URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Septembrie 2014, 17:29

S-a decis! Proprietarii din 22 de blocuri, cuprinse în programul de reabilitare termică, vor fi constrânşi să-şi achite cota

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu cinci zile înaintea termenului limită de depunere a ultimei tranşe a proiectelor de reabilitare termică a blocurilor, finanţat prin Programului Operaţional Regional 2007-2013, aplicaţiile de finanţare pentru 22 de blocuri din Oradea au fost aprobate într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, organizată miercuri.

Totodată, aleşii orădenilor au aprobat, cu 18 voturi pentru şi şase abţineri, ale consilierilor UDMR, un program prin care municipalitatea ajută asociaţiile de proprietari unde 75% dintre aceştia doresc să-şi reabiliteze termic blocurile, asigurând sumele pe care ceilalţi dintre proprietari nu sunt dispuşi să le pună la bătaie şi, ulterior, recuperându-şi forţat banii.

Deşi a fost programată la ora 14, şedinţa a început cu întârziere de jumătate de oră, pentru că o parte dintre consilierii locali ai PNL şi PDL şi nici primarul Ilie Bolojan nu ajunseseră, din cauza vizitei candidatului dreptei la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, la Oradea.

Până la urmă, după ce Daniel Negrean şi Lucian Popa au ajuns în Sala Mare, şedinţa a început avându-i ca absenţi pe Adelina Coste, Daniel Vulcu şi Mircea Mălan (viceprimarul fiind în concediu). Bolojan a ajuns, în schimb, abia în jurul orei 14.45.

Regulile programului arată că reabilitarea termică a blocului se poate face dacă două treimi dintre proprietari sunt de acord, finanţarea fiind asigurată în procent 60% din fonduri europene şi de stat, iar 40% din bugetele locale şi fondul asociaţiilor de proprietari. În funcţie de veniturile proprietarilor, suma poate fi mai mare sau mai mică: 10% dacă venitul mediu lunar net pe membru de familie este sub 150 euro, 20% dacă acesta este sub 350 euro, respectiv 30% în cazul în care venitul este sub 500 euro.

În raportul de specialitate prezentat miercuri se arată că o parte dintre asociaţii "întâmpină dificultăţi în a continua participarea la programul de finanţare" din cauza refuzului unora dintre proprietari să-şi asigure cota aferentă.

Pentru a debloca situaţiile acestea astfel încât asociaţiile de proprietari să-şi poată acoperi cheltuielile, municipalitatea a decis ca, în cazurile unde 75% dintre proprietari sunt dispuşi să-şi achite cota de reabilitare, să asigure sumele necesare şi pentru ceilalţi, urmând ca, ulterior, să şi-i recupereze, "prin plată voluntară sau prin executare silită", de la aceştia. Mai exact, plata va trebui făcută în 30 de zile de la finalizarea lucrărilor, în caz contrar proprietarii fiind penalizaţi şi, ulterior, executaţi silit.

În cazul persoanelor juridice, ghidul de finanţare prevede că aceştia trebuie să-şi suporte în totalitate cheltuielile de reabilitare care-i revin şi nu 10, 20, sau 30% cum se întâmplă în celelalte cazuri. Ca atare, tot regulamentul european prevede că, în cazul în care aceştia nu sunt de acord, reabilitarea nu poate fi făcută.

Drept urmare, conform hotărârii votate miercuri, în cazul spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuit, municipalitatea va putea pune la dispoziţie întreaga sumă, urmând să-şi recupereze banii, eşalonat, pe o perioadă de cinci ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
desteapta-te romane
Dormiti oameni buni? Chiar se poate face asa ceva in 2014 la Oradea? PRETUL E SUPER MARE! Dar daca nu va intereseaza platiti. Sau veniti si cereti oferte, asa, ca oameni simpli si o sa ramaneti cascati. O sa va dati seama ca din banii vostrii vor fii facute lucrarile, restul, finantarea de 70-90% merge in buzunarul cuiva.
Postat 11 Septembrie 2014, 10:20 de rogerius
dictatura totala
E clar pentru toata lumea ca e furt pe fata dar partidele au nevoie de bani! Ce nu intelegeti? Nici Bolojan nu va salveaza pt. ca si el este in PNL, si au nevoie de "cotizarea" firmelor pentru supravietuire. Asta e, platiti si gata, oricum nu aveti ce face. Si inca mai sunt o gramada care habar nu au ce se intampla, cei care vor sa fie facuta izolatia dar nu se pricep, ce si cat costa si apoi semneaza ca primaru... Pe baza asta funcioneaza toata tara... mai rau sa nu fie... Va multumim pentru popor, PNL
Postat 11 Septembrie 2014, 09:54 de gigi
Transparenta mult clamata !
Primaria trebuie sa prezinte : cine a castigat licitatia lucrarii la pretul cel mai mic,furnizorul materialelor,valoarea materialelor,timpul de executie al lucrarii....... si astfel nu mai exista nici o suspiciune.Altfel,hotie la drumul mare,cum de altfel suntem obisnuiti cu acest primar cu a lui gasca de taranoi.
Postat 11 Septembrie 2014, 09:38 de xyz_q
Transparenta mult clamata !
Primaria trebuie sa prezinte : cine a castigat licitatia lucrarii la pretul cel mai mic,furnizorul materialelor,valoarea materialelor,timpul de executie al lucrarii....... si astfel nu mai exista nici o suspiciune.Altfel,hotie la drumul mare,cum de altfel suntem obisnuiti cu acest primar cu a lui gasca de taranoi.
Postat 11 Septembrie 2014, 09:26 de xyz_q
Transparenta mult clamata !
Primaria trebuie sa prezinte : cine a castigat licitatia lucrarii la pretul cel mai mic,furnizorul materialelor,valoarea materialelor,timpul de executie al lucrarii....... si astfel nu mai exista nici o suspiciune.Altfel,hotie la drumul mare,cum de altfel suntem obisnuiti cu acest primar cu a lui gasca de taranoi.
Postat 11 Septembrie 2014, 09:25 de xyz_q
Cum hotul PMO?
Cum hoti? Astia sunt cei mai mari aparatori aparatori ai proprietatii, doar ca le trebuie niste bani de campanie.
Postat 10 Septembrie 2014, 22:08 de ion
Hotul PMO !!!
Care-i legea care ma face dator fara sa vreau ? Problema mare este pretul la care se face reabilitarea . 3000 + 40% rezulta ca cheltuiala pe apartament este de 7500 lei !!! O mare hotie a PMO . Nu exista asemenea preturi pe piata libera si privata. Doar in PMO se poate lucraq cu asemenea preturi nesimtite !!!! 2000-3000 lei pe apartament ?? da ce fac pentru atatia bani ? renoveaza si la interior, schimba toata tamplaria si amenajeaza si parcarile ???????? da cum negociaza, liciteaza lucrarile ??? Asta da talharie !!!! Ce perturi practica PMO daca numai contributia de 20% se risdica la asemenea preturi ????? Este mai rentabil sa o fac fara ajutorul PMO , pe cheltuiala mea si cu firma aleasa de mine !!! In comisia de licitatie, supraveghere si receptie a lucrarilor sunt si reprezentantii proprietarilor ??? Pe ce baza fura PMO banii cu "forta " de la asociatii ???? ABUZ !!!!!! HOTIE !!!!!! Asa ceva nu s-a mai pomenit !!!! Eu cred ca a tampit de tot Bolovanul !!!!
Postat 10 Septembrie 2014, 18:51 de Talharit de PMO !!!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON