Cele două zile de sărbătoare pregătite weekendul trecut de Primăria Roşia, în parteneriat cu de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, s-au dovedit a fi mai mult decât promitea sloganul "Cultură şi aventură".
Mii de turişti care s-au perindat la serbarea câmpenească au avut parte de un spectacol pe toate gusturile: aventuri în subteran şi pe coarda de alpinism, bucate tradiţionale, muzică folk, muzică veche, momente umoristice şi nelipsita muzică populară.
Splendoarea Apusenilor
Evenimentele de sâmbătă au fost consacrate "Zilei Munţilor Pădurea Craiului" şi au debutat cu deschiderea oficială a Peşterii cu cristale - Farcu, amenajată într-o veche galerie de mină pe ai cărei pereţi apa şi calcarul au creat "diamante" de un alb pur şi strălucitor.
În măruntaiele muntelui, la peste 60 de metri adâncime, vizitatorii au pătruns în lumea cristalelor minerale. O localnică din Lazuri de Roşia a fost atât de impresionată de frumuseţea Peşterii Farcu încât a exclamat: "E o minune de la Dumnezeu!".
Includerea în circuitul turistic a Peşterii Farcu, până nu demult vandalizată de hoţii de flori de mină, a fost posibilă datorită proiectului iniţiat de CAPDD Bihor - "Metode inovative de valorificare a capitalului natural în situl Natura 2000, Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului". Proiectul, în valoare de 267.270 lei, are ca obiective principale conservarea biodiversităţii şi punerea în valoare a capitalul natural al zonei, prin utilizarea resurselor naturale existente şi este finanţat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare - Fondul Global pentru Mediu.
La inaugurarea Peşterii Farcu au fost prezenţi, alături de primarul din Roşia, Florian Bonca, Viorel Lascu - preşedintele Federaţiei Române de Speologie, Moise Iagăr - preşedintele Asociaţiei Peşterilor Turistice din România şi coordonatorul de proiect al CAPDD, Andrei Acs.
"Autorităţile locale ar putea să valorifice în mod similar patrimoniul turistic pe care-l au la dispoziţie", a spus Moise Iagăr. Astfel că de sâmbătă, Peştera Farcu face parte din International Show Cave.
Muzeul mineritului
Într-un tunel auxiliar al vechii mine de bauxită Farcu, Primăria Roşia şi CAPDD Bihor au amenajat un muzeu cu exponate care prezintă cum era în subteran viaţa de miner. Turiştii pot vedea acolo cum arată un vagonet de mină, care erau unelte folosite de mineri, lămpaşe, picamăre, motorul unui lift minier, ba chiar şi cum era organizată camera în care artificierii îşi păstrau explozibilul.
"Mina Farcu e un exemplu de transformare a unui obiectiv industrial abandonat în resursă turistică", declarat Pinter Istvan, şeful Serviciului Salvamont Bihor.
Viorel Lascu, omul carea iniţiat şi a stat spatele acestui ambiţios proiect, a spus că intenţionează să transforme o altă galerie laterală din mina Farcu, cu o acustică de excepţie, în sală de concerte. "Farcu a fost la început o poveste frumoasă, devenită realitate. E una din cele mai frumoase realizări ale speologilor şi comunităţii locale. Localnicii din Roşia nu ştiau pe ce comoară stau", a spus Viorel Lascu.
Tiroliană unică în ţară
După deschiderea oficială a peşterii Farcu şi inaugurarea muzeului mineritului, doritorii de senzaţii tari au vut parte de o doză bună de adrenalină la înălţime. CAPDD Bihor a inaugurat în viitorul parc de aventură ce va fi amenajat la poalele dolinei din imediata apropiere a Peşterii Farcu cea mai lungă tiroliană (coborâre pe coardă) din ţară, lungă de peste 300 de metri. Tiroliana, care coboară de pe balconul cabanei aflată la intrarea în peşteră, a fost încercată de sute de turişti. Acesta a fost cel de-al treilea obiectiv turistic cu care Roşia şi-a înscris sâmbătă coordonatele pe harta turistică din România.
După consumarea momentelor oficiale, toţi cei prezenţi la eveniment au fost omeniţi de gazde cu tradiţionalele plăcinte de casă şi câte un pahar cu vin. Atât sâmbătă, cât şi duminică, doritorii au putut participa şi la concerte folk şi de muzică populară.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.