postat 08 Noiembrie 2013, 11:35 de mda
Laşitatea adevăraţilor vinovaţi !?!
Necula iese la rampă inutil, sindicatul angajaţilor se zbate fără rost, municipalitatea nu are soluţii pentru că este însuşi amatorismul, lichidatorul judiciar trebuie să reprezinte interesele creditorilor, ... iar cel care este adevăratul vinovat şi, prin deciziile şi măsurile luate în ultimii ani, a gestionat managementul resurselor CET-ului, adică primarul municipiului Oradea, tace în mod laş, alergând în fond cât mai departe de răspundere. Falimentul unui operator public de asemenea importanţă trebuie să se reflecte prin tragerea la răspundere a primarului, consilierilor locali şi şefilor desemnaţi administrativ de aceştia, mai mult chiar decât a fostei conduceri executive şi tehnice, răspundere ce ar trebui trasă nu numai în bani ci şi în plan penal, pentru că au înşelat cu bună ştiinţă aproape 200.000 de locuitori, din care numărul voturilor ce i-au ales este cam acelaşi cu al consumatorilor de termie centralizată ai oraşului ... !?!
Postat 08 Noiembrie 2013, 10:17 de Carp III
mai mai
Vai Necula ce-ai putut sa scoti pe gurita??????Asta-i fudul si prost...Pregateste KKKKKKKKKURRRRRRRRRRRRRRRR ca te ia Bolovanu la trei pazeste.....nu stii niciodata de unde sare iepurele....
Postat 08 Noiembrie 2013, 07:55 de soso
Toata lumea MAINILE SUS!!!
Extras HCL 602 din 23 octombrie 2012: "Analizând raportul de specialitate nr. 225182 din data de 18.10.2012, întocmit de Directia Economica - Serviciu Evidenta Patrimoniu. Delegari de Gestiune prin care se propune Consiliului Local al Municipiului Oradea valorificarea a 646.3570 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera (EUA) de catre SC Electrocentrale Oradea SA Având în vedere solicitarea înaintata de SC Electrocentrale Oradea SA nr.9140/17.10.2012 înregistrata sub nr. 224302/17.10.2012... Art.3. Prezenta hotarâre se comunica cu: o Primarul Municipiului Oradea o Institu?ia Prefectului judetului Bihor o Directia Economica o Directia Tehnica o SC Electrocentrale Oradea SA o membrii AGA a SC Electrocentrale Oradea SA, prin grija SC Electrocentrale Oradea SA" Aprobata sub conducerea presedintelui Dan Octavian (cu 26 voturi pentru si 1 vot abtinere). Deci dragi oradeni... fosta conducere nu a luat masura de capul ei... si atunci consilierii, Directia Economica, Primarul stiau de afacerea cu certificate sau au fost BOLOVANI in gandire? Domnul Stanel daca ne spuneti sincer ca "...Sunt într-o dilema. Nu stiu cum sa procedez mai departe." De ce nu demisioneaza? Domnule redactor Cris ceva anchete?!.. cum au votat consilierii aproape in unanimitate (erau tot cei de azi), cum Directia economica in maxim 24 de ore dupa sesizarea lui Gligor a fost de acord si a initiat HCL de vanzare? "A nimerit orbul Braila" - Anton Pann.
Postat 07 Noiembrie 2013, 23:18 de Adi Oradeanul
Ce bine ca-l avem pe Necula!?
Ce bine ca-l avem pe Necula! Altfel nimeni (?) nu stia de aceste contracte(?) !!
Postat 07 Noiembrie 2013, 22:59 de Cinevadinoradea
"... devalizată cu bună ştiinţă ... "
mai Necula, te-ai apucat sa vorbesti de mortaciuni, inainte sa ma intrebi de primul meu mandat?
Postat 07 Noiembrie 2013, 20:32 de Bolojan
@dinel-e simplu
Pai contractele favorabile firmei sunt cele in care nu iei spaga. Cruce ar trebui pusa spagii si spagarilor, daca exista.
Postat 07 Noiembrie 2013, 20:11 de titel
invata-ne tu cum se fac contractele
Si ai venit tu sa-i pui cruce!!!!!!!!!!!!!!
Postat 07 Noiembrie 2013, 19:59 de dinel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON