URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
03 Iulie 2013, 18:12

Rozalia Biro, o victorie după prima sesiune ca senator: anularea taxelor pentru policlinicile cu plată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul UDMR Rozalia Biro apreciază că bilanţul primului semestru în care a activat ca parlamentar este unul încărcat, iar pe alocuri şi pozitiv.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, Biro a amintit că din decembrie până în prezent a avut 4 declaraţii politice, tot atâtea interpelări şi 2 întrebări adresate membrilor Guvernului.

În ce priveşte declaraţiile politice rostite în plenul Senatului, acestea au vizat buna convieţuire şi respectul reciproc între majoritate, adică români, şi exponenţii minorităţilor naţionale, abuzul legislativ al Guvernului (numărul excesiv al Ordonanţelor de Guvern), necesitatea participării femeilor la viaţa politică (România se clasează, cu 11% femei parlamentar, sub media eruopeană, care este de 24%, fiind doar înaintea Ungariei şi Maltei la acest capitol), precum şi situaţia "domniei legilor". În cel din urmă context, Biro consideră că legislaţia românească este mult prea blândă comparativ cu cea a altor ţări europene (de pildă, în Germania conducerea sub influenţa alcoolului se sancţionează automat cu amendă de 1.000 de euro dacă nu există victime, pe lângă sancţiunea penală).

Cea mai importantă reuşită, a spus parlamentarul, este însă faptul că în urma unei interpelări adresate Ministerului Sănătăţii, acesta a anulat taxa de 6% din veniturile policlinicilor cu plată ce trebuia virată acestui Minister, în condiţiile în care în ţară mai există doar asemenea opt policlinici cu plată, iar tarifele lor sunt modice, mult sub cele ale clinicilor private.

Tot către Ministerul Sănătăţii a adresat senatorul UDMR şi o interpelare privind acordarea tratamentelor la care au dreptul copiii şi adulţii bolnavi de autism. De asemenea, a altă interpelare (la care Biro nu a primit răspuns nici în prezent deşi a depus-o la Guvern în primăvară) vizează modul de utilizare a sumelor colectate de Administraţia Naţională a Fondului de Mediu, nefiind clar ce sume au fost cheltuite în Bihor pentru împăduriri din taxele plătite de şoferi, dar mai ales de agenţii economici. În fine, cea de-a patra interpelare, adresată premierului, a avut în vedere discriminarea între diferitele categorii profesionale, în condiţiile în care magistraţii se bucură de gratuitate la tratamentele medicale, dar personalul medical nu.

În fine, în cele şase luni petrecute până acum în Senat, Rozalia Biro a formulat şi două întrebări: prin prima i-a solicitat ministrului Dan Şova să răspundă ce măsuri va lua şi când pentru ca judeţul Bihor să nu mai fie pe locul trei în ţară în ce priveşte drumurile naţionale cu durata de viaţă depăşită, iar prin cealaltă i-a cerut ministrului de Interne Radu Stroe să ia măsuri pentru ca, alături de echipajele Ambulanţei, Pompierilor şi Poliţiei, şi maşinile de intervenţie ale Salvamont să aibă dreptul de a folosi girofaruri şi sirene acustice.

În "teritoriu", senatorul UDMR a deschis patru birouri parlamentare (la Oradea, Aleşd, Diosig şi Săcueni), unde colaboratorii angajaţi ţin audienţe săptămânal, iar Biro personal o dată pe lună. Totodată, reprezentanta UDMR a anunţat că va deschide un birou parlamentar şi la Arad, unde nu a fost ales niciun deputat ori senator al Uniunii, dar există circa 15% maghiari din ponderea locuitorilor judeţului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ooooooo
la cat a furat si roujii asta, si la cate "planuri" mai are....
Postat 04 Iulie 2013, 06:19 de corso
Să ne facem că lucrăm. Ep. Blonda de la UDMR (Bihor). Alt episod.
I. ”În ce priveşte declaraţiile politice rostite în plenul Senatului, acestea au vizat buna convieţuire şi respectul reciproc între majoritate, adică români, şi exponenţii minorităţilor naţionale, abuzul legislativ al Guvernului (numărul excesiv al Ordonanţelor de Guvern), necesitatea participării femeilor la viaţa politică (România se clasează, cu 11% femei parlamentar, sub media eruopeană, care este de 24%, fiind doar înaintea Ungariei şi Maltei la acest capitol), precum şi situaţia "domniei legilor”.” 1. Care era procentul de femei parlamentar în Parlamentul României, pe vremea când Marko şi Hunor erau miniştri? Atunci Rozi Biro de ce avea ciocu’ mic? 2. Dna Biro ne poate spune câte OUG-uri au emis guvernele cu miniştri U(D)MR? II. ”Cea mai importantă reuşită, a spus parlamentarul, este însă faptul că în urma unei interpelări adresate Ministerului Sănătăţii, acesta a anulat taxa de 6% din veniturile policlinicilor cu plată ce trebuia virată acestui Minister, în condiţiile în care în ţară mai există doar asemenea opt policlinici cu plată, iar tarifele lor sunt modice, mult sub cele ale clinicilor private.” 1. Această victorie de ce nu a fost repurtată pe când Ritli şi Cseke erau miniştri la sănătate? III. ”Tot către Ministerul Sănătăţii a adresat senatorul UDMR şi o interpelare privind acordarea tratamentelor la care au dreptul copiii şi adulţii bolnavi de autism.” 1. Până în aprilie 2012 nu a fost nici o problemă cu acordarea tratamentelor pentru copiii şi adulţii bolnavi de autism? IV. ”În fine, cea de-a patra interpelare, adresată premierului, a avut în vedere discriminarea între diferitele categorii profesionale, în condiţiile în care magistraţii se bucură de gratuitate la tratamentele medicale, dar personalul medical nu.” 1. Nu o întreb pe dna Rozi Biro de ce nu i-a ”deranjat” şi pe tov.-ii Boc şi MRU, pe când U(D)MR-ul era la ”butoane”, o întreb de ce nu şi-a interpelat proprii şefi: Marko, Hunor es Kiss? Pentru că asemenea interpelări nu se trec în …CV-ul de politician? V. O învăţătură creştinească şi pentru dna Biro Rozalia: ”…ce a împreunat Dumnezeu omul să nu despartă” (Mt. 19: 3-6). P.S. God bless Romania!
Postat 03 Iulie 2013, 23:17 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON