Agenţia Naţională de Integritate a anunţat constatarea stării de incompatibilitate în cazul a şase aleşi locali, dintre care unul din Bihor, primarul comunei Chişlaz, UDMR-ist, care riscă acum să nu mai poată ocupa funcţii publice timp de 3 ani.
"Tripo Ştefan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 iunie 2008 - 05 februarie 2010, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de Primar al Comunei Chişlaz, jud. Bihor, cât şi cea de administrator al SC Romkid SRL. Astfel, Tripo Ştefan nu a respectat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "funcţia de primar [...] este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale"", arată comunicatul ANI.
Contactat pe această temă, edilul a declarat miercuri pentru BIHOREANUL că va contesta raportul ANI, oconsiderându-l tardiv, deoarece a renunţat la calitatea de administrator înainte de cercetarea ANI, în urmă cu 3 ani, dar şi pentru că firma era în acea perioadă inactivă.
"Am avut cea mai mare fermă de capre de rasă din ţară, nu am ascuns-o, era trecută şi în declaraţiile de interese, dar era o firmă fără activitate, nu desfăşura activităţi comerciale. Eu mi-am dat demisia în februarie 2010, în vreme ce am intrat în vizor abia anul trecut în iunie, pentru o faptă petrecută în mandatul trecut. Sunt peste 3 ani de când mi-am dat demisia, firma nu a desfăşurat activităţi comerciale cu primăria sau cu vreuna din instituţiile din subordine, iar raportul ANI mi se pare o anomalie. Normal că-l voi contesta, iar apoi vom vedea ce se va întâmpla. Dacă se va considera că trebuie să plec din funcţie, îmi ridic pălăria şi plec, mă voi orienta spre altceva", a spus Tripo.
Alături de el au mai fost declaraţi incompatibili şi alţi trei primari şi doi viceprimari din ţară. Precizând că toate persoanele au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, precum şi de drepturile de care beneficiază, comunicatul ANI mai specifică faptul că primarul Chişlazului nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
"Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului", mai arată ANI. Cel mai probabil situaţia va fi tranşată în instanţă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.