URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
13 Septembrie 2011, 15:19

Primăria va cheltui peste 82.000 euro pentru identificarea celor mai bune tehnologii de utilizare a apei geotermale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria şi organizaţia nonprofit Innoterm Debrecen (Ungaria) vor derula în următoarele zece luni un proiect cu finanţare europeană care are ca scop identificarea tehnologiilor inovatoare pentru utilizarea apei geotermale în euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar. Valoarea finanţării câştigate de partenerii în proiect se ridică la 82.475 euro, din care contribuţia municipalităţii şi a Innoterm este de câte 2%. "Fondurile europene sunt una dintre soluţiile cu care putem finanţa diferite proiecte fără să afectăm bugetul local iar faptul că cu doar câteva mii de euro am reuşit să atragem peste 70.000 de euro este un semn că suntem pe drumul cel bun", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Termoficare, tratamente şi creme "termale"

Prezent la conferinţa de presă, Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană, care a câştigat finanţarea pentru municipalitate a spus că în cadrul proiectului vor fi luate în calcul cele mai moderne soluţii de exploatare a apei geotermale folosite în prezent în ţările nordice, cu tradiţie în domeniu.

Pe lângă varianta clasică de valorificare a resursei geotermale pentru termoficarea oraşului vor fi luate în calcul inclusiv posibilitatea folosirii ei în turism balnear, industria cosmetică sau cea farmaceutică. "Există firme care produc creme pe bază de apă geotermală şi au real succes pe piaţă. Ar fi păcat să nu valorificăm această avere a oraşului şi în acest sens în cadrul unei fabrici de produse cosmetice", a declarat Boloş.

În proces de răcire

Directorul DMPFI a mai precizat că resursa geotermală de sub Oradea ocupă o suprafaţă de circa 100 kilometri pătraţi şi este alimentată pe cale naturală din munţii Pădurea Craiului.

Pentru a preveni epuizarea acestuia toate proiectele municipalităţii privind extraţia de apă geotermală vor fi însoţite de o componentă referitoare la reinjecţia acesteia în sol după extragerea căldurii emanate. Studiile de specialitate în domeniu arată că pericolul ca zăcământul să fie epuizat fizic este însă mai mic decât cel de a se epuiza calitativ. Temperatura de extracţie a apei geotermale scade cu cinci grade Celsius la o perioadă de circa 20 - 30 de ani. În prezent aceasta are o temperatură de circa 80 grade Celsius la sondele din zona Nufărul şi 110 grade Celsius la cele din Ioşia Nord.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
hehe
Unde cumpara oare teren sau casa cu cei de 82.000 euroi. Votati va rog: a:) la ciuperca b:) in centru c:) chiar fac cercetarile(cata naivitate)
Postat 14 Septembrie 2011, 10:38 de un administrator
mot
Daca se trimbiteaza aceeasi manopera ca la oraselul copiilor din Rogerius,sa vedeti calitate ,,,EH ...dar el nea Filip ,va da pe tava povestea CET si geotermala ,dar deh ,stam linistiti cetateanul uita si VOOALA IEPURELE DIN PALARIE . norocul face ca nea Ionica fara frica a decedat si numai face moturi de basca . Sa ne traiesti Marcele upsss (DOAMNE AJUTA )
Postat 14 Septembrie 2011, 08:03 de BASCA
asa d e fraieri numai Bihorul are
p gramada de vile au apa termala in case :)) numai porcarii scrieti ia verificati ce incalzire sub pardoseala au cu apa termala , daca voi sunteti IPOCRITI altii nu sunt cunoastem toate hotiile pe care le comit LUMEA BUNA, pe voi va fraieresc si ei se incalzesc in case cu apa geotermala , habar aveti cum rad de voi cetateni care platesc taxe si altii se bucura de ce e lasat de natura, idem va fi ai aurul dar macar sa mai moara naibii din ei nu din cei buni.
Postat 13 Septembrie 2011, 23:54 de amka
sorbonica si pretenii ei
da ce-or facut in ultimii 20 ani sorboneii? Ca un sfert din ei is doctori in ape geotermale, in frunte cu Georgel!
Postat 13 Septembrie 2011, 22:19 de dan curiosul
schimbati filtrele la CET ORadea ca ne omorati cu zile ....
chiar nu vede nimeni acest lucru de cateva saptamani e dezastru ... nu ia nici un ziarist atitudine ???? ca de la instituriile statului pana nu aare in presa ii doare in cot pe toti ei doar la receptii si inaugurari participa....
Postat 13 Septembrie 2011, 20:37 de oradean
serios
intotdeauna se gaseste unul sa vorbeasca aiurea, "nu zau" esti unul dintre ei...ha ha ha ha
Postat 13 Septembrie 2011, 19:19 de serios
ha, ha, ha, ha
Primăria va cheltui peste 82.000 euro pentru identificarea celor mai bune tehnologii de utilizare a apei geotermale
Postat 13 Septembrie 2011, 15:35 de nu zau!!
ha, ha, ha, ha
are ca scop identificarea tehnologiilor inovatoare :)) no hattttt ez nem iooooouuuu!!!! :))))))
Postat 13 Septembrie 2011, 15:29 de nu zau!!
ha, ha, ha, ha
" organizaţia nonprofit Innoterm Debrecen (Ungaria) vor derula în următoarele zece luni un proiect cu finanţare europeană care are ca scop identificarea tehnologiilor inovatoare pentru utilizarea apei geotermale în euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar" deci intelegeti , nuuuuu!!!! ha, ha, ha, ha, ha asa ne trebuie , asa ne trebuie!
Postat 13 Septembrie 2011, 15:22 de nu zau!!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON