Bărbatul împuşcat, marţi, de poliţişti, după ce i-a atacat pe aceştia cu cuţite, pietre şi topoare, a făcut scandal şi în Spitalul Clinic Judeţean Oradea, în noaptea de marţi spre miercuri, încercând să fugă. Medicii au fost obligaţi într-un final să-l externeze pe proprie răspundere, după ce a prezentat un act medico-legal întocmit în urmă cu trei săptămâni care arăta că nu are probleme psihice.
Mai mult mort
Silviu Balaşcău a fost transportat cu o ambulanţă până la Ştei, unde însă s-a baricadat în casă, refuzând să deschidă uşa poliţiştilor care l-au căutat pentru a-l prezenta la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş pentru audieri.
Poliţiştii au negociat cu bărbatul mai multe ore, pentru a le deschide uşa, iar în final au spart-o, găsindu-l într-o baltă de sânge deoarece între timp îşi scosese pansamentul şi atelele care îi susţineau piciorul, provocând redeschiderea rănii şi o hemoragie puternică.
"A fost necesară intervenţia poliţiştilor pentru binele suspectului. Acesta a fost transportat de urgenţă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, pentru a primi îngrijiri medicale şi urmează să fie reevaluat psihologic", a declarat BIHOREANULUI şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur. Bărbatul se află acum internat într-o rezervă a secţiei Ortopedie şi este păzit de poliţişti.
Şeful Poliţiei a fugit!
Pe de altă parte, BIHOREANUL a aflat amănunte şocante despre modul în care s-a derulat acţiunea de imobilizare a bărbatului care a atacat mai multe persoane şi care a spart maşina poliţiştilor cu toporul. Surprinzător, în loc să îl calmeze pe individ, şeful Poliţiei Ştei, inspectorul Dorel Moş, a ordonat subalternilor săi să nu se facă uz de armă şi a aşteptat ca luptătorii Serviciului de Intervenţie Rapidă de la Oradea să pună capăt incidentului, lăsându-l în libertate mai multe ore pe individul care îşi făcea de cap cu toporul în oraş.
Moş a fost anunţat despre scandal marţi, de agentul rutier care a reuşit să-l găsească pe Balaşcău, în urma sesizării primite prin 112 de la angajatul benzinăriei Lunca pe care bărbatul îl atacase cu toporul fiindcă i-a cerut să achite combustibilul. Sosit la locul incidentului şi văzând că agentul scosese arma pentru a-l opri pe individul care îi distrugea maşina cu toporul, şeful Poliţiei i-a cerut subordonatului să pună înapoi arma în toc după care, în loc să-l ajute să-l tempereze pe atacatorul care continua să ameninţe cu toporul, a fugit şi s-a retras strategic într-o frizerie, de unde a sunat la Oradea pentru a cere ajutorul mascaţilor.
Între timp, Balaşcău s-a urcat la volan şi a plecat în trombă, fără ca agentul rutier, rămas fără maşină, să-l mai poată urmări. Bărbatul s-a mai plimbat câteva ore cu toporul în oraş şi a fost prins abia după sosirea mascaţilor, după ce a fost reperat pe o stradă din Ştei, unde s-a oprit pentru a-şi repara o pană. Văzându-i pe poliţişti, Balaşcău i-a atacat din nou, cu pietre şi cuţite şi nu s-a oprit nici după ce a fost somat cu focuri de armă, mascaţii fiind obligaţi în final să îl împuşte în picior pentru a-l putea imobiliza.
Anchetă
Interpelat pe marginea lipsei de fermitate de care a dat dovadă şeful Poliţiei Ştei, consemnată şi în raportul întocmit pe marginea evenimentului de agentul rutier implicat, comisarul şef Adrian Bucur a declarat că Moş a acţionat la comanda sa. "Eu i-am cerut să nu se tragă şi să aştepte sosirea mascaţilor. A fost mai bine aşa", a declarat şeful Poliţiei Bihor.
Cât despre fuga lui Dorel Moş de la locul incidentului, Bucur susţine că nu are cunoştinţă despre cele întâmplate. "Vom verifica şi aceste aspecte şi vom lua măsuri dacă lucrurile s-au întâmplat în acest fel".
Potrivit Legii 17/1996, privind regimul armelor de foc şi muniţiilor, poliţiştii pot face uz de armă "pentru imobilizarea sau reţinerea persoanelor cu privire la care sunt probe ori indicii temeinice că au săvârşit o infracţiune şi care ripostează ori încearcă să riposteze cu arma ori cu alte obiecte care pot pune în pericol viaţa ori integritatea corporală a persoanei". Conform actului normativ, poliţistul nu are nevoie de ordin din partea vreunui şef ci doar trebuie să respecte procedura: să tragă numai după ce s-a făcut somaţia legală, verbal, apoi prin prin tragerea unui foc de armă, în plan vertical şi abia în final împotriva agresorului.
Recidivist
După cum se ştie, mascaţii au fost obligaţi să deschidă focul, marţi, asupra unui bărbat din Ştei care a atacat poliţiştii cu pietre, cuţite şi un topor. Silviu Balaşcău, 34 ani, din Ştei era urmărit după ce a fost reclamat de angajatul unei benzinării din comuna Lunca, unde a alimentat şi a refuzat să achite contravaloarea combustibilului, ameninţându-i şi atacându-i pe salariaţii staţiei cu un topor.
Bărbatul nici măcar nu e la primul incident. În luna martie, Silviu Balaşcău a fost cercetat de procurorii Parchetului Beiuş după ce şi-a agresat soţia iar apoi, când aceasta a fugit de el, a spart vitrinele unui magazin şi a unei plăcintării.
Atunci, procurorii au dispus efectuarea unei expertize psihologice care a relevat că Balaşcău "nu prezintă semne sau simptome de boală psihică iar discernământul său este păstrat, astfel încât poate răspunde penal şi nu se impune luarea unei măsuri de siguranţă medicală".
În urma anchetei penale, Balaşcău a fost sancţionat cu o amendă administrativă de 200 lei pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice. Pentru acuzaţia de distrugere, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale după ce a plătit valoarea vitrinelor sparte iar patronii magazinului şi plăcintăriei au retras plângerile depuse împotriva lui.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.