URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
07 August 2012, 12:33

Scandalul listelor electorale: Evidenţa Populaţiei a găsit la Oradea morţi cu drept de vot

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă timid, apar deja indicii potrivit cărora listele electorale permanente păstrează încă numele unor persoane decedate, care în mod eronat pot fi luate în calcul la stabilirea unui cvorum mai mare decât cel real pentru validarea Referendumului privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

La Oradea, Serviciul de Evidenţa Persoanelor din cadrul municipalităţii a trecut la verificarea situaţiilor persoanelor decedate în ultimii patru ani, găsind mai multe cazuri de persoane care, deşi au încetat din viaţă între anii 2008-2012, mai figurează şi acum pe listele electorale.

"Luni am început, în regie proprie, să verificăm actele de înhumare ale persoanelor decedate între anii 2008-2012. Din 93 de situaţii în care am eliberat autorizaţii de înhumare pentru persoane decedate în Oradea sau pentru persoane având domiciliul în Oradea şi decedate în străinătate, pe care aparţinătorii au dorit să le înhumeze în Oradea, am constatat că în 15 situaţii aparţinătorii decedaţilor nu au dus la bun sfârşit aşa-numita operaţiune de transcriere a actelor de deces în evidenţele de stare civilă", a declarat marţi pentru BIHOREANUL Cristian Popescu, şeful Serviciului de Evidenţa Persoanelor Oradea.

Altfel spus, deşi în cele 15 situaţii există dovezi certe că tot atâtea persoane au încetat din viaţă, ele continuă să figureze în bazele de date ca fiind în viaţă şi, deci, numele lor apar inclusiv pe listele electorale permanente.

Cristian Popescu a afirmat că următoarea etapă a verificărilor pe care le va efectua Serviciul de Evidenţa Persoanelor Oradea va fi în baza de date a deceselor din perioada 2008-2012, adică situaţia celor 30.241 de decese consemnate oficial pentru persoane cu identitate cunoscută decedate în Oradea sau în străinătate şi ai căror aparţinători au cerut transcrierea în Oradea a certificatelor de deces emise în străinătate.

Cu toate acestea, Popescu a precizat că în această fază este vorba doar despre verificări făcute orientativ, strict în ce priveşte persoanele decedate. Pentru o verificare completă şi relevantă, a spus şeful Serviciului de Evidenţa Persoanelor Oradea, este nevoie ca Guvernul să emită un act normativ care să indice, oficial, cum anume să aibă loc verificarea bazei de date privind evidenţa populaţiei.

"Deocamdată, verificările făcute de noi sunt în regie proprie. Pentru o verificare completă, avem nevoie de o Hotărâre de Guvern care să arate ce şi cum anume să verificăm în bazele de date privind evidenţa populaţiei. Fără un asemenea act normativ, riscăm să se repete experienţa de la Recensământul populaţiei din toamna anului trecut, când ba era nevoie, ba nu era nevoie de CNP-ul persoanelor. Iar noi nu ne permitem să facem greşeli, pentru că nu ne permitem să batem de două ori la uşile orădenilor", a spus Cristian Popescu.

Actualizarea listelor electorale permanente are ca miză stabilirea cvorumului necesar pentru validarea rezultatelor Referendumului din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, în condiţiile în care aceste liste atestă existenţa a circa 18,2 milioane de alegători, iar pe de altă parte Guvernul susţine că, în realitate, numărul alegătorilor din listele permanente ar fi mai mic cu aproximativ 2-3 milioane de persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Se contrazice singur !
Acum 4 zile intr-un articol sursa - http://bihorstiri.ro/isteria-votantilor-de-la-referendum-nu-afecteaza-oradea/ , (Cristian Popescu, șeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP), citez: - a comunicat că listele electorale permanente transmise pentru Referendumul din 29 iulie au fost cele cu date reale. Mai exact, Popescu susține că listele fuseseră actualizate chiar în vinerea premergătoare votului (27 iulie). In prima zi au gasit 15 decedati neactualizati. Sutele sau miile de decedati pe care-i gasiti in urmatoarele zile sa nu-i mai faceti public da ca discreditati imaginea. Asta da profesionalism. Felicitari !
Postat 08 August 2012, 18:13 de Irimie
???
am vrea sa stim si citi au implnit 18 ani si au drept de vot,sau numaram numai mortii?
Postat 08 August 2012, 12:04 de luky
woooow ba chis
Chisule o sa-mi fac obicei sa comentez la articolele tale. 15 cazuri de morti pe listele din oradea??? sa mori tu! asta chiar ca viciaza rezultatele referendumului. Uite cum esti si tu un mic functionaras la bihoreanul. Anunta-ne tati cand si-au terminat aia treaba, nu baga zazanie. Ne spui ca s-a inceput numararea, nu ne da rezultate intermediare. Sau poate vrei sa mananci 10 paini pe o singura tema. ntz ntz ntz. Te si vad mergand zilnic la primarie si sa intrebi ce au mai gasit... chisule chisule... esti multumit de tinee?
Postat 08 August 2012, 03:09 de serban
woooow ba chis
Chisule o sa-mi fac obicei sa comentez la articolele tale. 15 cazuri de morti pe listele din oradea??? sa mori tu! asta chiar ca viciaza rezultatele referendumului. Uite cum esti si tu un mic functionaras la bihoreanul. Anunta-ne tati cand si-au terminat aia treaba, nu baga zazanie. Ne spui ca s-a inceput numararea, nu ne da rezultate intermediare. Sau poate vrei sa mananci 10 paini pe o singura tema. ntz ntz ntz. Te si vad mergand zilnic la primarie si sa intrebi ce au mai gasit... chisule chisule... esti multumit de tinee?
Postat 08 August 2012, 03:08 de serban
Base pica!!!!!!!!!!
Asa trecea referendumu' de Base.Imputitu dreku!!!!Acum e gata!!!!!!!!!
Postat 07 August 2012, 18:59 de Leo
Felicitari !
Asa au castigat gibonul, popa ciordel, manglitorul.... Bravo usl, sunteti un adevarat cuib de hoti !
Postat 07 August 2012, 18:20 de .
demisia
Acum 3-4 zile acest Popescu care este sef la Evidenta Ppoulatiei de vreo 3 ani,spunea ca listele sunt actualizate si curate de morti.Acum spune ca a gasit 15 cazuri in prima zii de verificari.Cred ca nu este un profesionist si ar trebui demis urgent din functie.Se aude domnule Bolojan?
Postat 07 August 2012, 16:09 de tero
vot
Daca ati gasit morti cu drept de vot, ar trebui in primul rand sa-si dea demisia sau sa fie sanctionat cel ce a transmis listele electorale pentru referendum. In al doilea rand ar trebui sa se verifice daca nu cumva acei morti nu sunt trecuti cumva ca au si votat.
Postat 07 August 2012, 12:51 de oradean
De ce acum si nu atunci ?
Daca i-ati gasit acum, inseamna cu puteati sa-i gasiti si inainte de referendum.
Postat 07 August 2012, 12:46 de Rodi
La munca putorilor
Pentru ce mama dracului va platim din impozitele si taxele achitate daca nu va faceti treaba mai putorilor. Ce asteptati handicapatilor ????
Postat 07 August 2012, 12:42 de Contribuabil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON