URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
09 Noiembrie 2011, 18:09

Secţiile de Poliţie Rurală au înlocuit definitiv posturile de poliţie comunale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând cu 1 septembrie, cele 91 de posturi de poliţie comunale din Bihor au fost fost desfiinţate, locul lor fiind luat de 11 secţii de poliţie rurală, a anunţat, miercuri, şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur, într-o conferinţă de presă comună cu prefectul judeţului, Gavrilă Ghilea. "Noul concept va asigura prezenţa în teren a poliţiştilor 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână", a declarat şeful Poliţiei Bihor.

Adio şefi de post

Noile secţii de poliţie din mediul rural se subordonează şefului poliţiei municipale sau orăşeneşti din localităţile în care îşi au sediul. Secţiile sunt coordonate de către un ofiţer de poliţie cu experienţă şi unul sau doi ofiţeri pe domeniile criminalitate judiciară şi siguranţă publică.

Fiecare secţie de poliţie rurală are atribuţii pe linia combaterii micii criminalităţi, siguranţă publică, patrulare şi intervenţie la evenimentele sesizate, atât în mod direct cât şi prin apelul de urgenţă 112. Practic, astfel, în cazul unor scandaluri, de la secţia de poliţie rurală pot fi disclocaţi şi trimişi în intervenţie mult mai mulţi poliţişti, într-un interval mult mai scurt decât putea să asigure postul de poliţie.

Primari supăraţi

"Prin înfiinţarea acestor secţii se elimină orice suspiciuni cu privire la implicarea factorului politic în exercitarea activităţii de poliţie. Unii primari priveau poliţiştii ca pe subalterni. Le stabileau sarcini, priorităţi locale, încercau să le organizeze activitatea, ceea ce de acum încolo nu se va mai întâmpla", a punctat Bucur.

La rândul său, prefectul Gavrilă Ghilea a arătat că nu toţi primarii de comune au fost încântaţi de desfiinţarea posturilor de poliţie. "Anumite comune nu înţeleg de ce nu au 3 poliţişti. Primarii au fost rezervaţi la această reorganizare, dar am încercat să le explicăm faptul că acum pot avea chiar mai mulţi dacă au nevoie. Un plus este şi faptul că s-au redus timpii de intervenţie", a declarat Ghilea.

Prefectul a mai arătat că desfiinţarea posturilor a redus şi posibilitatea ca unii dintre poliţişti să abuzeze de funcţii ori să închidă ochii la unele fărădelegi pe motive de "prietenie". "Este bine să fie "rotiţi", căci poliţiştii cu vechime exagerată au tendinţa să neglijeze anumite aspecte. Se cunosc oamenii între ei, se vizitează, se închid ochii. Prin înfiinţarea acestor secţii, se aduce un plus de eficienţă, o calitate a muncii superioară", a explicat Gavrilă Ghilea.

"Caracatiţa"

Pe de altă parte, implementarea noilor secţii a presupus transferul unor poliţişti de la posturi la compartimentele de siguranţă publică, redistribuirea unor autovehicule şi stabilirea rutelor de patrulare. "Activitatea de patrulare intercomunală a dus la creşterea vizibilităţii poliţiştilor. S-a diminuat infracţionalitatea sesizată în mediul rural, s-au redus numărul infracţiunilor stradale, nu s-au înregistrat stări conflictuale majore, care să degenereze în fapte cu violenţă şi nu s-au mai înregistrat infracţiuni de ultraj", a explicat şeful Poliţiei Bihor.

Cea mai mare secţie de poliţie rurală din judeţ este la Beiuş, care are în componenţă 20 de comune şi Staţiunea Stâna de Vale şi arondează 21 de posturi de poliţie comunale, respectiv Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Ceica, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Holod, Lazuri de Beiuş, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Roşia, Sîmbăta, Şoimi, Stâna de Vale, Tărcaia, Uileacu de Beiuş, încadrate cu 59 de agenţi de poliţie care au în dotare 21 de autospeciale de serviciu.

Pe locul doi se numără Secţia Oradea, care are în componenţă 13 comune, respectiv Borş, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Săcădat, Sântandrei, Sânmartin, Toboliu, în cadrul cărora lucrează 49 de agenţi de poliţie care au 15 maşini de serviciu.

Secţia Biharia are în componenţă 9 comune, respectiv Paleu, Cetariu, Biharia, Tămăşeu, Roşiori, Diosig, Sălard, Ciuhoi, Sârbi, la care sunt încadraţi 30 de agenţi de poliţie, care au în dotare 10 autospeciale de serviciu.

Secţia de poliţie rurală Ştei are în arondare 6 posturi de poliţie comunale, respectiv Pietroasa, Cărpinet, Cîmpani, Criştioru de Jos, Lunca, Rieni şi satul de vacanţă Boga. În cadrul secţiei lucrează 17 agenţi de poliţie, care au în dotare 6 autospeciale de serviciu. Şi secţia din Marghita are în componenţă 6 comune, Abram, Abrămuţ, Balc, Boianu Mare, Buduslău şi Viişoara, cu 18 agenţi de poliţie şi 7 autospeciale de serviciu.

Secţia Valea lui Mihai are în componenţă 5 comune, respectiv Sălacea, Cherechiu, Tarcea, Ţimian, Curtuişeni, în cadrul cărora activează 15 de agenţi de poliţie, care au în dotare 5 autospeciale de serviciu, iar cea din Popeşti are în componenţă 6 comune: Popeşti, Tăuteu, Chişlaz, Spinuş, Derna şi Suplacu de Barcău, în cadrul cărora activează 15 agenţi de poliţie, care au în dotare 5 autospeciale de serviciu.

Secţia Salonta are în componenţă 7 comune şi are în arondare 7 posturi de poliţie comunale respectiv Avram Iancu, Ciumeghiu, Batăr, Mădăras, Cefa, Sânicolau Român şi Gepiu, la care sunt încadraţi 27 agenţi de poliţie, cu 7 maşini de serviciu.

Secţia de poliţie rurală Tinca are în componenţă 4 comune, respectiv Tinca, Olcea, Cociuba Mare, Tulca, care sunt încadrate cu un ofiţer şi 16 agenţi de poliţie, cu 4 autospeciale de serviciu.

Secţia de Poliţie rurală Aleşd are în componenţă 10 comune, respectiv Aştileu, Auşeu, Bratca, Borod, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şuncuiuş, Vadu Crişului, Şinteu şi Bulz, în cadrul secţiei fiind încadraţi 30 de agenţi de poliţie, cu 9 autospeciale de serviciu. În raza de competenţă a acestei secţii de poliţie rurală se află mai multe zone turistice: Şuncuiuş - Vadu Crişului - Bratca pe Defileul Crişului Repede, Barajul Leşu - Coada Lacului, vizitate anual de un mare număr de turişti din ţară şi străinătate, în zonă existând peste 200 de case de vacanţă.

Poliţia rurală Tileagd are în componenţă 4 comune, respectiv Tileagd, Brusturi, Vîrciorog şi Ţeţchea, în cadrul acesteia activând 17 de agenţi de poliţie, cu 5 autospeciale de serviciu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Prostia nu doare, dar costa.
Alta Marie, cu aceiasi palarie.
Postat 12 Noiembrie 2011, 21:15 de safe
Mr
Eu nu inteleg... acuma daca se va intampla ceva la hidiselul de sus vor trimite politisti de unde? din oradea? in oradea vor sta sa fie deplasati in : hidisel, bors,etc? Nu le va lua cumva mult mai mult timp sa treaca prin oradea, decat ii lua agentului de serviciu sa mearga de la el acasa pana la \'discoteca\' sau la nenea martin care e suparat pe vecin/nevasta? Idee sa grupeze 2-3 comune la o lalta era buna, dar nici chiar asa! 20 laolalta si sa mai treci si prin orase sa ajungi dintr-o parte in alta! PS: Va sti politistul din Hidisel toate stradutele laturarnice din Bors?
Postat 11 Noiembrie 2011, 00:35 de B
Unii nasc pui vii
Unde a rămas arondată comuna termală ? Bănuiam eu că Laura Gal îşi face baia săptămânală cu poliţiştii disponibilizaţi de la postul Sânmartin.
Postat 10 Noiembrie 2011, 17:02 de Fratele mai mic
incet incet imprumutam o cultura uite se pare foarte benefica pentru anumite categorii sociale:))
nuami analfabeti executa un plan impus asta nu e un act de PROFESIONIST, cum evaluezi corect randamentul daca ti se imune sa respecti un plan abuziv: BANUL, calitatate este reflectata in modul in care iti exerciti functia nicidecum in etalonul banesc:)) dar am adopatat strategia RROMILOR cati galbenii facusi legal sau ilegal:)) incet incet ne rromanizam:))) FELICITARI! termenul demnitate, mandrie ce sa faci cu ele : mori de foame ....
Postat 10 Noiembrie 2011, 09:02 de ne romanizam
ce de analfabeti sunt acolo!
acum inteleg de ce cresc accidentele fie care salaraiat atrage ca medie 10 morti pe luna :))) ANALFABETIIIIIII :))) NEPOTISMUL se reflecta prin mortii nostri sacrificam vietii umane din cauza unor handicapati vizibil mental:))) traisca democratia cosul de gunoi uman:)) in ce institutie gasesti cat de cat profesionistyy? nu exista in Romania asa ceva:))) avem milioane de analfabeti deficitari mental si vrem o Romaniae democratica, da de unde atata bogatie , resursa naturala daca se trag in jos unul pe altul, ca la ocna sapa groapa altuia :))) COMPETITIE in sustinerea ratatilor bugetari:)))
Postat 10 Noiembrie 2011, 08:05 de uffff Doamne!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON