URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Decembrie 2013, 15:34

Radu Ţîrle, în conflict de interese fiindcă şi-a angajat nevasta la cabinet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La nici două luni după ce a renunţat la calitatea de consilier judeţean pentru a se concentra asupra campaniei de anul viitor pentru a obţine un post de eurodeputat, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, riscă să nu poată fi validat în eventualitatea în care ar şi câştiga un mandat în Parlamentul European.

Motivul? Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, joi, existenţa unui conflict de interese de natură administrativă în cazul lui, din perioada când deţinea preşedinţia CJ Bihor (2008-2012). Potrivit ANI, "în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Ţîrle Radu a semnat contractul individual de muncă prin care soția sa a fost angajată pe funcția de Secretar la cabinetul său, două dispoziții prin care aceasta a fost reîncadrată pe funcția de Secretar la Cabinetul Președintelui Consiliului Județean, precum și o dispoziție prin care acesteia i-a fost acordată gradația corespunzătoare tranșei de vechime în muncă".

În acest fel, afirmă ANI, Ţîrle a încălcat prevederile Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali, potrivit căreia "aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv".

Potrivit comunicatului, Ţîrle a fost informat de ANI în legătură cu declanșarea procedurii de evaluare şi cu elementele identificate, precum și în legătură cu drepturile de care beneficiază, de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, şi a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Conform legii, persoana faţă de care ANI constată starea de incompatibilitate este "decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului", ceea ce l-ar putea pune pe Ţîrle în imposibilitatea de a exercita un mandat de europarlamentar dacă, aşa cum îşi doreşte, îl va obţine la alegerile de anul viitor.

Atât în cursul exercitării mandatului de preşedinte al CJ Bihor, cât şi anterior, când a fost reprezentant al României în Parlamentul European (în anul 2007), Ţîrle nu a făcut niciun secret din faptul că şi-a angajat soţia ca secretar la cabinetul de preşedinte, respectiv consilier europarlamentar, rămânând antologică declaraţia din campania electorală din 2008, când a spus că el şi-a dus soţia la Bruxelles, nu ca alţii, amanta, cu trimitere la fostul lider al PDL Bihor, Petru Filip.

În perioada 2008-2012, cât a deţinut şefia CJ Bihor, Ţîrle a fost, de altfel, ţinta criticilor adversarilor politici, care i-au imputat atât angajarea soţiei, cât şi a altor coreligionari penticostali la cabinetul de preşedinte, în ciuda lipsei de exeperienţă a acestora în ce priveşte administraţia publică.

Conform legii, Radu Ţîrle are posibilitatea de a contesta în instanţă verdictul ANI. Până la această oră, Ţîrle nu a putut fi contactat de BIHOREANUL, pentru a-şi exprima poziţia în legătură cu acuza ce i se aduce şi pentru a preciza dacă o va contesta în justiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Institutii publice personale
Vorbim de trecut, de parca atunci nu stia toata lumea cine era supervizorul din Consiliul Judetean. Lucrurile sunt valabile si astazi la unele persoane de conducere la institutii publice din subordinea Consiliului. Un exemplu; Camera Agricola Bihor. Cine este directorul ? Unde este administrator , presa a mai scris, unde sunt supravegatori.
Postat 09 Decembrie 2013, 19:11 de fara nume
Piei Tarle!
Sper ca acest articol este ultimul care mai apare in media despre acest mare NIMENI, care a nimerit in politica bihoreana din intimplare, si care ,cred ca acum dupa ce a fost de o mie de ori demascat, se va retrage din viata publica , sa nu mai auda nimeni de el niciodata.
Postat 09 Decembrie 2013, 15:41 de Andrei
conflict
Mai sunt si altii chiar în instituțiile din subordinea CAJ Bihor,dar nu-i interesează pe cei în drept să aplice legea!
Postat 08 Decembrie 2013, 22:17 de mm
Dna Dr Vali si Florica
Filip n-a trebuit sa-si duca sotia la Bruxelles, pt ca sotia lui Filip avea scoala si societatea romaneasca avea nevoie de competentele ei, ea fiind angajata de mult.
Postat 08 Decembrie 2013, 10:57 de Rodica
Familie de parveniti
Mergeti din Bihor, unde doriti!Ne-am saturat de pretentiile voastre inalte pt mediocra pregatire pe care o aveti si pt moralitatea indoielnica.
Postat 08 Decembrie 2013, 09:13 de Apostol
Primarul hot
primarul din com pietroasa Bihor PILEA CORNEL CEL MAI MARE HOT , ARE SOTIA ANGAJATA FICTIV LA PACALICI , brutarul sef din pietroasa care semneaza toatae receptiile primarului corupt . In prezent acest primar corupt a vindut scoala veche din Pietroasa ,pe care a demolatu-o la persoane fizice din Pietroasa , banii i-a pus in buzunar. D.N.A. BIHOR cercetati-l pe acest primar, politaia locala este ca si el. In doi ani de mandat acest primar fomist si-a fact vila lui si secretAREI PRIMARIEI \PIETROASA SI A CUMPARAT autoturism de serviciu sotiei* sefa PRIMARIEI PIETROASA.
Postat 07 Decembrie 2013, 18:10 de Alin
ptr ionica
ESTI UN PROST
Postat 07 Decembrie 2013, 14:47 de petrica
Si mot si pocait!
Cel mai slab om politician bihorean din 1990 pina astazi!
Postat 07 Decembrie 2013, 07:55 de Andrei
legalitate
Daca el n-a stiut legea poate trebuia s-o stie alte persoane din institutia aceea care sa-l atentioneze, persoane chemate sa vegheze la legalitatea actelor emise....
Postat 07 Decembrie 2013, 07:11 de xyz
prostie
Asta e o prostie. Si-a angajat nevasta pe post de secretara/asistenta personala. Personal nu vad o problema in situatia de fata ci dimpotriva, consider ca e foarte ok.
Postat 06 Decembrie 2013, 23:54 de ionica
mai sint si altii
de ce nu cautati la serviciul permise sint rude de gr 1mama fiu frate frate pile pile
Postat 06 Decembrie 2013, 20:40 de vasile
paza buna..trece...
Nu vedeti cum se uita la el??!!! nu cumva sa tabere vreuna peste el...cam asa se intimpla prin institutiile publice...ex...bolovanu....si-a lasat familia dupa ce ..fhahahahah
Postat 06 Decembrie 2013, 20:38 de dinel
Cam cât de prost poate fi?
Să câştigi funcţia, să conduci un judeţ, să ai la dispoziţie toate informaţiile despre legislaţia în vigoare, să ştii despre ce e vorba pentru că au mai fost cazuri de asemenea de incompatiblităţi ... şi totuşi, să încalci legea în mod flagrant, chiar şi în condiţiile în care unii apropiaţi te avertizează că nu e în regulă ... trebuie să fi ori prost din obişnuinţă, ori idiot din născare!
Postat 06 Decembrie 2013, 18:11 de Hall
Eu cred ca...
Eu cred ca si-a dat demisia pentru ca se astepta la verdictul asta din partea ANI, si ca sa nu se faca de rusine a dat-o pe europarlamentare ,bla- bla. Problema mea este cum ii verifica ANI si in ce ordine,pentru ca astia au crezut ca vor guverna pe veci si isi vor lasa locurile nevestelor si copiilor. Ma intereseaza de ce ANI nu-l verifica si pe primarul Marcus de Sintandrei ,deoarece si el si-a asociat nevasta cu patronii firmei de transport din Sintandrei si deci este incompatibil.Daca stie cineva cum merge treaba cu ANI sa ne zica si noua ,ca sa stim si noi...
Postat 06 Decembrie 2013, 16:37 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON