URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2013, 13:42

Spitalele din Oradea au fixat coplata la nivelurile extreme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Principalele spitale din municipiul Oradea au stabilit cuantumuri ale coplăţii pe care pacienţii trebuie s-o achite la externare fie la nivelul minim, fie la cel maxim permis de prevederile contractului cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014, şi au început să încaseze contravaloarea acesteia încă de luni.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, Consiliul de Administraţie a stabilit contravaloarea coplăţii la suma maximă, de 10 lei. "Chiar dacă abia astăzi a apărut în Monitorul Oficial actul normativ, noi am introdus deja coplata, astfel că aceasta a început să fie plătită de către pacienţii externaţi în această dimineaţă", a declarat pentru BIHOREANUL managerul unităţii, dr. Gheorghe Carp.

Acesta este, însă, nemulţumit de faptul că banii strânşi nu vor reprezenta o sumă prea mare. "Fiind un spital de urgenţă, trebuie să exceptăm de la plată cazurile urgente, care sunt majoritatea din totalul internărilor, lăuzele, gravidele, elevii şi pensionarii cu pensii sub 700 de lei. Sumele strânse mă tem că nu vor cântări prea mult în bugetul spitalului", a arătat dr. Carp.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă înregistrează lunar circa 4.100 de externări, iar aproximativ 85% dintre cazurile rezolvate sunt ale unor pacienţi internaţi prin Unitatea de Primire a Urgenţelor.

Tot contravaloarea maximă a coplăţii a fost stabilită şi de Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, însă banii vor fi percepuţi doar de la pacienţii internaţi începând de luni 1 aprilie şi care se vor externa pe viitor, nu şi de la cei internaţi înaintea acestei date. "Noi am decis un nivel de 10 lei al coplăţii şi încasarea ei doar de la pacienţii internaţi începând de azi (n.r. - luni, 1 aprilie) şi care se vor externa de acum înainte", a declarat managerul spitalului, dr. Laurean Pop.

Şi acesta a afirmat că sumele strânse nu vor fi mari. "Avem anual 30.000 de pacienţi, iar dacă scădem categoriile de pacienţi exceptate de la coplată vor plăti cel mult 15.000 dintre ei. Înmulţit cu 10 lei, înseamnă că vom încasa cel mult 150.000 de lei pe an, ceea ce nu e prea mult în comparaţie cu bugetul de până acum", a spus dr. Pop.

Dintre spitalele importante din Oradea, singurul care a stabilit cuantumul minim al coplăţii permis de contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014 este Spitalul CF Oradea, unde decizia nu a fost luată de Consiliului de Administraţie, care a fost dizolvat după transferarea sa din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii, ci de către Comitetul Director.

"La noi, coplata este de 5 lei şi o vom aplica de astăzi, dar avem o mică problemă, pentru că hotărârea privind această coplată nu a luat-o Consiliul de Administraţie, cum trebuia, ci Comitetul Director. Motivul e că după ce am fost transferaţi de la Transporturi la Sănătate nu mai avem Consiliu de Administraţie, fiindcă a fost dizolvat", a declarat pentru BIHOREANUL managerul Spitalului CF Oradea, dr. Marius Chipurici.

Potrivit acestuia, unitatea internează şi externează anual 4.000 de pacienţi, astfel că încasările de pe urma coplăţii vor fi nesemnificative. "La 20.000 de lei pe care îi putem realiza anual, nu pot spune că suma pe care o vom strânge este semnificativă", a spus managerul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Nu ii e rusine !
Carp asta ar vrea sa rezolve din coplata finantarea sistemului sanitar din Romania., uitand de contributiile CAS. Mai bine s-ar preocupa de calitaea servicilor medicale din spital, pentru ca "cel mai bun medic din Oradea" costa 20 de lei la TFC, adica 2 coplati. Daca ar avea obraz i-ar fi tot bandajat.
Postat 01 Aprilie 2013, 23:51 de Oradean
Romania are 1.187.000 de salariati in stectorul bugetar e scandalos
care bugetarii mammmy dreakului ca avem un milion si peste o suta de mii si p criza nu ajug oare 300.000 , vai de kkkuuuruul nostru ce ne asteapta foamee o sa ne mancam rahatttelul precum soareci .
Postat 01 Aprilie 2013, 17:51 de 1.187.000 de bugetar
vai ....
- Buna - Parerea mea este ca, nu mai stie - guvernul - de unde sa scoata - bani - !! - totul este falimentar - SANATATEA , EDUCATIA , AGRICULTURA - si ce vreti Dv ... de - POLITICA NICI NU MAI VORBESC - !! aruncati - o privire la UNIUNEA - E - inflatie - criza - economica - si dupa parerea mea . problemele o sa apara din - luna - Iule - august - imi este frica de un blocaj - economic - !! Locuri de munca nu se creaza - dupa cum stiu - va fii o reducere de - 15 % - la BUGETARI - din luna - MAI anul asta , ce sa va mai spun , mai bine tac , nu vreau sa va dezamagesc mai mult ..... Va doresc - o zi buna - la toti - sa ne auzi -mi numai de - bine - !!!
Postat 01 Aprilie 2013, 17:28 de Mihai
ne raspunde cineva Batranetea are TRATAMENT ?
mai in gluma mai in serios haideti sa meditam popor roman : "nu inteleg fenomenul (eu nu merg la spital nici daca ma platesc ) batranetea are tratament , cum se consuma banii din SANATATE daca TINERII nu au parte de tratamente ?" tare as vrea si eu raspunsul la ea de la un nemernic de la conducerea acestei minunate tari
Postat 01 Aprilie 2013, 14:35 de PONTA copypaste
GUVERNUL PONTA este jalnic !!
degeaba te internezi daca nu ai economii sau credit de la camatarii legali ce credeti ca iti fac medicii ? COPLATA o alta BIROCRATIE impusa de GUVERNUL PONTA oricum medicii vor spala FONDURILE alocate nu vor reduce "BOLNAVI FICTIVI " , platim un GUVERN deloc EFICIENT pe timp de CRIZA, atentie !! USL a pierdut in fata poporului .
Postat 01 Aprilie 2013, 13:56 de tampenii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON