URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2012, 11:17

Soarta proiectelor transfrontaliere iniţiate de Primărie va fi hotărâtă pe 19 iulie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Soarta proiectelor depuse de Primărie spre finanţare din fonduri europene prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007 - 2013 va fi decisă pe 19 iulie.

"În ceea ce priveşte proiectele noi pe care le-am depus la începutul acestui an, în data de 19 iulie va fi organizată şedinţa Comitetului Comun de Selecţie la care se vor stabili proiectele care vor fi finanţate", a declarat primarul Ilie Bolojan, luni, în cadrul unei întâlniri de lucru cu reprezentanţii Parcului Industrial, ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională şi ai Zonei Metropolitane Oradea.

La şedinţa din Sala Mică a Primăriei care a avut ca scop analiza stadiului de implementare a proiectelor transfrontaliere iniţiate de municipalitate au mai luat parte Sebastian Boniş, directorul adjunct al Secretariatului Tehnic Comun al Programului de Cooperare Tranfrontalieră şi fostul director al ZMO Adrian Foghiş, în prezent manager de program în cadrul aceleaşi organizaţii.

Bani pentru drumul expres

Pe lista proiectelor municipalităţii care vor concura săptămâna viitoare pentru finanţare transfrontalieră se numără printre altele cel privind construcţia drumului expres care, pornind de la podul Macio, va lega strada Făcliei de cartierul Oncea prin strada Ecaterina Teodoroiu, modernizarea pieţei Rogerius, modernizarea blocurilor operatorii de la spitalele Judeţean şi Municipal, reamenajarea dealului Ciuperca precum şi înfiinţarea unui centru de monitorizare a traficului menit să fluidizeze circulaţia în municipiu.

Primarul Ilie Bolojan a estimat că municipalitatea va primi comunicarea oficială a proiectelor aprobate în circa 20 de zile de la întrunirea Comitetului Comun de Selecţie. "La începutul lunii august vom şti care proiecte vor fi finanţate, vom putea obţine autorizaţiile de construcţie, vom putea semna contractele de finanţare şi vom putea organiza licitaţiile necesare începerii lucrărilor", a spus Ilie Bolojan.

Analiză pe proiect

În cadrul şedinţei de lucru de luni au mai fost luate în discuţie proiecte aflate deja în implementare precum Centrul Euroregional de Intervenţie Cardio-Vasculară Invazivă "Viva Anima", pista internaţională de biciclete Oradea - Berettyoujfalu sau cel privind amenajarea unui etaj din Corpul C al Cetăţii pentru a servi mediul de afaceri sub denumirea de "Centru de suport non-profit din judeţele Hajdu-Bihar şi Bihor: dezvoltarea facilităţilor de funcţionare şi cooperare".

Astfel, proiectul Centrului Euroregional de Intervenţie Cardio-Vasculară Invazivă "Viva Anima" vizează înfiinţarea şi dotarea Centrului Euroregional de Intervenţie Cardio-Vasculară Invazivă "Viva Anima" în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, instruirea timp de un an a 20 de cadre medicale la Clinica Auguszta a Universităţii din Debreţin, precum şi elaborarea unei Strategii Euroregionale în Cardiologie care să cimenteze colaborarea dintre comunitatea română şi maghiară.

Conform reprezentanţilor municipalităţii până la sfârşitul acestei luni urmează să fie deschise ofertele depuse în cadrul licitaţiei, fapt pentru care implementarea proiectului va putea fi începută încă din august, acesta urmând să fie terminat încă în acest an. Valoarea totală a acestuia este de 2.029.581 euro, din care contribuţia părţii române şi maghiare o reperzintă 2% respectiv 5%, diferenţa fiind finanţată din fonduri europene şi prin Guvernelor celor două state partenere.

Pista de biciclete Oradea - Berettyoujfalu

Legat de pista de biciclete, în cursul acestei săptămâni urmează să fie contractate serviciile de dirigenţie de şantier, pentru ca după semnarea contractului să fie organizată licitaţia pentru execuţia propriu-zisă a lucrărilor. Licitaţia se va adjudeca cel mai probabil abia în toamnă, fapt pentru care lucrările efective vor putea începe abia anul viitor.

Pista de biciclete se va construi paralel cu drumul naţional E60, pe o lungime totală de 35.020 metri. Bugetul total al proiectului este de 6.248.607,66 euro, din care bugetul alocat Primăriei Oradea este de 1.347.178,70 euro. Pista va porni din Piaţa Ferdinand şi va atinge în mod direct comunele: Berettyoujfalu, Mezopeterd, Biharkeresztes, Artand, Borş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON