URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
29 Iunie 2012, 11:53

Proiectul noii legi a sănătăţii, explicat la o conferinţă regională desfăşurată în Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Strategiile şi politicile de sănătate publică în România, cum ar trebui plătiţi medicii, stimularea dezvoltării unităţilor medicale în zonele rurale şi urbane altele decât centrele de judeţ, reglementări administrative ce privesc unităţile furnizoare de servicii medicale şi farmaceutice - acestea au fost câteva dintre temele unei conferinţe regionale care s-a desfăşurat vineri la Oradea sub titlul "Strategie, finanţare şi dialog în sănătate" şi cu participarea unor medici şi farmacişti din şase judeţe ale Transilvaniei.

Partea cea mai importantă a întâlnirii, la care în ultimul moment ministrul Vasile Cepoi a anunţat că nu poate participa, locul său fiind luat de consilierul Monica Hercuţ, a fost însă o prezentare a noului proiect de lege a sănătăţii elaborat de Ministerul Sănătăţii după ce varianta avansată de Comisia Prezidenţială pentru Sănătate la începutul anului a dus la demisia secretarului de stat Raed Arafat (pe motiv că, practic, oferea companiilor private banii colectaţi de la toţi cetăţenii, inclusiv pentru asigurările obligatorii de sănătate), precum şi la numeroase şi masive demonstraţii de protest în întreaga ţară.

Statul nu se retrage din sănătate

După mesajele transmise de şeful Cancelariei prefectului, Claudia Timofte, viceprimarul Oradiei Ovidiu Mureşan şi fostul ministru Cseke Attila, invitat de onoare, consilierul ministrului a făcut prezentarea proiectului care pare o combinaţie sensibil moderată între actuala lege şi proiectul respins al Comisiei Prezidenţiale.

Noul proiect prevede ca fondul naţional de sănătate să nu mai facă parte din bugetul consolidat al statului, ceea ce ar însemna ca banii plătiţi de asiguraţi să nu mai "dispară" pentru alte tipuri de cheltuieli decise de guverne, dar şi ca toţi cetăţenii să fie asiguraţi, pentru cei care nu-şi pot plăti contribuţiile acest lucru urmând să-l facă statul, prin autorităţi centrale şi chiar locale.

În baza noului proiect, sistemul asigurărilor de sănătate ar urma să fie descentralizat, asiguratorii publici (actualele CAS-uri judeţene) urmând să poată încheia şi asigurări facultative şi complementare de sănătate, după cum şi asiguratorii privaţi vor putea încheia atât asigurări facultative, cât şi obligatorii.

Furnizorii de servicii medicale (spitale, clinici, institute, cabinete medicale individuale şi farmacişti) vor putea încheiat contracte cu mai mulţi asiguratori, iar în noul sistem actuala Casă Naţională a Asigurărilor de Sănătate ar urma să aibă rol de reglementare şi supraveghere, alături de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. În ce priveşte asiguraţii, aceştia vor putea negocia cu asiguratorii servicii suplimentare de servicii medicale.

Pachetele de servicii de sănătate vor fi de patru tipuri: minimal (pentru toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu, aceştia urmând să beneficieze, de pildă, de asistenţă medicală de urgenţă), de bază (pentru asiguraţi), pachet social (pentru persoanele din categoriile vulnerabile, ale căror contribuţii vor fi plătite de stat) şi, în fine, pachete facultative.

Asiguratul alege

Foarte important este că noul proiect permite asiguratului să-şi aleagă asiguratorul public sau privat, atât pentru pachetul de servicii de bază, cât şi pentru cel facultativ şi suplimentar.

O altă mare diferenţă faţă de proiectul Comisiei Prezidenţiale este că actuala variantă prevede reorganizarea spitalelor ca institute de sănătate publică (nu societăţi comerciale şi nu fundaţii) care să fie deţinute în continuare de stat şi administrate de autorităţi publice (de la Minister până la Primării).

Conducerea spitalelor ar urma să aibă libertatea de a-şi stabili numărul de angajaţi şi de posturi, propria structură de organizare şi funcţionare, dar şi - foarte important - să plătească medicii, asistentele şi personalul auxiliar după calitatea, cantitatea şi complexitatea muncii prestate.

De asemenea, spitalele vor avea libertatea să încheie parteneriate care să asigure atât continuitatea asistenţei medicale (putând apela la medici şi echipe de medici care funcţionează în sistem privat pentru a asigura prestaţii pe care nu le poate furniza altfel), cât şi suplimentarea resurselor şi mijloace de motivare a personalului.

Conferinţa a fost organizată de Federaţia Patronilor Bihor în colaborare cu Confederaţia Asociaţiilor de Afaceri din Transilvania, Asociaţia Medicilor de Familie Bihor, Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România, Colegiul Judeţean al Farmaciştilor şi Colegiul Medicilor Bihor şi Clinica New Medics din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON