URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 August 2013, 15:00

S-a terminat! Tribunalul Bihor a declanşat procedura insolvenţei Electrocentrale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inevitabilul s-a produs. Tribunalul Bihor declanşat miercuri procedura insolvenţei societăţii Electrocentrale. "Este singura soluţie care ne-a mai rămas. CET-ul a acumulat datorii pe care nu le mai poate plăti în momentul de faţă", a anunţat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, Electrocentrale acumulase la 30 iunie datorii istorice de peste 300 milioane lei, din care nu mai puţin de 265 milioane lei sunt datorii scadente. Momentul insolvenţei, care părea oricum inevitabil, a fost grăbit de sechestrul asigurator instituit pe bunurile CET de firma Unicom, transportatorul de cărbune din Valea Jiului, şi poprirea făcută pe conturile Electrocentrale.

"S-a ajuns în situaţia că executorul judecătoresc numit de Unicom a trimis asociaţiilor de proprietari adrese prin care le cere să îşi plătească datoriile direct în conturile sale şi nu în cele al Electrocentrale, fapt pentru care în ultima perioadă CET-ul nu a mai încasat niciun ban. Din acest motiv am ajuns în situaţia ca pe luna iulie să le putem plăti angajaţilor doar 40% din salarii", a spus Bolojan.

Edilul a explicat că starea de insolvenţă a societăţii a fost generată de practicarea de tarife reglementate de autorităţile de reglementare în domeniul energiei şi a serviciilor de utilităţi publice sub costurile reale ale societăţii, pierderea unor clienţi importanţi consumatori de aburi ca urmare a falimentului acestora, randamentul scăzut al centralei termice şi inexistenţa unor soluţii tehnice care să determine creşterea acestui randament, gradul de uzură a instalaţiilor precum şi lipsa resurselor financiare pentru retehnologia centralei şi pentru realizarea de investiţii menite să reducă pierderile tehnologice în sistem. "Toate acestea au condus la adâncirea crizei financiare cu care se confruntă societatea", a menţionat primarul Ilie Bolojan.

Insolvenţa Electrocentrale va fi gestionată de Casa de Insolvenţă "Transilvania", cu sediul în Cluj. Vasile Godîncă, asociat coordonator în cadrul societăţii, a afirmat că primele demersuri vizează deblocarea conturilor CET şi suspenderarea executărilor silite.

"Vom face de urgenţă demersuri pentru deblocarea conturilor Electrocentrale şi vom cere suspendarea executărilor silite, pentru ca societatea să îşi poată desfăşura activitatea în mod normal. De asemenea, în perioada imediat următoare vor convoca Adunarea Generală a Acţionarilor pentru desemnarea unui administrator special care să preia conducerea societăţii", a spus Godîncă.

Primarul Ilie Bolojan a afirmat că administratorul special va fi desemnat fie din rândul angajaţilor municipalităţii, pentru a asigura continuitatea la comandă, fie va fi un specialist în domeniu pentru a putea lua măsuri în cunoştinţă de cauză.

"Să fie clar, procedura insolvenţei nu va afecta cu nimic orădenii. Nu se va opri apa caldă şi nu se pune problema să nu se asigure alimentarea cu agent termic a apartamentelor din municipiu. Reorganizarea Electrocentrale nu va influenţa cu nimic proiectele europene derulate municipalitate", a promis Bolojan.

Primarul a spus că începând din luna august termoficarea oraşului se va asigura prin intermediul a două societăţi: Electrocentrale Oradea, producătorul de energie termică aflat în insolvenţă, şi Termoficare Oradea, distribuitorul care şi-a primit săptămâna aceasta licenţa de operare şi urmează să preia reţelele până la sfârşitul lunii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Nu contează cine va fi viitorul proprietar ci doar funcţionarea serviciului public
Reorganizări similare de succes a unor entităţi juridice subordonate unităţilor administativ teritoriale din RO nu au existat de la apariţia Legii Falimentului, în 1996, până în prezent când se numeşte Legea Insolvenţei. În toate situaţiile în care creditorii au fost privaţi, nicidecum public ca la Hidroelectrica unde era de interes politic naţional şi nicidecum economic sau instituţional, s-a ajuns la plata datoriilor prin bulversarea bugetelor locale, în detrimentul populaţiei care nu utilizează acele tipuri de servicii. Practic sistemele s-au dezmembrat, datoriile au diminuat investiţiile publice locale, chiar cu consecinţa creşterii ratei şomajului, iar aleşii au fost pedepsiţi de electorat în faza imediat următoare. Asta e viaţa, care nu e pentru cei slabi ci doar pentru cei care rezistă.
Postat 15 August 2013, 17:02 de Carp III
Ajutooor ceresc si cucernic
lasa ca la bani europeni are o PROPTA barosana (popa_bolos) face el ce face pentru muncipiul de suflet! cu niste rugaciuni bine simtite si promisiuni bine plasate se rezolva de undeva de SUS!
Postat 15 August 2013, 15:36 de cetatean indignat
Re: ... + pentru Hope
In acest caz este vorba strict de faliment si nu de reorganizare (asa s-a solicitat de creditor), iar in ceea ce priveste atragerea de fonduri nici un finantator nu da bani patronului (municipiului) daca subalternul (operatorul) nu dovedeste ca ar fi solvabil in solidar (pentru ca veniturile nu le face municipiul ci operatorul in toate fazele). Ori patronul e gol de continut, la minte si la buget, iar subalternul e inglodat intr-o datorie care s-a acumulat ireversibil timp de 5 ani si 6 luni.
Postat 15 August 2013, 11:58 de Hope
nea ilie țeparul
Bravo, nea ilie, te facusi țepar ca multi alti penali, de-ar fi sa-l numesc doar pe relu pușcarelu' ! Adica matale ca birau de 5 (cinci !!!) ani ai fost tata hotilor, cealalta varianta fiind că esi un tembel pe care l-a dus de nas alde gligor, șhleahta de consilieri si tot felul de trepadusi de care-i plina primaria. Acum ai dat țeapa, 300 de mil. sunt bani si fugi in bratele (in)justitiei ?! Crezi ca aia care au de primit 300 de mil. gata ! au trecut banii la pierderi ? Astept ca disputa va fi arbitrata de DNA, nici chiar in tara unde relu puscarelu' e ministru nu poti sa furi in halul asta ! Sau poti ?!
Postat 15 August 2013, 11:24 de pinonel
@Hope
Insolventa nu este faliment.Mata te referi la faliment.
Postat 15 August 2013, 09:12 de ...
gligor sa plece in agricultutura la sapat gropi
Gligor se poate ocupa de ferma proprie acuma, diferenta este ca oamenii de la CET nu mai sunt obligati sa lucreze ca sclavii la ferma pe banii oradenior in folosul imbuibatului! (daca-l da afara cum merita ca e inca- pabil). Bai bolo dechide ochii si nu te lasa dus cu pluta ca si seful tau crinutz , cat despre specialist intr-ale cetului care lucreza in primarie... vai de mine... nu, inca nu s-a nascut asa ca ai grije dom„ primar ce faci ca nu faci bine!
Postat 15 August 2013, 07:58 de cetatean indignat
pentru Hope
Din pacate tu esti cel paralel cu procedurile...pune mana si studiaza si apoi comenteaza in caz ca gasesti ceva incalcare.... In ceea ce priveste atragerea fondurilor europene, aceasta se face de catre municipiu, nu de catre CET, prin urmare nu conteaza starea societatii in conditiile in care proiectele se deruleaza de catre municipiu. Trag "speranta" ca data viitoare vei posta in urma unei documentari prealabile...nu de alta, dar nu se potriveste numele sub care postezi cu prostiile pe care le indrugi...esti cam fara speranta (no hope) daca ai fost capabil sa postezi astfel de prostii...
Postat 14 August 2013, 22:17 de pentru Hope
Administratorul se desemenează de către judecătorul sindic la propunerea lichidatorului
Dar, ca de obicei, primarul e paralel cu procedurile legale, imaginându-şi că influenţa lui va determina numirea ca administrator a unui din preajma sa. Bourul rămâne ca cel care a falimentat în ultimii 5 ani sursa de energie a oraşului, indiferent de ce vor spune pupincuriştii. Iar când o societate este în insolvenţă ... adio fonduri europene, dar mai mult de atât, adio orice surse de finanţare din spaţiul public sau privat naţional ori european/internaţional. Aşa că, orădenii să se pregătească singuri pentru sezonul de iarnă, că altfel ... revin ruşii ca să reia producţia de "uraniu".
Postat 14 August 2013, 18:30 de Hope
de te-as vedea......
"Să fie clar, procedura insolvenţei nu va afecta cu nimic orădenii. Nu se va opri apa caldă şi nu se pune problema să nu se asigure alimentarea cu agent termic a apartamentelor din municipiu. Reorganizarea Electrocentrale nu va influenţa cu nimic proiectele europene derulate municipalitate", a promis Bolojan. PAI TOCMAI DE ASTA NE ESTE FRICA TOVARASE BOLOJAN, CA VA EXISTA TU NICI ACUM NU INTELEGI CA POPULATIA NU VREA CET, NU ASA CUM L-AI FACUT TU. HAIDU LA DRUMUL MARE DAR TU IEI DE LA SARACI SA DAI LA BOGATI
Postat 14 August 2013, 16:25 de furat
Bolovanul tot bolovan !
,,Primarul Ilie Bolojan a afirmat că administratorul special va fi desemnat fie din rândul angajaţilor municipalităţii, pentru a asigura continuitatea la comandă fie va fi un specialist în domeniu pentru a putea lua măsuri în cunoştinţă de cauză." Nea ilie, ce sa mai... gligor e liber de contract, il poti transfera gratis ! Unde mai gasesti asemenea ,,specialist" cu un asa cv ?
Postat 14 August 2013, 15:07 de anticomunistul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON