La începutul acestei săptămâni, Jurnal bihorean publica, sub semnătura Otiliei Şandor, un articol cu titlul "Gravidă nebăgată în seamă la Maternitatea Oradea", iar portalul de ştiri la care lucrează soţul acesteia, Andrei Şandor, a postat sub pseudonimul Florin Coman un articol intitulat "A pierdut un făt după ce Maternitatea Oradea a ignorat-o timp de 2 zile".
Poveste în familie
În ciuda titlurilor puţin diferite, conţinutul ştirilor era identic. Potrivit ambelor texte, "în aceste zile", o orădeancă în vârstă de 27 de ani însărcinată în 13 săptămâni, cu doi gemeni, şi care are un medic curant din Ungaria, aflându-se în pericol de a pierde sarcina, s-a prezentat de urgenţă la Maternitate, unde din acest motiv niciun medic nu ar fi vrut să-i acorde îngrijirile la care avea dreptul.
"O doctoriţă rezident a consultat-o, a investigat-o ecografic şi i-a prescris tratament. Se pare că femeia, cu sarcină gemelară, ar fi suferit pierderea unuia din cei doi feţi. (...) De duminică seara şi până marţi, niciun medic nu a mai venit să consulte pacienta, care declară că nu a mai fost consultată timp de două zile de alt medic pe motiv că are medic din Ungaria", scria Otilia Şandor în Jurnal bihorean, în timp ce portalul la care lucrează soţul acesteia arăta acelaşi lucru: "După 24 de ore, un alt rezident (n.r. - decât primul, care i-a făcut internarea) i-a făcut o vizită, după care, timp de două zile, niciun doctor nu s-ar fi arătat interesat de soarta ei".
Concluzia ambilor autori era şi ea identică: "Până acum nu s-a înregistrat nicio reacţie oficială a conducerii unităţii spitaliceşti orădene", respectiv "Managerul Spitalului Judeţean, Gavrilă Grebenişan, nu a putut fi ieri contactat telefonic pentru a explica de ce o femeie internată nu e băgată în seamă de medicii de la Maternitate".
Nu i s-a luat, ci i s-a dat...
Povestea plăsmuită de cei doi soţi jurnalişti, a căror ostilitate faţă de actuala conducere a unităţii şi apreciere faţă de fosta conducere sunt notorii a fost demontată, însă, printr-un comunicat asumat, miercuri, de către medicii Kricsfalussy Vasile, şeful secţiei OB III, şi Petru Chitulea, coordonatorul Maternităţii, precum şi de managerul Spitalului Judeţean, Gavril Grebenişan.
Potrivit acestora, pacienta de 27 de ani internată în 20 noiembrie la ora 5.21 din cauza unei metroragii (adică pierderi de sânge) a fost consultată de doctoriţa Anca Huniadi, medic rezident, sub supravegherea conf. univ. dr. Tiberiu Pop, care era de gardă, diagnosticul stabilit femeii fiind de sarcină în 12 spre 13 săptămâni cu ameninţare de avort.
"Medicii de gardă au instituit tratament de urgenţă adecvat, conform ghidurilor de specialitate în vigoare. Ca urmare, evoluţia pacientei a fost favorabilă, metroragia reducându-se progresiv şi pacienta devenind asimptomatică (n.r. - adică nu mai avea simptomele care să indice vreun risc) în data de 22.11.2011, ceea ce dovedeşte corectitudinea diagnosticului şi a tratamentului instituit".
De asemenea, conducerea Spitalului Judeţean arată că în tot acest timp pacienta "a fost monitorizată" pe secţia OB III, iar în data de 23 noiembrie cazul a fost reexaminat şi reevaluat de încă un medic, asistentul universitar Cătălin Noja, medic primar, care "a constatat evoluţia cazului spre vindecare, motiv pentru care pacienta a fost externată" cu recomandările de "repaus fizic relativ, tratament, concediu medical şi control clinic în ambulatorul de specialitate peste 14 zile".
Doi "feţi" deloc isteţi
Culmea, comunicatul conducerii Spitalului Judeţean precizează că nici măcar "informaţia" că femeia ar fi pierdut unul din cei doi feţi nu este reală, din simplul motiv că pacienta era însărcinată cu... un singur copil.
În concluzie, arată documentul, "cazul relatat nu a fost o sarcină gemelară, ci una monofetală. Pe parcursul internării, pacienta a fost îngrijită de un medic rezident anul IV, de un conferenţiar universitar şi de un asistent universitar, şi nu doar de doi rezidenţi. Cazul nu a fost neglijat sub nicio formă, ca dovadă fiind chiar evoluţia favorabilă rapidă spre vindecare, pacienta externându-se cu sarcina de 13 săptămâni în evoluţie, care este cea mai bună dovadă a unei atitudini medicale corecte".
Inutil de precizat că, până în prezent, nici Jurnalul bihorean şi nici portalul incriminat nu au publicat poziţia conducerii Spitalului Judeţean...
Denigratori din "interese strict personale"
În comunicatul conducerii Spitalului Judeţean se arată că reacţia acesteia "se înscrie în cadrul extrem de transparent al informării oneste şi corecte asupra tuturor problemelor apărute în unitatea noastră", dar în acelaşi timp se arată că cei doi jurnalişti şi-au scris textele mânaţi de interese personale, cunoscută fiind apropierea soţilor Şandor de fosta conducere a Maternităţii, dar şi obiceiul lor de a nu verifica informaţiile în mod voit.
În comunicat se arată că "denaturarea voită de către ziarista de la Jurnal bihorean, din considerente strict personale, fără un minim respect faţă de cititori şi faţă de corpul medical al unităţii noastre nu face decât să demonstreze incompetenţa şi reaua-voinţă a semnatarei articolului".
De asemenea, conducerea spitalului arată că "avem toată consideraţia pentru lucrătorii din presa din Oradea care îşi fac cu profesionalism meseria, dar în acelaşi timp dezavuăm şi apreciem ca fiind respingătoare campania de denigrare a unităţii noastre prin articolele lipsite de documentare publicate în ultima vreme în Jurnalul bihorean".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.