URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
15 Decembrie 2011, 13:48

Semne bune anul are: Rata şomajului a scăzut cu peste un procent

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorul a avut un an bun pe piaţa muncii, numărul şomerilor scăzând drastic. Într-o conferinţă de presă în care a făcut un scurt bilanţ al anului ce se încheie, directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, Daciana Nica, a anunţat joi că rata şomajului a scăzut de la 5,8%, cât era în noiembrie 2010, la 4,08%, în 2011.

Astfel, dacă anul trecut în aceeaşi perioadă numărul şomerilor care primeau indemnizaţii era de 8.220, anul acesta au coborât la 1.886. "Diferenţa este foarte mare şi sunt mai multe motive. Unul e faptul că disponibilizările colective au fost mult mai puţine, iar pe de altă parte a crescut foarte mult ocuparea forţei de muncă", a declarat Daciana Nica.

Directoarea a punctat că acest fapt nu înseamnă neapărat că recesiunea a devenit mai blândă în Bihor. Unii şomeri nu mai figurează în evidenţe din simplul fapt că au depăşit perioada în care puteau să stea în şomaj, dar nu e sigur că au şi un loc de muncă.

Nica a mai spus că, din rândul absolvenţilor de studii superioare, în 2011 cei mai căutaţi pe piaţa muncii au fost inginerii din toate domeniile de activitate, la polul opus aflându-se economiştii, respectiv juriştii.

"În ce priveşte disponibilizările, dacă în 2010 au existat notificări de disponibilizări de la 36 de angajatori, pentru 2.214 persoane, în anul 2011 comunicările au venit din partea a 24 de angajatori, pentru 1.400 de persoane. Până la ora actuală, din cei 1.400de disponibilizaţi, 1.110 şi-au depus documentele pentru a beneficia de indemnizaţiile de şomaj", a explicat ea.

"Bihorul şi-a făcut treaba foarte bine anul acesta", a concluzionat directoarea, argumentând că şi cu programul de ocupare a forţei de muncă judeţul nostru stă bine. Deşi iniţial AJOFM îşi planificase să încadreze în muncă 8.500 de persoane, în final numărul acestora a crescut la 9.846.

Pe de altă parte, şefa AJOFM a mai afirmat şi că pentru luna aceasta, în urma disponibilizărilor, 461 de oameni vor rămâne fără locuri de muncă, iar în ianuarie, alţi 93 vor păţi la fel. Între cei care fac reduceri se numără şi Administraţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), care a anunţat disponibilizarea unei părţi a personalului din Bihor, în urma reorganizării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
da, a scazut, da da!!!
a scazut numarul somerilor pentru ca au iesit din plata o gramada. Dintre astia, putini au gasit de lucru. Daca ar fi raportat in mod corect somajul, asa cum o cere UE, adica sa fie raportati toti cei care nu LUCREAZA, am avea somajul la nivelul Spaniei. Dar, ca de obicei, ne mintim singuri, ca sa dam bine la Bruxelles.
Postat 16 Decembrie 2011, 09:51 de unu
minciuni
cei care nu mai sunt someri si nu au un loc de munca la ce rubrica ii treceti ? la decedati sau la votanti ! va rog nu va laudati ROMANI nu sunt prosti cum credeti DUMNEAVOASTRA
Postat 15 Decembrie 2011, 19:54 de doi cetateni
minciuni
cei pe care nu mai sunt someri si nu au un loc de munca la ce rubrica ii treceti ? la decedati sau la votanti !
Postat 15 Decembrie 2011, 19:46 de doi cetateni
titlu eronat
Mai corect ar fi fost ca tiltul sa fie: "Rata şomajului a scăzut cu peste un punct procentual", fata de cum e acum "Rata şomajului a scăzut cu peste un procent". E o diferenta mare.
Postat 15 Decembrie 2011, 15:43 de cetatean
O parere pertinenta
Da, da, somajul a scazut! Ce minciuna! Ba nu, de fapt a scazut pe timpul verii cand au fost angajati mai multi sezonieri; dar acum a inceput, din nou, sa creasca. In plus, in datele statistice ale celor de la AJOFM nu intra cei carora nu mai sunt in plata, dar nu si-au gasit un loc de munca si stfel poti spune ca somajul scade. Vai si amar de noi!
Postat 15 Decembrie 2011, 14:06 de Un cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON