URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2013, 15:38

Şcolile tehnologice se întrec în oferte la ERA: de la roboţi, până la frizuri sofiticate şi brioşe (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de elevi de la 17 şcoli şi licee tehnologice din Bihor şi reprezentanţi ai 10 companii care îşi desfăşoară activitatea în parcul industrial Eurobusiness au participat, joi, la un târg de profil organizat la centrul comercial ERA Shopping Park.

La festivitatea de deschidere, inspectorul şcolar general adjunct Nicolae Avram a explicat că târgul este organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în colaborare cu Primăria Oradea şi cu Eurobusiness Parc, subliniind necesitatea învăţământului tehnologic. "ISJ promovează învăţământul profesional în rândul absolvenţilor de clasa a noua, iar acest fapt se observă şi prin programul de şcolarizare pe anul 2013-2014, unde avem aprobate 31 de clase de învăţământ profesional. Cinci dintre aceste clase (care vor face practică în parcul industrial - n.r.) vor beneficia, pe lângă bursa oferită de Minister (200 de lei - n.r.) şi de o bursă oferită de angajatorii din Eurobusiness Parc (200 de lei n.r.)", a spus Avram.

Prezent la eveniment, şi primarul Ilie Bolojan a subliniat necesitatea întăririi acestui tip de învăţământ, anunţând că acest târg se va organiza în fiecare an în oraşul de pe Criş. Edilul a amintit că în ultimii ani foarte mulţi tineri au absolvit specializări în domenii care nu se mai acoperă în economia reală, chestiune care trebuie îndreptată. "Decât un şomer cu diplomă, mai bine un meseriaş într-o companie din Oradea", a spus Bolojan.

La eveniment a fost şi un reprezentant al companiei Emerson, Jonathan Mutch, senior director pe resurse umane, care s-a declarat încântat de oferta şcolilor. "Am un feeling foarte bun în legătură cu oraşul", a spus acesta, vizitând standurile liceenilor de la târg.

Aducând cu ei şi diplome şi trofee de prin concursuri, elevii s-au întrecut să demonstreze că la şcolile lor se învaţă meserie cu adevărat. Cel mai vizitat a fost standul elevilor de la specializarea Mecatronicp a Liceului Don Orione, care i-a cucerit pe vizitatori: un robot autonom cu senzori pe bază de lumină care urmăresc o linie. "Are aplicaţie în lumea reală, ca de exemplu în porturi, la transportul de marfă, sau în fabrici", a explicat coordonatorul elevilor, Costin Brînzaş.

Cele mai frumoase standuri au fost, la propriu, cele ale şcolii Ioan Bococi din Oradea şi cel al Şcoii Tehnologice nr. 1 din Dobreşti, unde mai multe eleve şi-au coafat şi fardat colegele, au croit haine şi le-au pus la dispoziţia vizitatorilor brioşe şi alte bucate preparate de ele.

La târg au fost prezenţi şi reprezentanţi ai unor companii precum Comodi Prod, Shinheung Electronics, Bihore, Plexus sau Comau, pentru a le explica liceenilor ofertele lor de practică şi joburi, dar şi pentru a le răspunde eventualelor întrebări. Târgul se va desfăşura şi vineri, între orele 9 şi 13.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON