URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Aprilie 2014, 14:50

Sindicatul Liber din Învăţământ a devenit proprietar pe un fost pavilion al Spitalului de Neuropsihiatrie, dar e şi dator vândut Primăriei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 14 ani de procese, Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor a câştigat definitiv dreptul de proprietate asupra fostului pavilion de Neurologie de pe strada Louis Pasteur, dezafectat de cel puţin trei ani. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit, definitiv, că imobilul este în proprietatea sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar, în defavoarea Primăriei Oradea.

Aflată în vecinătatea Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie, clădirea a fost construită între anii 1924 şi 1927. "S-a construit din fondurile cadrelor didactice şi a funcţionat ca şi Casa Şcoalelor", a explicat, luni, pentru BIHOREANUL liderul SLÎ Bihor, Ioan Ţenţ. În 1940, clădirea a fost confiscată de regimul horthyst, iar după cel de-al doilea Război Mondial a trecut în proprietatea statului român. Apoi în imobil a funcţionat Secţia de Ortopedie, care s-a mutat ulterior la Spitalul Judeţean, iar în 1986 fosta secţie de Ortopedie a devenit Secţia Neurologie a Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie Oradea.

"În anul 2000, printr-o Hotărâre a Consiliului Local, Primăria Oradea, în mod abuziv, a preluat proprietatea clădirii, aşa că am deschis proces", a precizat Ţenţ. În primă fază, SLÎ Bihor a dovedit că este urmaşul fostei Asociaţii a învăţătorilor, care a construit clădirea, iar apoi a cerut să devină proprietarul imobilului. După ce s-a judecat la instanţele orădene, procesul s-a rejudecat, la cererea magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar apoi a fost strămutat, la cererea Primăriei Oradea, la Curtea de Apel Târgu Mureş.

Judecătorii de aici au stabilit că imobilul este al SLÎ Bihor, dar şi că sindicaliştii datorează Primăriei 3,6 milioane de lei pentru investiţii pe care municipalitatea le-a făcut în clădire. Zilele trecute, magistraţii Înaltei Curţi au decis că menţin sentinţa de la Târgu Mureş, astfel că SLÎ Bihor a devenit proprietarul clădirii, dar trebuie şi să dea bani Primăriei.

Bani pe care Sindicatul nu îi are, însă. "Ar fi ideal dacă am găsi un investitor care să cumpere clădirea, iar noi să putem plăti Primăriei creanţele, ca să nu ne execute", a mai spus Ţenţ. Totuşi, deocamdată nu se întrezăreşte niciun cumpărător pentru imobilul abandonat de peste trei ani şi în care doar oamenii străzii îşi fac veacul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Investitiile facute anterior de primarie sunt distruse aproape de tot!
Asa ca, invatatorii care nu au fost in posesia cladirii nu ar avea de ce sa plateasca ceva ce nu mai este. Alt proces si alta distractie pentru stabilirea amortizarii investitiilor si/sau deteriorarea lor! Pana atunci, as vrea sa-i vad pe invatatori schimband macar lacatul de la poarta!
Postat 14 Aprilie 2014, 16:31 de Nice
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON