"Primăria Municipiului Oradea a semnat cu Secretariatul de Stat pentru Culte protocolul de preluare a terenului de la fostul tancodrom de pe strada Ogorului. Terenul are 24 de hectare, care au intrat în proprietatea municipalităţii şi care vor avea destinaţia unui nou parc industrial pentru IMM-uri, şi anume Eurobusiness Parc 2", se arată într-un comunicat transmis marţi din partea municipalităţii.
Potrivit acestuia, următorul pas este demararea procedurii de licitaţie pentru introducerea utilităţilor şi invitarea firmelor interesate să participe la licitaţie.
După cum BIHOREANUL a mai scris, Primăria va demola fundaţia schitului turnată ilegal pe terenul fostului tancodrom, după ce municipalitatea a câştigat definitiv şi irevocabil, în primăvară, procesul intentat de Mănăstirea Sfintei Cruci pentru cele 24 de hectare ale fostei unităţi de tancuri aflate vizavi de Cimitirul Municipal. "Acolo va fi parc industrial. Chiar dacă vom pune terenul la dispoziţia investitorilor la un preţ de 8-10 euro pe metrul pătrat şi nu la 40-50 euro, cât e valoarea de piaţă în zonă, vom obţine beneficii pe termen lung prin crearea de noi locuri de muncă şi din impozitele pe clădiri şi salarii", declara primarul Ilie Bolojan, la scurt timp după câştigarea procesului.
Terenul urmează să fie toaletat şi pregătit pentru venirea investitorilor. Dacă mănăstirea nu va aduce terenul la starea iniţială, fundaţia schitului va fi demolată pe cheltuiala Administraţia Imobiliară Oradea, iar nota de plată va fi trimisă mănăstirii.
BIHOREANUL a mai scris că Maica Mina Bădilă, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci a făcut demersuri încă din anul 2004 pentru a intra în posesia terenului fostei unităţi de tancuri UM 01343, care urma să fie strămutată de pe graniţă ca urmare a aderării României la NATO.
În septembrie 2005 Ministerul Apărării Naţionale a transmis prin Hotărâre de Guvern 8 hectare de teren în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor, care l-a pus la dispoziţia mănăstirii. Doi ani mai târziu, al doilea HG majora la 24 de hectare suprafaţa primită de mănăstire în administrare, şi nu în proprietate, aşa cum ulterior au pretins măicuţele.
Terenul a fost ţinut în paragină până în vara anului 2008 când, după retragerea armatei, municipalitatea, la fel ca Universitatea sau Consiliul Judeţean, a început să facă demersuri la Bucureşti pentru preluarea amplasamentelor fostelor unităţi militare.
După insistenţe prelungite, în noiembrie 2008, pe ultima sută de metri a Guvernului Tăriceanu, primarul Ilie Bolojan a obţinut adoptarea HG 1.561, prin care fostul tancodrom era trecut în proprietatea oraşului "pentru realizarea unor proiecte de interes public local", în speţă un parc industrial. Dar, văzând că terenul va trece în proprietatea municipalităţii, Maica Mina a început în toamna aceluiaşi an construcţia, pe acest amplasament, a schitului închinat Sfintei Mucenice Filofteia, ale cărei moaşte odihnesc la Mănăstirea Curtea de Argeş.
Lucrările s-au făcut însă fără nicio autorizaţie, pe ascuns şi în pas alergător, iar terenul a fost sfinţit rapid, pe 7 decembrie, de episcopul Sofronie Drincec, pentru a obliga Primăria să renunţe la teren în favoarea bisericii. În final, problema a fost tranşată în instanţă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.