URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
11 Decembrie 2011, 13:05

Primarul din Valea lui Mihai, cercetat pentru fraudarea unei licitaţii în favoarea firmei Keviep

Primarul din Valea lui Mihai, cercetat pentru fraudarea unei licitaţii în favoarea firmei Keviep Primarul Kovacs Zoltan e cercetat pentru fraudarea licitaţiei pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare din Valea lui Mihai în favoarea firmei maghiare Keviep
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şase reprezentanţi ai Primăriei Valea lui Mihai, printre care primarul Kovacs Zoltan şi viceprimarul Bokor Apor, membri în comisia de licitaţie organizată pentru execuţia reţelei de distribuţie a apei potabile în oraş, sunt cercetaţi penal pentru că au fraudat rezultatul licitaţiei în favoarea unei firme maghiare cu sucursală în Oradea.

Surse judiciare au declarat BIHOREANULUI că faptele pentru care sunt cercetate cele şase persoane s-au petrecut în perioada februarie-mai 2007, iar prejudiciul provocat bugetului oraşului se ridică la 1.356.117 lei.

Din cercetările poliţiştilor orădeni a reieşit că lucrările plătite din programul guvernamental pentru modernizarea infrastructurii în oraşele cu populaţie de până la 50.000 de locuitori, referitoare la 31 de străzi şi două tronsoane de drum, totalizând 17 kilometri, au fost atribuite firmei Keviep Kft din Debreţin, deşi aceasta avea un preţ mult peste ofertele celorlalte şapte firme înscrise în competiţie.

"Pentru a ajunge la un asemenea rezultat, membrii comisiei de licitaţie au modificat ofertele firmelor concurente, omiţând o stradă întreagă din lista de lucrări sau impunând descrierea amănunţită a unor detalii tehnice neesenţiale, precum transportul pământului escavat, care oricum ar fi fost efectuate şi al căror preţ era inclus într-un capitol distinct legat de transport", a detaliat sursa citată.

Rând pe rând, concurenţii firmei Keviep au fost declaraţi de comisie ca fiind "neconformi" pe motiv că în proiectele de execuţie ar fi avut diferite "omisiuni de ordin tehnic", acestea fiind însă sau inventate, sau provenite chiar în felul în care Primăria a întocmit documentaţia de licitaţie. Cele mai controversate aspecte puse pe tapet de comisie au fost acelea că unele firme nu ar fi luat în considerare în oferte transportul pământului de pe şantier, sau că ar fi uitat să includă în oferte o stradă, care de fapt fusese omisă de organizatori din caietul de sarcini.

Vineri, poliţiştii orădeni au finalizat cercetările în caz şi au înaintat dosarul privind cele şase persoane Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, cu propunerea de trimitere a acestora în judecată. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, poliţiştii au instituit sechestru asigurator asupra imobilelor aparţinând suspecţilor, în valoare de aproximativ 641.118 de lei.

BIHOREANUL a relatat încă din 2007, în exclusivitate, întreaga poveste în care Primăria Valea lui Mihai era acuzată că a atribuit licitaţia pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare către firma cu cea mai costisitoare ofertă (Keviep).

Potrivit dezvăluirilor de atunci, deschiderea plicurilor a plasat în capul listei firma Caementarius Kft din Bekescsaba ca având cea mai avantajoasă ofertă financiară, 3.504.800 RON, urmată de firma orădeană Gavella Com SRL, cu 3.963.027 RON. Locul trei a fost ocupat de filiala Satu Mare a firmei portugheze Edioc, care a estimat valoarea lucrării la 4.175.092 RON, iar locul patru de Vegyepszer din Budapesta, cu 4.263.948 RON.

Pe locul cinci s-au clasat cei de la Depona Kft din Ungaria, care au cerut 4.620.112 RON, iar pe şase Penta Kft din Budapesta, cu 4.847.053 RON. Cei mai scumpi s-au dovedit a fi maghiarii de la Keviep Kft, care au pretins nu mai puţin de 5.531.210 RON pentru executarea lucrării. Şi cu toate acestea, ei au fost cei aleşi, nu e greu de înţeles de ce...

Citeşte povestea despre trânteala de la Valea lui Mihai în articolul "Licitaţie cu dedicaţie"!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Nesimtire
In orasul Valea lui Mihai absolut nu merge nimic,arata jalnic,batem pasul pe loc in toate directiile si se stie ca cei de la primarie fac ce vor cu banul public dupa bunul lor plac.Ar trebui sa fie verificata la sange primaria si contractele cu bani publici.
Postat 13 Decembrie 2011, 15:50 de sergiu
STATIE DE EPURARE
Aceeasi firma a castigat licitatia si pentru statia de epurare din localitate, cam cu aceeasi metoda.Poate n-ar fi lipsit de interes verificarea si acestuia.Sau organele de cercetare nu au dreptul de a se autosesiza?
Postat 13 Decembrie 2011, 13:39 de Localnic
felicitari Bihoreanul!
unguri borati, sper sa nu mai intre in parlament, si nici 3 membri sa nu aiba in consiliul local la anu!
Postat 13 Decembrie 2011, 01:23 de unu
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
licitatii trucate, lucrari fara licitatii, tot felul de alte escrocherii. au intrat marlanii cu botul in oala cu smantana si nu-i mai scoti de acolo.
Postat 12 Decembrie 2011, 16:19 de $$$$$$$$$$$$$$$$$$$
INVESTITII ILICITE
Trebuie verificate toate investitiile:in legatura cu parcul si banii platiti pentru aceasta,Centrul de sanatate cu Constructii Bihor si trotuarele de pe strada Viilor. Cum a castigat firma Westrex toate licitatiile de la Primarie? Cine este adevaratul actionar la aceasta firma ??????Mai sunt si alte firme care comercializeaza materiale de constructii mult mai ieftin si calitate mai buna.
Postat 12 Decembrie 2011, 15:51 de LOCUITOR DIN VALEA
PENALILOR, LA PUSCARIE NU LA PRIMARIE !
LA PARNAIE CU TOTI CORUPTII ASTIA DE PRIN PRIMARII CARE FURA BANII COMUNITATILOR !
Postat 12 Decembrie 2011, 15:03 de escrocii&banulpubic
PT BUREPISTA
sTIMATE bUREPISTA, Cunosc ce zici, lucrari la fel realizate exista peste tot, trebuie intrebat inspectoratul in constructii care e parea lor, si ce scrie in procesele verbala la fazele determinante..........
Postat 12 Decembrie 2011, 13:49 de VLAD
In EXTENSO
Extrapoland nitel,ne putem imagina lesne ca \"succesul\"KEVIEP in Valea lui Mihai nu poate fi singular.Obisnuinta-i a doua Natura.Iar banul: ochiul/periscopul/microscopul/binoclul/luneta lui Sarsaila.
Postat 12 Decembrie 2011, 09:22 de gyorgy tozser
Ura si la mai multi
Domnilor,mergeti in comuna Draganesti sa vedeti si acolo cum s-au decontat lucrari de alimentare cu apa ,nefacute sau facute de mantuiala.Caminele de racordare sunt facute de fratele primarului stiit fiind ca spala bani din primarie.Verificati canalizarile si veti vedea ca s-a sapat si s-au ingropat inapoi fara sa fie facut patul de nisip.Intrebati oamenii din comuna cat au platit pentru camin ,pentru capacele facute din scandura de fratele primarului.Uitati-va si vedeti cum santurile sunt facute tot de acesta din balastru din cris ,in betoniera ,pe loc, la preturi care ar face invidioasa orice firma de prefabricate.Mizerii,mizerii,hotie pe fata si asta in timp ce vicele-si face vila in 1 Mai si primarul pensiune in Boga.
Postat 12 Decembrie 2011, 08:37 de Bure'pista
foarte frumos
asta este in orasul acesta ciudat cind pe linga impozitele pe imobile si pentru masini se mai aplica si taxa de apa canal si cei care nu-l platesc si au nevoie de o adeverinta de la primarie nu-l primesc pina ce nu se plateste taxa fantoma votat de consilierii si primarul orasului deci se cere o taxa pentru un serviciu de care nu beneficiez, asa este foarte usor sa-ti umfli buzunarele
Postat 11 Decembrie 2011, 17:18 de ion
E foarte normal ce facem
Stim ca romania nu-i tara noastra si facem precum stramosii nostri : furam de pe unde apucam si apoi fugim acasa. De la sobolani ne-am inspirat.
Postat 11 Decembrie 2011, 14:37 de ungurul parsiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON