URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
16 Noiembrie 2012, 18:12

Sărbătorirea naşterii poetului Ady Endre, monopolizată de radicalii lui Tokes Laszlo (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vineri după amiază, cu începere de la ora 15, PPMT a organizat o serie de manifestări dedicate împlinirii a 135 de ani de la naşterea poetului Ady Endre, care au strâns în Parcul Traian o asistenţă de aproximativ 150 de persoane. A fost prezent europarlamentarul Tokes Laszlo şi, invitat de onoare, fostul preşedinte al Ungariei, Szuros Matyas.

La festivităţi nu a participat niciunul dintre reprezentanţii UDMR Bihor, iar PPMT a făcut paradă cu toţi cei 9 candidaţi angajaţi în cursa pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, care au stat în permanenţă în dreapta lui Tokes.

În discursul său, fostul episcop reformat a punctat, fără excese, importanţa operelor poetului, care dăinuie în spiritul naţional din comunităţile maghiarilor de pretutindeni, actorul orădean Varga Vilmos a recitat o poezie a lui Ady Endre, iar Szuros Matyas, cel care a condus provizoriu Ungaria în perioada 1989-1990, s-a declarat un admirator al lui Ady încă din tinereţe.

După discursul lui Szuros a urmat un alt moment artistic, susţinut de corul bisericesc de la Biserica Reformată Varad Ret, din Oradea, care au interpretat un cântec religios. Festivităţile din Parcul Traian s-au încheiat cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la statuia poetului.

Manifestările dedicate de PPMT zilei poetului Ady Endre au continuat la ansamblul Holnaposok, de pe Corso, unde, înaintea depunerilor de coroane, Tokes Laszlo a amintit că gestul municipalităţii orădene de a amplasa grupul statuar care-l reprezintă şi pe Ady a fost marcat şi în presa maghiară. La final, toţi cei prezenţi au intonat imnul maghiarilor de pretutindeni.

Manifestările s-au derulat fără niciun incident, fiind supravegheate discret de Poliţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
calm
ar fi bine sa va calmati cu totii, si romanii si ungurii. ce-i rau in faptul ca ungurii si-au sarbatorit un poet? sa le fie de bine! si noi sarbatorim poeti romani in basarabia de ex.! iar t.a.m.pi.t.u.l de sorin sotoc scrie cam des articole intr-un mod care are darul (sau menirea) de a atzatza spiritele. sorinele, ia o pauza si du-te sa bei o vodca!
Postat 18 Noiembrie 2012, 01:20 de roman
bozzzgori imputiti
bai tokes tuvangura de bozzzgori imputiti, pe vremea aia voi nici nu existati, nici macar ca proiect in chizdele mamelor currvelor voastre
Postat 17 Noiembrie 2012, 23:57 de muweee bozzzgorilor
radicalii lui Tokes Laszlo
Sorinelu tu esti singurul "radical" cu fituica voastra sovina. Starmosii tai traiau in Moldova si Albania pe vremea lui Ady.
Postat 17 Noiembrie 2012, 22:46 de radicalii lui Tokes
Pe când un ansamblu statuar şi pentru fruntaşii ”ASTRA”?
1. ”ASTRA”: ”Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA)”, asociaţie care a avut un rol însemnat în emanciparea culturală și politică a românilor dinTransilvania; 2. Locaţii propuse: zona centrală a Municipiului Oradea (ex: str. Republicii/Corso).
Postat 17 Noiembrie 2012, 20:16 de anonymus
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON