Ana Lucia Pojoca şi Mircea Romeo Oanţă, director executiv, respectiv director adjunct în cadrul Băncii Transilvania Oradea, au fost arestaţi, joi, de Tribunalul Bucureşti, pentru 10 zile sub acuzaţia de favorizarea infractorilor şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Cei doi manageri au fost reţinuţi, miercuri, de Poliţia Capitalei, în cadrul unei anchete care urmăreşte destructurarea unei grupări acuzate de un prejudiciu de aproximativ 500.000 euro.
La acţiunea de miercuri au participat ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Capitalei, DGIPI, Direcţia de Operaţiuni Speciale, lucrători din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, şi a constat în 16 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Prahova şi Ilfov, în ridicarea a 15 persoane pentru audieri iar ulterior în punerea sub urmărire penală a 18 persoane.
Potrivit unui comunicat făcut public de Parchetul Bucureşti, gruparea evazionistă este acuzată de evaziune fiscală, spălare de bani, refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu în scopul împiedicării verificărilor fiscale, transmitere fictivă a părţilor sociale în scopul îngreunării sau sustragerii de la urmărirea penală şi favorizarea infractorului.
Din cercetările procurorilor a reieşit că, în perioada 2010-2011, cele 18 persoane implicate în grupare, administratori sau angajaţi ai unor societăţi comerciale, au prejudiciat bugetul de stat prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale.
"Veniturile obţinute din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost introduse în circuite financiare succesive fictive, apte să asigure reintroducerea sumelor de bani în conturi personale sau ale unor societăţi comerciale", se specifică în comunicat.
Astfel, o societate comercială administrată de unul din participanţi achiziţiona cereale sau alte produse de la mici producători (agricultori) la preţuri reduse, fără a întocmi documente fiscale. Produsele erau vândute, apoi, cu documente, altor firme.
Pentru a se acoperi cu acte de achiziție, alţi membri ai grupării au preluat firme fantomă în numele cărora au făcut achiziţii şi vânzări fictive de produse către prima societate.
„Cu toate că mărfurile nu existau şi nu se livrau în aceste cazuri, plata se făcea în mod real către societăţile intermediare. Din conturile societăţilor intermediare, banii erau transferaţi în conturile personale ale persoanelor cercetate. Ulterior, banii erau reintroduşi în circuitul fictiv", explică procurorii acuzațiile de spălare de bani.
Printre cei anchetaţi se numără şi Dan Kondratov, fostul preşedinte al Kondratov SRL Oradea, iar cei doi directori de bancă sunt suspectaţi că, pentru a îngreuna urmărirea penală începută împotriva grupării, "au contactat una dintre persoanele cercetate şi au înştiinţat-o despre existenţa şi stadiul cercetărilor".
Pojoca şi Oanţă au fost prezentaţi, joi, alături de alte 6 persoane, la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. În urma dezbaterilor, instanţa a admis solicitarea de arestare făcută de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pe numele celor doi manageri, însă doar pentru 10 zile.
O altă persoană a fost arestată pentru 15 zile, în vreme ce pentru celelalte 5 persoane s-au emis mandate de arestare pe 29 de zile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.