URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
25 Februarie 2014, 16:03

Proprietarii de păduri protejate primesc bani de la stat pentru lemnele netăiate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veste bună pentru proprietarii de păduri din parcurile naturale şi siturile Natura 2000: pentru că nu-şi pot exploata pădurile, vor primi anual bani de la stat. Legea care stabilea compensaţiile pentru aceşti proprietari exista de mulţi ani, însă abia acum Guvernul a publicat şi normele metodologice de acordare, utilizare şi control a acestui ajutor de stat.

"Practic, de acum înainte, proprietarii de păduri aflate pe teritoriul unor Parcuri Naturale sau Situri Natura 2000, cum este şi situl Defileul Cişului Repede - Pădurea Craiului din judeţul Bihor, vor primi bani din partea statului fiindcă au renunţat să exploateze suprafeţele forestiere pe care le au", explică un comunicat al Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

Cuantumul acestor compensaţii financiare se calculează în funcţie de valoarea biologică a pădurii şi de suprafaţa acesteia. Conform normelor, un proprietar poate primi, anual, sume cuprinse între 40 şi 200 de euro pentru fiecare hectar de pădure aflat într-o arie protejată.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Baia Mare, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, bihoreanca Lucia Varga, a precizat că prin aceste compensaţii statul respectă dreptul de proprietate al persoanelor care deţin păduri, dar nu pot beneficia de uzufructul lor. "Ca ţară dorim să protejăm şi să conservăm biodiversitatea şi natura din aceste parcuri naţionale. Dar, pe de altă parte, dorim să respectăm şi dreptul de proprietate. Pentru restricţiile pe care le au, proprietarii trebuie să beneficieze de aceste compensanţii", a declarat Varga.

Banii îi vor primi proprietarii şi asociaţiile care figurează în Registrul Naţional al Asociaţiilor de Proprietari. Deţinătorii de terenuri aflate în situri Natura 2000, date în administrare pe baza unui contract, trebuie să facă dovada proprietăţii asupra pădurii şi să declare, pe proprie răspundere, că nu au litigii legate de suprafeţele pentru care solicită aceste plăţi.

Până la 31 martie 2014, proprietarii care deţin terenuri în zone ocrotite vor depune documentaţia la Inspectoratele Silvice de pe raza judeţului unde se află pădurile. În termen de 30 de zile, aceste instituţii trebuie să le răspundă, în scris, dacă cererea a fost respinsă ori acceptată. Apoi, după verificarea dosarelor la Minister, cel târziu până în luna iulie, urmează să fie achitate compensaţiile în bani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
SI TOT STATUL .....
Si tot statul ,,dragul de el '' ar trebuii sa ia banii de la cei ce taie padurea ilegal (adica o fura ) ca sa aibe bani de ubde sa dea celor care nu o taie !! CORAS de la ITRSV - BIHOR nu stii ,,cine o dat iama de sarbatori in PADIS LA PADUREA LUI POPA VIOREL ''. Pentru ca politistii din STEI au declarat ca o parte sau gasit la gaterul socrului lui PETI (conty de Beius)din Gurani !!
Postat 25 Februarie 2014, 17:23 de COPAC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON