Oradea vrea să protesteze, dar nu i se prea arată. După ce pe reţeaua de socializare Facebook anunţa că duminică, de la ora 14, în faţa Primăriei orădene va avea loc un protest anti-Băsescu, la ora anunţată abia o mână de tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani au apărut în Piaţa Unirii dornici de miting.
Prezenţă timidă
Tinerii au început intonând imnul "Deşteaptă-te române", în timp ce fluturau un drapel. Purtând la piept un afiş pe care scria "Pentru dreptate şi onoare nu trebuie aprobare", deoarece pentru miting nu s-a cerut autorizaţie, Doru Popa, organizatorul principal, a explicat că el şi prietenii lui s-au adunat pentru a protesta împotriva "privatizării SMURD-ului" (deşi proiectul legii sănătăţii nu prevedea aşa ceva - n.r.), şi împotriva "demisiei lui Raed Arafat". "A fost picătura care a umplut paharul", a zis el, susţinut de prieteni. "Ne-am adunat şi pentru a ne solidariza cu băieţii săltaţi la Bucureşti de oamenii în uniformă. Nu e normal ce s-a întâmplat", a comentat un alt tânăr.
"Nebunia lui Băsescu ne-a susţinut să venim aici. De când a venit Băsescu pe scena politică, în toate funcţiile pe care le-a avut n-a făcut altceva decât să distrugă România", a spus la rândul său orădeanul Nelu Goldea, sosit ulterior.
Dacă la ora 14 în faţa Primăriei erau doar 12 persoane, în ciuda frigului şi a vântului, tinerii nu şi-au abandonat cauza şi au mai stat acolo ore bune. Înainte de ora 15, se adunaseră cam 35 de persoane. "Mesajul nostru este clar: vrem alegeri anticipate, oamenii cer un guvern care să ofere un trai decent, vrem o lege a sănătăţii care să intre în dezbatere publică cel puţin trei luni şi să treacă prin Parlament, nu să fie asumată de Guvern. Vrem ca Arafat să fie pus înapoi pe funcţie şi vrem protejarea Roşiei Montane", a spus Mihai Cociuba.
Între protestatari s-a numărat şi un bărbat din Dobreşti, care a spus că a călătorit 60 de kilometri doar pentru a lua parte la manifestare: "Am crezut că se vor aduna mai mulţi orădeni. Eu am o familie, am 6 copii, dar am venit să protestez pentru că aşa am crezut de cuvinţă", a spus el.
Luaţi la rost de jandarmi
Spiritele s-au încins când protestatarii au început să cânte, iar echipajul jandarmilor care îi urmărea din apropiere, a trecut la legitimat. "Efectiv au sărit pe noi de parcă am fi fost ceva criminali. Au venit şi ne-au legitimat când am început să cântăm "România, stat poliţienesc" şi "Piticu' şi cu chiroru' şi-au bătut joc de tot poporu'". Au venit foarte decis, că au vrut să plecăm. Ne-au eliberat apoi şi nu ne-au amendat", a mai spus Doru Pop.
Scena i-a revoltat şi pe martori. "Nu e normal cum au sărit pe ei", a spus Adrian Mermeze. Şi cântăreaţa de muzică populară Florica Bradu, care era întâmplător în zonă, a fost deranjată de episod. "Nu aşa se procedează. Nu au încurcat pe nimeni. Ei erau un grup de tineri care cântau foarte frumos şi atât", a spus artista.
Chestionat pe baza acuzaţiilor, căpitanul Ioan Bogdan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat că jandarmii nu au acţionat cu violenţă, ci doar au vrut să îi legitimeze pe participanţi şi să le atragă atenţia să fie paşnici. "Nu am amendat pe nimeni, că nu a fost cazul deocamdată. Singura măsură care s-a luat a fost identificarea persoanelor. Oamenii nu au scandat, nu au fost violenţi", a declarat BIHOREANULUI Bogdan, menţionând că între manifestanţi s-au numărat totuşi şi tineri cunoscuţi cu antecedente şi chiar cu dosar penal pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice la meciurile de fotbal.
Protestatarii au mai stat o vreme în faţa Primăriei, discutând aprins despre măsuri ale Guvernului Boc, precum tăierea pensiilor, nesusţinerea tinerilor, lipsa locurilor de muncă, dar şi despre "amorţeala" orădenilor care nu vor să iasă în stradă, apoi au plecat spre pPefectură, unde protestul lor s-a terminat puţin după ora 17, fără incidente.
"Luni, de la ora 18, vom organiza o nouă întâlnire, la statuia lui Mihai Viteazul", a mai spus Doru Pop, convins că într-un final, orădenii vor ieşi să manifesteze.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.