URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
07 Septembrie 2012, 16:49

Spitalul Judeţean, mai "bogat" cu cinci aparate ultraperformante, achiziţionate printr-un program european (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pacienţii care ajung la Spitalul Judeţean vor fi diagnosticaţi şi implicit trataţi mai rapid, în urma unui proiect tranfrontalier în care unitatea este parteneră, împreună cu Spitalul de Recuperare din Băile Felix şi două spitale din Debreţin. Proiectul Biharmed va fi finalizat la 31 decembrie 2012 şi, ca urmare a implementării lui, la Oradea va fi înfiinţat un Centru Regional de Osteoporoză.

Dacă în ce priveşte Spitalul de Recuperare din Băile Felix proiectul a presupus procurarea unui aparat care, potrivit manageriţei Ramon Suciu, a ajutat deja sute de pacienţi să înveţe să meargă, pentru Oradea au fost achiziţionate 5 aparate. Este vorba de o masă de ortopedie ultraperformantă, pe care se pot opera cele mai complexe cazuri, inclusiv operaţii de coloană cervicală (care în prezent nu se execută la Oradea), un aparat de radiologie complex (C-Arm), care va uşura mult munca ortopezilor prin faptul că va capta imagini interioare în timpul operaţiei, un aparat de osteodensitometrie, care determină nivelul de minerale din oase şi riscul de fracturi, un Computer Tomograf cu 16 spire, care dă un diagnostic rapid, şi un sistem de telemedicină cu autorul căruia spitalul din Oradea şi Spitalul Kenezy din Debreţin vor putea colabora pe cazuri punctuale.

"Spitalul Judeţean a achiziţionat deja cele 5 aparate, care au costat 703.000 euro, iar Lokomatul de la Băile Felix a costat aproximativ 250.000 de euro. Sistemul de telemedicină nu este funcţional, pentru că încă se discută legat de modalitatea de implementare a acestuia. Astăzi (vineri - n.r.) are loc un workshop cu specialişti de la noi şi din Debreţin, iar sistemul va fi funcţional probabil în luna noiembrie, pentru că încă mai sunt discuţii legate de el", a declarat vineri, dr. Carmen Pantiş, managerul de proiect din partea Spitalului Judeţean.

Practic, prin acesta, medicii din Oradea vor putea solicita punctul de vedere al specialiştilor maghiari în cazul în care au nevoie de o a doua părere legată de un caz complex, dar şi invers.

Partenerii în proiect sunt: Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Medical de Serviciu Ambulatoriu din Debreţin, Spitalul Kenezy - Centrul Medico-Social de Sănătate Debreţin, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix. Pe lângă implementarea sistemului de telemedicină, partenerii maghiari vizează, între altele, achiziţia unui aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) de diagnosticare rapidă.

Biharmed este un proiect finanţat de UE prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, ale cărui obiective sunt creşterea calităţii serviciilor medicale de urgenţă pe lângă culoarele majore de trafic internaţional din Bihor şi Hajdu Bihar, colaborarea între instituţiile medicale din Oradea şi Debreţin pentru creşterea capacităţii serviciilor de imagistică şi de intervenţie chirurgicală în afecţiunile de osteoporoză, precum şi colaborarea pentru satisfacerea cererii crescânde pentru serviciile de recuperare medicală în regim de spitalizare.

Potrivit proiectului, a cărui valoare totală este de 2,13 milioane euro, beneficiarii vor contribui cu sume nesemnificative, dar îşi vor rezolva probleme majore, inclusiv de dotare a spitalelor. Astfel, CJ Bihor trebuie să asigure doar 790 euro, Centrul Medical de Servicii Ambulatorii din Debreţin 914 euro, Spitalul Kenezy din Debreţin - 1.387 euro, Spitalul Judeţean din Oradea - 14.062 euro, iar Spitalul de Recuperare din Felix - 5.000 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
trenul
luati trenul fratilor.nu va riscati .iar acum se vor baga microbuze la debrecen.degeaba sint aparate daca doctorii sint niste spagari incompetenti.
Postat 10 Septembrie 2012, 02:12 de alin
@hajnal
Cand spui ca umbla la tenis parca ai da cine stie ce informatie bomba,de pilda ca si cum ar umbla la c---e.
Postat 09 Septembrie 2012, 16:32 de Hajnalka
Din categoria: "Raluca, mai informeaza-te !"
Domnisoara Raluca, ai scris un articol care era actual anul trecut pe vremea asta! Iti propun sa citesti "Bihoreanul" (un ziar din Oradea, ce apare si online, adica pe www.....), si-ai sa gasesti ca, unele inaugurari, ale acestor aparate, s-au derulat in cursul anului trecut. Macar voi ziaristii sa cititi ce scrieti !
Postat 08 Septembrie 2012, 19:46 de ramon
degeaba
Degeaba, aceste investigatii trebuie sa le interpretezi, dar la Oradea lasa de dorit. Asa ca cel mai bun doctor este trenul catre Cluj, Debretin, etc.
Postat 08 Septembrie 2012, 19:46 de europa
asta e
Doctorul acela cu ochelari,din a doua fotografie,din stanga, umbla si la tenis.
Postat 08 Septembrie 2012, 11:15 de Hajnal
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON