URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2013, 15:18

Sătenii de pe platoul Vaşcău se tem că liliecii sunt mai importanţi decât ei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii din localităţile Cărpinet, Vaşcău şi Sălişte de Vaşcău au participat, la finele săptămânii trecute, la mai multe seminarii de informare organizate de o echipă de specialişti ai Universităţii Babeş-Bolyai, echipă ce întocmeşte acum planul de management pentru situl Natura 2000 Platoul Vaşcău.

Fără a avea un custode, situl este deocamdată în grija Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, care este obligată de lege să-i întocmească un plan de management în care să inventarize toate speciile şi habitatele din sit ce trebuie protejate şi în care să stabilească regulile de dezvoltare a zonei, astfel încât aceste specii să nu aibă de suferit. Platoul Vaşcău este protejat pentru peşterile şi avenele sale, pentru pădurile de fag, dar şi pentru patru specii de liliac şi trei specii de amfibieni ce trăiesc aici.

Potrivit unui comunicat de presă al echipei de proiect, concluzia principală a întâlnirilor cu localnicii din jurul Vaşcăului este că aceştia se tem de restricţiile datorate regulilor de mediu. "S-au adus în discuţie efectele viitoare ale existenţei acestui sit protejat asupra activităţilor economice din zonă. Autorităţile publice locale şi populaţia se tem de faptul că vecinătatea cu zona naturală le va aduce mai multe probleme decât beneficii", se arată în comunicatul semnat de sociologul Mihai Deac.

Mai precis, localnicii se tem că în zonă nu se va mai putea extrage piatră şi nu se vor mai putea expoata păduri. "În sit există comunităţi care depind de exploatarea de piatră de construcţii, activitate fără de care aceste comunităţi ar putea chiar să dispară. (...) Tuturor ne place natura şi ne dorim să o protejăm, dar dacă mă puneţi să aleg între lilieci şi oameni, o să aleg oamenii", a spus la dezbatere Gheorghe Ienciu, primarul din Cărpinet.

Întâlnind acelaşi tip de temeri în majoritatea satelor de pe Platoul Vaşcău, inclusiv în cele din judeţul Arad, reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai i-au asigurat pe localnici că, deocamdată, ei doar evaluează potenţialele ameninţări pentru speciile din sit, ceea ce nu înseamnă şi că acestea sunt în prezent în pericol. De asemenea, le-au promis că planul de management le va fi supus consultării. "Desigur, ne dorim cu toţii ca activităţile umane şi mediul natural să co-existe fără a fi afectate nici unele, nici altele. Pentru ca acest lucru să fie posibil pe termen lung, este nevoie să fie stabilite de comun acord unele reguli de conduită, sub forma unui plan de management conservativ al sitului", a precizat Mihai Deac.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
snowdewesm
dar de cainii liberi pe strazi , care trebuie sa nasca cati mai multi pui care apoi sunt trimisi la laboratoare cosmetice din vest sau la laboratoare ale industriei farmaceutice tot din vest ce ziceti ? Nu este o scorneala . Ne bucuram ca pleaca din tara prin asa zisa adoptie , dar de fapt o parte din banii pe care laboratoarele-i ofera fundatiilor de protectie a animalelor sunt tocmai pentru a intimida guverne , institutii ale statului sa nu-si faca treaba , strazile sa ramana pline de caini . Ia ganditi-va la initiativa cui Curtea Constitutionala a blocat articolul din legea speciala care prevedea eutanasia cainilor ?
Postat 07 August 2013, 20:34 de snowden
.......
La fel se intimpla si pe platoul Padis, unde din cauza protectiei parsilor(un fel de sobolani de munte) nu se pot construi hoteluri si partii de ski, pt ca aceste activitati turistice ar afecta libidoul acestor sobolani, care nu s-ar mai acupla si care astfel s-ar imputina!
Postat 07 August 2013, 16:52 de ........
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON