Promenada de pe malul stâng al Crişului Repede, delimitată de podul Dacia şi pasarela hobonată, a fost inaugurată marţi de primarul Ilie Bolojan şi directorul Administraţiei Bazinale de Apă "Crişuri", Pasztor Sandor. La eveniment a luat parte şi David Csaba, directorul general al regiei Apele Române, cel care a dat curs proiectului de reamenajarea a malului râului la solicitarea directorului Pasztor.
Mulţumit de calitatea pietonalei, Csaba a spus că lucrarea va servi ca exemplu şi altor Administraţii de Apă din ţară. "Acum o săptămână am demarat o investiţie similară la Târgul Mureş şi am adus proiectantul şi şeful de lucrări să vadă ce s-a făcut la Oradea. În urma vizitei au şi făcut modificări în proiect pe baza a ceea ce au văzut", a spus directorul.
Lucrările de amenajare a malului stâng al Crişului Repede au fost realizate de firma Repcon şi au costat 4,1 milioane lei. Acestea au cuprins inclusiv realizarea subtraversării pe sub podul Dacia, orădenii având de acum posibilitatea să ajungă din zona Dragoş Vodă până la podul Ferdinand pe malul Crişului Repede.
Se întăreşte zidul
Primarul Ilie Bolojan a mai spus că reamenajarea zonei va continua anul viitor cu refacerea malului stâng al râului pe porţiunea dintre Podul Intelectualilor şi Podul Ferdinand. Actuala cale de acces este plină de crăpături în beton ca urmare a surpării malului, iar în zidul de susţinere din dreptul parcării din piaţa Independenţei au apărut fisuri.
"În cursul acestui an vor demara lucrările de refacere a infrastructurii de apă şi canalizare din Piaţa Unirii şi zona centrală pentru că reţelele existente sunt sparte iar atunci când plouă apa se scurge în râu, nu doar pe gura de canalizare pluvială, ci direct din zid, pe o porţiune de circa cinci metri", a spus primarul. Investiţia va fi urmată de lucrările de consolidare a malului râului în zona din dreptul Primăriei unde o porţiune din zid prezintă pericol de surpare.
Pe Criş până în centru
Tot în cursul anului viitor vor demara şi lucrările de amenajare a malului drept al Crişului Repede pe tronsonul cuprins între fostul Centru de calcul şi podul Decebal. "Intenţia noastră este ca partea brută a lucrărilor să înceapă undeva în această toamnă iar cel târziu în aprilie acestea să fie finalizate", a declarat Pasztor. Directorul ABA "Crişuri" a spus că lucrările pe acest tronson vor avea un grad de dificultate mai ridicat datorită adâncimii de până la patru metri a apei şi faptului că malul urmează o linie curbă. "Ţelul nostru este ca la finalul lucrărilor să se poată ajunge din periferie în centru pe fiecare dintre malurile Crişului Repede", a spus directorul.
După finalizarea lucrărilor municipalitatea ia în calcul varianta de a scoate la licitaţie la fiecare dintre podurile Decebal, Sovata şi Densusianu câte un amplasament pe care agenţi economici privaţi să îşi amenajeze câte o pentru terasă cu debarcader.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.