URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
14 Iunie 2012, 19:07

Scandal: Angajaţii Hanil au protestat în curtea societăţii şi se pregătesc de şomaj

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Angajaţii firmei Hanil din Cauaceu, comuna Biharia, au refuzat joi dimineaţă să intre la muncă. Cei peste 560 de angajaţi ai societăţii s-au adunat în curtea fabricii de componente electronice şi au blocat în semn de protest accesul şi ieşirea din unitate.

"Oamenii au fost anunţaţi miercuri după amiază că din 22 iunie vor fi trimişi în concediu fără salariu şi s-au speriat că vor rămâne fără locuri de muncă", au declarat pentru BIHOREANUL surse din cadrul societăţii.

Speriaţi că angajatorii ar putea livra produsele finite lucrate în ultimele zile după care ar închide unitatea fără să le plătească salarile, angajaţii au refuzat joi dimineaţă să mai intre la muncă şi au împiedicat plecarea camioanelor încărcate şi intrarea altora la rampă.

Verificări în teren...

La sesizarea angajaţilor, joi dimineaţă o echipă formată din specialişti ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor a descins la fabrica de la Cauaceu.

Inspectorii au găsit reprezentanţii firmei şi angajaţii în plin conflict, primii acuzând salariaţii că în după amiaza zilei de miercuri au ieşit fără aprobare cu o jumătate de oră mai repede de la lucru, iar cei din urmă afirmând că, de fapt, au fost trimişi acasă pentru că nu mai aveau de lucru. "Echipa care a ieşit în teren s-a limitat la verificarea actelor, fără să se implice într-o formă sau alta în acest conflict", a declarat Nicolae Hoduţ, directorul ITM Bihor.

Controlul a scos însă la iveală faptul că firma Hanil nu avea încheiat, conform legii, contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, fapt pentru care acesta s-a încheiat pe loc între reprezentanţii angajatorului şi cei ai salariaţilor.

"Contractul colectiv a şi fost înregistrat în cursul zilei de astăzi. Astfel, dacă se întâmplă ceva cu firma şi vor avea loc concedieri colective, angajaţii vor putea beneficia de toate drepturile conferite de lege şi de un salariu compensatoriu", a spus Hoduţ.

Pregătiri de şomaj

Angajaţii sunt convinşi că firma îşi va închide porţile începând din această lună, fapt pentru care au şi refuzat să plece acasă, unii plănuind să rămână peste noapte la fabrică. Sursele BIHOREANULUI afirmă că oamenii se tem că Hanil nu va mai trimite de vineri dimineaţă autobuzele după ei în comunele din care fac naveta, aşa că parte din ei au şi rămas acolo.

Conform înţelegerii cu administraţia, pe data de 15, în ziua de salariu, angajaţii îşi vor primi integral salariile pe luna iunie, urmând ca de luni să fie trimişi pentru două săptămâni în concediu de odihnă.

În cazul în care ulterior se vor face concedieri muncitorii sunt asiguraţi prin contractul colectiv de muncă de încasarea unui salariu compensatoriu care să le asigure subzistenţa până la intrarea în şomaj sau găsirea unui alt loc de muncă.

Facilităţi date "degeaba"...

Firma Hanil este unul dintre subcontractorii Samsung, pentru care livrează componente electronice şi monitoare de calculator. Începând din 2007, Hanil a funcţionat într-o hală închiriată în Palota. Înaintea alegerilor din 2008, compania a demarat negocieri cu Primăria Oradea pentru achiziţionarea de teren la un preţ preferenţial de numai 3 euro pe metrul pătrat pentru construirea unor spaţii de producţie.

Pentru că afacerea a căzut, Hanil a mai purtat negocieri cu administraţiile locale din Sântandrei, Mădăras şi Biharia. Aceasta din urmă a fost, de altfel, singura care a acceptat condiţiile investitorilor, deşi preţul oferit pe metrul pătrat de teren a fost de zece ori mai mic decât cel al pieţei.

Firma s-a mutat în 2009 în Biharia, şi, conform declaraţiilor conducerii de la acea vreme, intenţiona să îşi extindă producţia şi să îşi crească numărul de angajaţi de la 500 la circa 2.000. Hanil a intrat în dificultăţi financiare ca urmare a pierderii unor clienţi importanţi, pe fondul crizei economice şi a acumulării de datorii către furnizori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
despre teren
D-le Dan Simai,de ce cezi matale ca pretul terenului pe carte au construit l-au cumparat de 10 ori mai ieftin decat pretul pietii. Esti sigur ca pretul corect al pietii in 2007 era 30e/mp teren agricol in Biharea,eu zic ca era rau, nu umflat ci foarte umflat si ca pretul corect era poate 1-2 e/mp teren agricol,apoi restul trecerea terenului in intravilan,PUZ,PUD etc tot ce tine de transformarea unui teren agricol este alta socoteala. Adevarul ca pretul era umflat se vede azi 15 06 2012 cand nimeni nu mai cumpara teren acolo nici cu 1-2eu/mp si cand cei care cereau atunci 30e/mp acum fac foame!
Postat 15 Iunie 2012, 16:41 de quiltiman
HANIL S-A INCHIS
HANIL s-a inchis . Colaboram cu ei si tocmai ne-au anuntat ca au incetat activitatea definitiv la Biharia. Urmeaza sa se faca oficial acest lucru zilele urmatoare.
Postat 15 Iunie 2012, 14:36 de ABCD
go back to asia
sa faca acolo astfel de "afaceri".
Postat 15 Iunie 2012, 09:10 de fid
articol
'şi au împiedicat plecarea campioanelor încărcate şi intrarea altora la rampă.' campioanele .....hahahahah
Postat 15 Iunie 2012, 08:42 de cristi
@! mai bine taceai....
Sa-ti explic la cel mai de jos nivel posibil, ala pt. copii de gradinita. Sunt 100 de persoane care vor un loc de munca. Au familii, copii, intretinere, etc, adica nu merg la munca pt. ca se plictisesc, SUNT NEVOITI SA MEARGA. Oferta este urmatoarea : orezarii maimutoiului ofera 90 de locuri, CU CONDITII DE MUNCA ABJECTE SI PROST PLATITE si mai sunt inca 5 locuri oferite de alti angajatori. Tu, istetule, cam ce crezi ca se va intampla ?
Postat 15 Iunie 2012, 06:45 de .
prostii
problema e, ca sefii din Hanil vrea sa arunce totul pe Samsung, cu toate ca Hanilul isi atingea targetul in fiecare zi, s-a livrat marfa in fiecare zi, au fost platiti de catre Samsung la zi. Ba mai mult, Samsung le-a platit ultimele doua salarii angajatilor Hanil, asa de buna voie, sa ajute firma. Nimeni nu intreaba sefii din Hanil unde is banii incasati. Asta se intampla cand sefii din Hanil isi prostesc angajatii si vrea sa arunce vina pe Samsung...
Postat 14 Iunie 2012, 21:28 de Gica
vuvuzel
Te-ai trezit tu sa comentezi, ce investitor de renume sa vina cand parcul industrial era inexistent... mostenire de la Filip. Fiecare lucreaza unde vrea, nu iti convine X mergi la Y.
Postat 14 Iunie 2012, 20:26 de !
Catre "desteptii" de mai jos ...
Hanil nici nu are treaba cu Oradea, ci cu... BIHARIA. Ce investitori de renume vrei cand tu nu ai aeroporturi, autostrazi sau macar o universitate in adevaratul sens al cuvantului? De ce sa vina investitorii, in afara ca aici se gasesc sclavi mai usor de cat afara? Tu daca tiai face o firma nu mergi unde ai costuri mai mici ba???? La NOKIA, marea Nokia, ca sa vb de "INVESTITORI SMECHERI" personalul din hala ghici cat aveau? Exact minimul pe economie, si tot lucru in ture etc. Asa e peste tot: Takata, Augsburg etc. Mai treziti-va ba PDLabelor.... . Daca nu le place la muncitori pot pleca. Asa e economia de piata. Si tot economia de piata ii da in cap la Hanil ca nu s-a stiut adapta la noile provocari...sau poate pur si simplu i-a distrus criza. Au luat-o in freza mai mari giganti, ex General Motors, Nokia, etc...
Postat 14 Iunie 2012, 20:18 de Pentru postacii PDL
Orezarii ,,investitori''....
Astia au umplut ,,parcurile'' industriale ale maimutoiului proaspat reales, galbejiti, adevarati stapani de sclavi ! Nu avem vreun investitor de renume, avem gunoaie care-i pun pe romani sa lucreze 14 ore si-i platesc cu minimul pe economie... Astia sunt cei ,,adusi'' de gibon sa dea de lucru bihorenilor !!! Rusine, primare !
Postat 14 Iunie 2012, 19:38 de .
Astia-s ,,investitorii'' gibonului
Galbejiti dintre astia a adus gibonul si in parcurile lu' peste prajit ! Nu a reusit ceva demn de luat in seama, vreun investitor european de marca, doar gunoaie de orezari, cu astia s-a inteles, vorba aia, sac dupa petic ! Firmele de renume, cele ce cu adevarat investesc si mai ales PLATESC SALARII DECENTE, i-au dat mUE si gibonului si popii bolos !
Postat 14 Iunie 2012, 19:33 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON