Viceprimarul Biro Rozalia şi Marcel Boloş, şeful Direcţiei de Managment Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, au prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, cele 9 proiecte transfrontaliere, realizate în parteneriat cu instituţii din Hadju-Bihar, care urmează a fi depuse spre evaluare în sesiunea din ianuarie-februarie 2012.
"Proiectele sunt în proporţie de 60% scrise, dar mai urmează consultări cu partea maghiară. Evident, nu le vom putea câştiga pe toate, dar ne-am propus să depunem pe cât mai multe axe de finanţare, pentru a ne creşte şansele", a declarat Biro. Valoarea totală a proiectelor municipalităţii este de 23,6 milioane de euro, din care 16,4 milioane de euro, cu TVA, fonduri nerambursabile, iar 3,3 milioane de euro, cu TVA inclus, ar reprezenta contribuţia Primăriei.
Dotări pentru spitale
Primul proiect prezentat a fost cel de amenajare a unui Centru de afaceri pentru micii producători din Piaţa Rogerius. Proiectul constă în reconstruirea pieţei într-un centru acoperit, pe două nivele, care să dispună şi de camere cu temperaturi joase, pentru depozitare. "Micii producători locali vor avea prioritate în ocuparea acestor spaţii. Se estimează că centrul de afaceri va fi întins pe 2.500 de metri pătraţi", a spus viceprimarul Biro Rozalia. Costul estimativ al proiectului este de 3,6 milioane de euro, iar partener în proiect este Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar.
Alte două proiecte transfrontaliere, în care Primăria este lider de proiect, iar Clinica Universitară din Debreţin partener, se referă la modernizarea şi dotarea blocurilor operatorii de la Spitalul Judeţean, respectiv Spitalul Municipal.
"În primul proiect, se va realiza reabilitarea celor 10 săli de operaţii de la etajul IV al Spitalului Judeţean şi dotarea cu echipamente moderne a acestora. Dacă vom primi finanţarea, vom putea schimba în proporţie de 90% aparatele folosite", a explicat Biro. Valoarea proiectului este de 2 milioane de euro. Aceeaşi sumă a fost estimată şi pentru reabilitarea şi dotarea blocului operator al Spitalului Municipal.
Biserici reabilitate
Specialiştii DMPFI au pus la punct trei proiecte pe axa referitoare la promovarea turismului religios. Astfel, primul proiect, estimat la 1,5 milioane de euro, suma maximă admisă, se referă la reabilitarea şi consolidarea Bisericii cu Lună, Bisericii Reformate de pe strada Primăriei şi Bisericii romano-catolice din Cetate. "Este pentru prima oară când bisericile pot primi finanţare directă din bani europeni. Pentru a putea fi incluse în proiect, cultele au dat aceste biserici în administrarea municipalităţii pe o perioadă de 10 ani", a explicat Marcel Boloş.
Suma de 1,5 milioane de euro a fost estimată şi la al doilea proiect, referitor la reabilitarea Sinagogii Neologe din Piaţa Independenţei. Iar cel de-al treilea proiect pe axa turismului religios este unul "în rezervă" şi se referă la Catedrala Sfântul Nicolae, care are însă nevoie de lucrări în valoare de aproximativ 7 milioane de euro. "Le-am luat în ordinea priorităţilor şi nevoii de reparaţii. Biserica Reformată de pe Primăriei are o fisură serioasă în turn, iar Biserica din Cetate a fost singura din complex care nu a fost inclusă în proiectul de revitalizare", a precizat viceprimarul.
Drum de 8 milioane de euro
Angajaţii DMPFI vor să obţină 5 milioane de euro printr-un proiect transfrontalier şi pentru realizarea drumului rapid de legătură dintre străzile Ecaterina Teodoroiu şi Făcliei. "Drumul întins pe 3,7 kilometri va contribui la fluidizarea traficului. Este conceput pentru turiştii care tranzitează oraşul, iar investiţia a fost estimată la 8 milioane de euro. Din această sumă, 5 milioane vom cere prin proiect, iar contribuţia proprie a municipalităţii va fi de 3 milioane. Valoarea maximă a unui astfel de proiect este de 6 milioane de euro. De aceea contribuţia Primăriei creşte", a precizat Marcel Boloş.
Acesta a explicat că valoarea cerută în proiect va fi de 6 milioane de euro, însă din aceştia 1 milion va ajunge la partenerii de proiect.
Municipalitatea vrea să fluidizeze traficul şi prin intermediul unui alt proiect, care presupune realizarea unui "Centru de managment al traficului rutier". "Prin acest dispecerat, semafoarele de pe arterele principale ale oraşului vor fi conectate la internet pentru monitorizare, iar aşa se va putea crea un sistem de undă verde", a spus Marcel Boloş.
Viceprimarul Biro Rozalia a adăugat că prin acest sistem şoferii vor putea prinde doar culoarea verde a semaforului pe distanţe mari, mai ales în orele de vârf. "Sistemul funcţionează deja la Debreţin şi vom învăţa de la ei cum să-l punem în practică", a precizat Biro. Proiectul este în valoare de 2 milioane de euro, din care 1,7 milioane vor reveni părţii române.
Contoare cu senzori
Tot în cadrul acestei sesiuni, Primăria va depune şi proiect pentru realizarea unui centru de monitorizare a pierderilor de pe reţeaua CET. "Citirea contoarelor nu va mai fi "manuală", ci se va asigura informatizat prin montarea unor senzori, conectaţi prin fibră optică la dispecerat. Astfel vom putea detecta în timp real şi pierderile de pe reţea, comparând cantitatea transmisă de furnizor cu cea primită într-o anumită zonă", a spus Boloş. Proiectul este în valoare de 1 milion de euro, din care 805.000 îi revin Oradiei, iar restul partenerilor din ţara vecină.
În fine, municipalitatea doreşte să atragă fonduri transfrontaliere şi pentru realizarea "Grădinii publice de protejare a valorilor naturale Dealul Ciuperca", care presupune curăţarea zonei şi amenajarea unui grădini. Proiectul este în valoare de 1 milion de euro, din care 800.000 ar urma să ajungă la Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.