URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 August 2013, 16:58

Şeful CNAS, Cristian Buşoi: cardul de sănătate va fi distribuit din toamnă, cel mai probabil prin medicii de familie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a vizitat Centrul Oncologic şi Centrul de Cardiologie intervenţională minim invazivă Viva Anima din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, pentru care a avut doar cuvinte de laudă, apreciind eforturile Primăriei de a le moderniza la cele mai înalte standarde, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Cristian Buşoi, a avut, în sala mare a Consiliului Judeţean Bihor, o întâlnire cu managerii spitalelor publice şi private din judeţ, cu reprezentanţii farmaciştilor şi medicilor de familie, precum şi cu cei ai CAS Bihor.

În cadrul acesteia, după cum s-a aflat la conferinţa de presă pe care a susţinut-o ulterior, cea mai discutată problemă a fost cea a distribuirii cardurilor electronice de sănătate, având în vedere că medicii de familie, deşi sunt obligaţi la această operaţiune prin chiar Legea Sănătăţii, se opun unei asemenea îndatoriri în cazul în care nu vor fi plătiţi suplimentar.

Cu toate acestea, preşedintele CNAS a declarat că aceasta va fi, aproape 100% sigur, soluţia pe care Guvernul o va adopta luna viitoare, în ciuda faptului că au fost puse în discuţie, de peste un an, şi alte variante, cum ar fi distribuirea prin Poştă, prin intermediul municipalităţilor sau prin casele judeţene ale asigurărilor de sănătate.

"Legea 95 (n.r. - privind reforma în Sănătate) are o prevedere foarte clară, conform căreia cardurile de sănătate se distribuie prin medicii de familie. Au existat propuneri de modificare a legii, dar vă pot spune clar că distribuirea prin casele judeţene nu se poate face, din punct de vedere practic. Nu putem chema sute de mii de oameni în centrul de judeţ pentru a forma cozi lungi ca să-şi primească aceste carduri, ar dura mai mult de un an şi s-ar sufoca şi activitatea curentă a instituţiei. Poşta a fost o variantă, dar asta înseamnă şi un cost. Banii pe care ar trebui să-i dăm la Poştă ar trebui luaţi de la Sănătate, iar eu nu aş vrea acest lucru. Aceşti bani ne-ar ajuta să închidem până la sfârşitul anului lista de aşteptare pe Oncologie, şi nu vreau să luăm bani nici de la medicii de familie. Sigur, am putea lua în calcul şi distribuirea prin primării, dar nu am face decât să transferăm acolo costurile şi, oricum, şi primăriile au mult de lucru. Deci, câtă vreme spune legea astfel, altă posibilitate nu există decât prin medicii de familie", a explicat şeful CNAS.

Cristian Buşoi a afirmat că problema distribuirii cardurilor de sănătate a fost discutată şi cu oficialii FMI, deoarece "informatizarea sistemului asigurărilor de sănătate ar determina scăderea fraudelor din acest sistem", astfel că luarea unei decizii în cadrul Guvernului este programată pentru luna septembrie.

"Până la sfârşitul anului am făcut deja 200.000 de carduri, până la sfârşitul anului vom finaliza 7,4 milioane, şi cred că vom şi începe distribuirea lor, astfel încât anul viitor, cam în această perioadă a anului, să încheiem distribuirea celor 18 milioane de carduri care vor fi predate asiguraţilor", a spus Cristian Buşoi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Legea spune...
L95 mai spune ca TOTI cetatenii romani cu domiciliul in Ro sunt asigurati!--chestiunea in cauza NU se respecta de ani de zile! Nu vad de ce m.f. din Ro ar respecta o prevedere din L95 cand Casa si statul insusi NU RESPECTA respectiva lege...
Postat 17 August 2013, 18:11 de omul2
Cardurile vechi se răscumpără !?!
A doua ieşire la rampă a cardurilor (eu am din Ediţia I un asemenea card, adică din 2005 când am optat şi pentru asigurarea suplimentară din cadrul programului CASS Pilon II), va fi una glorioasă care se va putea citi doar în stele.
Postat 17 August 2013, 16:52 de Hope
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON