URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Martie 2013, 11:35

Senatorul Rozalia Biro acuză Ministerul Sănătăţii că falimentează policlinicile cu plată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul UDMR Rozalia Biro şi-a făcut botezul focului în Parlament. Udemerista a adresat marţea trecută o interpelare ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în care a solicitat o informare în scris cu privire la situaţia policlinicilor cu plată. Ministerul le solicită acestora plata retroactivă, pe anii 2011 şi 2012, a unui procent de 6% din veniturile realizate. La nivelul întregii ţări suma revendicată se ridică la circa 650.000 lei.

"Decizia pune în imposibilitate de funcţionare puţinele policlinci cu plată care au mai rămas. Acestea funcţionează, oricum, în condiţii grele. Sunt luni în care medicii au primit jumătate din salariu sau nu chiar nu au primit salariu deloc ca să poată plăti taxele", a declarat Rozalia Biro, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Plata procentului de 6% către Ministerul Sănătăţii a fost impusă în 1991 prin HG 532, sumele colectate urmând să fie folosite pentru retehnologizare. Biro a spus că ministerul nu mai încasat aceste sume din 2009, când a căzut la înţelegere cu policlinicile cu plată prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică. Acest lucru a fost însă reclamat în urma unui control făcut anul trecut de Curtea de Conturi fapt pentru care ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a ordonat încasarea retroactivă a sumelor aferente ultimilor doi ani. Acest lucru a stârnit indignarea senatoarei.

"Domnul ministru consideră etic ca Ministerul Sănătăţii, după ce din noiembrie 1999 nu a solicitat acest procent din încasări, şi nici în bugetul propriu nu se regăseşte ca sursă de venit, să ceară retroactiv plata a 6%?", a întrebat senatoarea.

Biro a spus că pentru Policlinica cu Plată din Oradea, situată în strada George Enescu, plata retroactivă a acestor sume ar fi o sarcină dificilă. "Pentru ei este o problemă majoră. Sumele care li se cer reprezintă tot venitul pe două luni, deci nu ar avea din ce acoperi nici salarii, nici costuri de regie, nici taxe, nimic!", a spus udemersita.

Rozalia Biro a mai promis că săptămâna viitoare va depune în o nouă interpelare prin care va cere Ministerului Sănătăţii să prezinte o strategie privind integrarea în societate a persoanelor cu autism. Senatoarea a spus că deşi Legea 151 privind serviciile integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu autism a fost adoptată încă din 2010 normele de aplicare a acesteia nu au mai fost publicate nici până astăzi făcând normativul inaplicabil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
....
La puşcărie, Rouji la puşcărie, La puşcăăriiiiie, Rouji la puşcărie.........pornostarurilor udmr le-ar sta mai bine pe la răcoare
Postat 03 Martie 2013, 01:33 de panduru
Au furat mai mult ca tine?
Hoața strigă HOȚIIIIII!
Postat 02 Martie 2013, 16:45 de rouji
snow
Mondjon mar le az osszes nulla politikus. Magatoktol nem mennetek el? Kinek ez erdekeit kepviselitek?
Postat 02 Martie 2013, 14:54 de snow
a se baga in seama
Hallod-e Rozika, te, Gyerünk a moziba be, Tudok egy olyan mozit, hogy valami csuda. Az se baj, ugye Rozi, Messze van az a mozi, És ez a legjobb mozi, tudja egész Buda. Iar te bagi in seama?
Postat 02 Martie 2013, 13:01 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON