"Toate guvernele au considerat în trecut şi consideră şi acum cetăţeanul român doar o vacă de muls, fie că este simplu contribuabil sau om de afaceri. Această mentalitate de stăpân trebuie să înceteze, la Bucureşti guvernanţii trebuie să înţeleagă că rolul statului este să ofere servicii cetăţeanului, nu să-l exploateze. Secretul României este o clasă de mijloc, o clasă de antreprenori, capabilă să reziste la crize. Dar cum să reziste antreprenorii români când numai anul trecut Guvernul Ponta a dat peste 100 de Ordonanţe şi a inventat 35 de taxe şi impozite? Cum pot oamenii de afaceri să-şi facă planuri şi previziuni într-un astfel de râu în mişcare?", a spus Bodea.
Parlamentarul a arătat că, în prezent, conform articolului 4 din Codul Fiscal, "modificarea Codului Fiscal se face, de regulă, cu 6 luni înainte de intrarea în vigoare" a prevederilor propuse prin modificare, ceea ce permite guvernelor să abuzeze de această "portiţă".
"Potrivit iniţiativei pe care am depus-o acum, modificarea Codului Fiscal se va face numai prin lege, am scos din articolul 4 acea expresie "de regulă" care permite guvernelor să invoce o situaţie de urgenţă, pentru a da o Ordonanţă de modificare, care în plus mai şi intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. În prezent, articolul 4 al Codului Fiscal nu are nicio valoare. Ca să fie clar şi simplu, am adăugat un al doilea aliniat, care prevede că nu se pot face modificări ale Codului Fiscal prin Ordonanţă sau Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului", a explicat senatorul.
De asemenea, conform propunerii legislative, intrarea în vigoare a oricărei modificări a Codului Fiscal, chiar decise prin lege, ar urma să se facă nu de îndată, ci după 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
"În prezent orice modificare a Codului Fiscal intră în vigoare imediat după publicarea Ordonanţelor, probabil se presupune că cetăţenii sunt familiarizaţi cu noutăţile, dar ce antreprenor are timp să urmărească traseul legislativ al unei modificări a Codului Fiscal? Noi vrem ca o modificare să intre în vigoare la 6 luni după publicarea în Monitor pentru ca oamenii să aibă timp să se obişnuiască, să se conformeze, să-şi ajusteze planurile".
Bodea a afirmat că o predictibilitate legislativă, mai ales în mediul economic, dar nu numai, nu este posibilă fără legi simple şi clare, şi că este timpul ca legislaţia să fie simplificată. "Cei din Parlament s-au ocupat să facă legi astfel încât să existe portiţe pentru guverne. A venit timpul, dacă vrem ordine în ţară şi dacă vrem ca politicienii să fie respectaţi, să facem legi simple şi clare, fără portiţe pentru guverne şi pentru băieţi deştepţi de niciun fel", a adăugat senatorul liberal.
Parlamentarul a afirmat că se aşteaptă "ca Guvernul să nu fie de acord" cu propunerea senatorilor PNL, invocând tocmai necesitatea ca orice modificare a Codului Fiscal să intre în vigoare doar de la începutul unui nou an fiscal, dar a amintit că anul trecut, Guvernul Ponta a modificat Codul Fiscal, prin majorarea accizelor pentru producătorii de pălincă, în luna august, deci în mijlocul anului fiscal. "E încă o probă cum Guvernul spune una, când are interesul să ia taxe şi impozite, iar pentru cetăţeni spune alta", a afirmat Bodea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.