URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Septembrie 2013, 18:00

Primăria nu face faţă cererilor! Orădenii vor fi păsuiţi până la sfârşitul anului pentru plata impozitului pe teren

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii vor fi păsuiţi până la sfârşitul anului pentru plata impozitelor pe terenurile deţinute. Consiliul Local se va întruni luni de la ora 14 în şedinţă ordinară pentru a hotărî la cererea municipalităţii decalarea termenului de plată a impozitului stabilit pentru 30 septembrie până la 31 decembrie.

"Am propus Consiliului Local prelungirea termenului de plată până la 31 decembrie cu păstrarea bonificaţiei de 10% pentru persoane fizice care îşi achită integral impozitele", a declarat Edurard Florea, directorul economic al Primăriei, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Prelungirea termenului de plată se va face pentru ca municipalitatea să poată procesa cererile de stabilire a categoriei de folosinţă a terenurilor.

"Până astăzi, pentru cele 8.100 de parcele au depus cereri de stabilire a categoriei de folosinţă circa 7.700 de proprietari. Dacă luăm în calcul că există proprietari care deţin mai multe parcele, înseamnă că peste 95% dintre aceştia şi-au depus deja cereri. Dintre acestea însă, până în 3 septembrie au fost verificate doar 3.360 de cereri, ceea ce înseamnă mai puţin de jumătate", a spus Florea.

Directorul a precizat că, odată depusă cererea, orădeanul a scăpat de alte drumuri la Primărie. Adeverinţa privind categoria de folosinţă a terenului eliberată de Direcţia de Urbanism este comunicată în paralel Registrului Agricol pentru actualizarea bazei de date cât, Direcţiei Economice pentru stabilirea noilor impozite şi proprietarului .

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, reîncadrarea categoriei de folosinţă a terenurilor înseamnă pentru majoritatea proprietarilor impozite mai mari. "Încadrarea categoriei de folosinţă va aduce în plus bugetului local circa 1,5 milioane lei pe an. Creşterea încasărilor de la 4 milioane lei la 5,5 milioane lei înseamnă un plus de 30% pentru bugetul local. Menţionez că nu este vorba de o majorare a impozitelor, ci o de o corectare a unei situaţii anterioare, când unele terenuri figurau în evidenţe, în mod eronat, ca fiind cu destinaţie agricolă", a declarat directorul.

Eduard Florea a precizat că, deşi termenul de plată a impozitului pe teren a fost amânat pentru 31 decembrie, data de 1 octombrie stabilită pentru depunerea cererilor de stabilire a categoriei de încadrare a terenurilor rămâne valabilă în continuare.

"Terenurile pentru care până la 1 octombrie nu s-a depus cerere de încadrare a categoriei de folosinţă vor fi trecute automat la categoria curţi-construcţii. Proprietarii vor putea însă depune cereri de reîncadrare în categoria de folosinţă până la sfâşitul anului, iar acestea vor fi analizate", a afirmat Florea.

Consiliul Local a impus la începutul anului reanalizarea categoriei de folosinţă a terenurilor la solicitarea Direcţiei Economice a Primăriei care a descoperit că doar o treime din suprafaţa oraşului apare ca teren construibil, diferenţa fiind formată din terenuri arabile, păşuni, livezi şi altele.

Diferenţa de impozitare între aceste categorii de folosinţă este considerabilă. Dacă pentru 850 metri pătraţi de teren agricol proprietarul datorează un impozit de 12 lei pe an, indiferent de zonă, pentru aceeaşi suprafaţă de teren construbil situat în zona D a oraşului, care are cele mai mici impozite, suma datorată sare la 170 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Taranoii de oras au ocupat Primaria Oradea
Eduard,in taranoi de oras cu cravata si ciorapii neschimbati de o saptamana, care scolfaindu-se printre dinti de ultimele resturi de mancare,ne invata pe noi oradenii ,ce e bine si ce e rau,Primaria Oradea este gazda taranoilor fara buletin de oras............pana cand ?
Postat 07 Septembrie 2013, 12:34 de xyz-q
Evazionistii lui Eduard vor sa fie verificati!- cata nerusinare si la astia
Deci avem 7700 de cetateni contribuabili EVAZIONISTI ( conform etichetarii primite de la Eduard - cel fara neuroni dar cu falcute),cetateni care insista totusi sa se verifice incadrarea terenurilor lor,desii ei sunt EVAZIONISITII incapatanatii care vor sa se dea de gol. Ce fraieri sunt - zice Eduard,ca orium tot eu am dreptate !,pot sa faca ei cate cereri ori vrea,ca doar asta-i porunca stapanului- Bolojan.O sa platiti voi drumurile astea,cu varf si indesat........ rabdare.
Postat 07 Septembrie 2013, 01:52 de xyz-q
Prostia nu se vindeca
Legile tarii, cele 9 luni ale acestui an in care a luat suturi in fund de la locuitorii orasului, faptul ca a declansat un scandal imens, nevroza si deranjul provocat oradenilor cinstiti....nu l-au schimbat cu nimic in bine pe acest idiot.
Postat 06 Septembrie 2013, 11:59 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON