URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Martie 2018, 16:59

Semi-eșec al DNA: Fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, Vasile Popa, a fost achitat pentru corupţie, dar condamnat cu executare pentru şantaj

Semi-eșec al DNA: Fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, Vasile Popa, a fost achitat pentru corupţie, dar condamnat cu executare pentru şantaj foto: arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Timişoara s-a pronunţat, marţi, în dosarul fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, trimis în judecată în 2014 de structura centrală a DNA pentru o salbă de acuze grave, cum sunt cele de luare de mită, trafic de influenţă, favorizare a infractorului, dar şi sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, instigare la compromiterea unei autopsii medico-legală, respectiv şantaj.

Potrivit rechizitoriului întocmit la vremea respectivă de Secţia de Combatere a Infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a DNA, prim-procurorul e acuzat că ar fi luat de la evazionistul Dorinel Edu peste 50.000 euro, în bani dar şi servicii, pentru a-l ajuta în schimb cu soluţii favorabile în anchetele penale pornite împotriva sa.

De asemenea, procurorii DNA susţineau că una dintre maşinile lui Popa, înmatriculată pe numele firmei deţinute de omul de afaceri Alin David, profilat pe afaceri cu material lemnos, ar fi fost primită de procuror, la o treime din valoarea reală, pentru a-l ajuta pe acesta la obţinerea unor soluţii favorabile în trei dosare penale în care era suspectat de implicare în defrişări ilegale. Pe marginea acestei afaceri, Vasile Popa a fost inculpat pentru trafic de influenţă, iar prietenul său, Alin David, a fost trimis şi el în judecată pentru cumpărare de influenţă.

Prelevare cu scandal

Din seria infracţiunilor imputate lui Popa nu lipseşte nici şantajul, victimele fiind orădenii Dan şi Maria Lozincă, patronii unei spălătorii auto, vechi amici ai procurorului.

Acuzaţia vizează o datorie pe care cei doi orădeni o aveau faţă de Vasile Popa, acesta presându-i să i-o returneze, inclusiv prin ameninţări cu controale, după cum spune DNA, în respectiva perioadă spălătoria familiei Lozincă fiind "călcată" de mai multe instituţii de control de 9 ori în câteva luni.

Alături de Vasile Popa şi Alin David, a fost trimis în judecată şi şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor, Gabriel Mihalache, suspectat că a autorizat ilegal o prelevare de organe "într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale". Este vorba de prelevarea făcută în primăvara lui 2014 de la agentul de pază Ozsvath Oszkar Levente, ajuns în comă la spital după ce fusese bătut în localitate Tăuteu de opt scandalagii, ulterior trimişi în judecată pentru omor.

Potrivit procurorilor DNA, în acest caz prelevarea de organe nu era permisă, lui Popa imputându-i-se faptul că l-ar fi determinat pe Mihalache să încalce legea şi să o aprobe, ceea ce ar fi compromis ancheta.

Una caldă, alta rece...

În total, prin actul de acuzare înaintat instanţei, împotriva lui Vasile Popa au fost formulate acuze pentru 17 infracţiuni (acte materiale) din care, în urma unui îndelungat proces care s-a judecat la Curtea de Apel Timişoara, instanţa a decis, să-l achite pe fostul prim-procuror al judeţului pentru 16, atât pe considerentul că faptele nu există, cât şi pe motiv că nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

Singura infracţiune pentru care judecătorii timişoreni l-au condamnat pe magistratul orădean este cea de şantaj asupra soţilor Lozincă, pentru care au dispus o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare. În situația în care condamnarea va rămâne definitivă, lui Popa i se va scădea din pedeapsă perioada în care a fost în arest preventiv (9 octombrie 2014 - 27 ianuarie 2015) respectiv în arest la domiciliu (27 ianuarie 2015 - 8 iunie 2015).

Ceilalţi doi inculpaţi din dosar, şeful de la Medicină Legală, Gabriel Mihalache şi afaceristul Alin David, au fost, de asemenea, achitaţi, în cazul lor instanţa stabilind că faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

No comment

Contactat de reporterul BIHOREANULUI, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a refuzat să comenteze soluţia.

Cert este că verdictul pronunţat, marţi, de magistraţii timişoreni nu este unul definitiv, existând posibilitatea ca procurorii DNA ori inculpaţii să îl atace, cu apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cap Mare
Prea puțin i-au dat, la câte a făcut *** acesta. Oricum, sper sa rămână cu executare!!!
Postat 26 Martie 2019, 20:02 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON