Felicitări şi observaţii
"Vreau să felicit salvamontiştii bihoreni, primii care au ajuns la locul accidentului, pentru abnegaţia de care au dat dovadă", a spus preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, în cadrul unei conferinţe de presă la care i-a invitat să participe pe şeful Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, subordonat Consiliului Judeţean, şi pe salvatorii care au participat la operaţiunea de luni.
Popa a afirmat că o carenţă a sistemului actual de intervenţii în situaţii de urgenţă este faptul că "Salvamontul nu este la indexul 112", adică serviciul nu este alertat de către Dispeceratul STS care asigură răspunsurile la apelurile de urgenţă, dar şi faptul că legea interzice în prezent ca deplasarea salvamontiştilor să poată fi făcută cu semnalizare acustică şi luminoasă, la fel ca în cazul maşinilor pompierilor, ambulanţelor, jandarmilor etc.
"Noi am folosit sirenă şi girofar în intervenţia de luni, pentru că avem o înţelegere în acest sens la nivelul judeţului Bihor, dar acest lucru va trebui reglementat prin lege", a destăinuit şeful Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo, Pinter Istvan.
Căutări "în orb"
Pinter a mai criticat şi neputinţa autorităţilor specializate care trebuiau să localizeze cât mai precis locul unde s-a prăbuşit avionul medical, fapt care a obligat echipele de salvamontişti să-şi desfăşoare căutările pe suprafeţe mari de teren.
"Cu regret o spun, că nu am primit niciun fel de coordonate, că singurele indicaţii pe care le-am primit au fost de la domnul general Baş (n.r. - Ioan Baş, şeful ISU Bihor) şi de la domnul doctor Borcea (n.r. - Hadrian Borcea, fostul şef SMURD Bihor, acum director medical al Spitalului Judeţean din Oradea), care ne-au spus că din informaţiile culese de la localnici se pare că avionul s-a prăbuşit undeva la nord de pârtia Mătişeşti (n.r. - judeţul Cluj)", a spus Pinter.
Şeful Salvamont Bihor a criticat, însă, şi "folclorul" cum că operaţiunea de căutare şi evacuare a răniţilor nu ar fi fost organizată la faţa locului: "În Horea (n.r. - Cluj, localitatea cea mai apropiată de locul unde erau epava avionului şi răniţii) s-a organizat un punct de comandă, condus de un colonel de la ISU Alba, nu e adevărat că nu s-a organizat şi că n-a fost o comandă organizată".
"Am fost un prost!"
După ce a relatat filmul operaţiunii (expus deja marţi pentru BIHOREANUL), salvamontistul Mircea Petrescu (foto) a clarificat şi acuza ce i-a fost adusă de presa centrală, cum ar fi făcut poze la locul accidentului, cu pilotul Adrian Iovan încarcerat în fiarele epavei, şi apoi le-ar fi vândut unor televiziuni şi publicaţii tipărite.
"Este adevărat că am făcut poze, facem poze la toate intervenţiile, pentru că ulterior le folosim la instructaje, şi este adevărat că le-am dat la presă. Toată lumea a sărit acolo pe mine să le dau poze şi le-am dat, dar nu pe bani. Nu am cerut şi nu am primit bani pentru asta. Este o lecţie, am fost un prost, acum m-am învăţat minte, am crezut că presa este un prieten, dar m-am convins că nu este!", a spus Petrescu.
Totodată, acesta a precizat că îşi cere scuze "pentru greşeala comisă" şi a promis că "asta nu se va mai repeta niciodată, oricât ar insista presa".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.