URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
20 August 2012, 18:54

Primăria a încasat mai mult la bugetul local. O parte din bani sunt destinaţi grădiniţelor şi azilelor de bătrâni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că încasările din venituri fiscale ale municipalităţii (formate din impozitele şi taxele locale) au crescut în primele şapte luni ale anului în curs cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, chiar dacă în cifre nete impozitele şi taxele au fost micşorate.

"În primele şapte luni am încasat 52,8 milioane lei din venituri fiscale, cu 1,5% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită în principal colegilor de la executări silite şi de la inspecţia fiscală", a spus Florea, adăugând că această realizare este cu atât mai mult de apreciat cu cât taxele şi impozitele locale "sunt foarte multe ca număr şi foarte mici ca valoare în comparaţie cu taxele şi impozitele către bugetul de stat".

În ce priveşte activitatea de executare silită a debitorilor, şeful Direcţiei Economice a municipalităţii a spus că în acest an s-au aplicat aproximativ 300 de sechestre asiguratorii la persoanele fizice şi persoanele juridice, fiind vorba - aşadar - despre un tip de măsură care nu afectează decât dreptul de înstrăinare, nu şi pe cel de posesiune, asupra bunurilor sechestrate. Doar în cinci cazuri, a precizat Florea, s-a ajuns la demararea procedurilor de valorificare prin licitaţie a bunurilor supuse sechestrului (faţă de două cazuri anul trecut). "Primăria nu are scopul de a vinde bunurile nimănui, astfel că de cele mai multe ori proprietarii bunurilor sechestrate au venit să-şi achite obligaţiile sau să solicite reeşalonarea plăţilor", a spus directorul economic.

Cu privire la inspecţia fiscală, Florea a arătat că funcţionarii Direcţiei Economice a municipalităţii au identificat mai multe debite suplimentare decât în trecut la contribuabilii care nu şi-au declarat corect şi integral bunurile. Un exemplu dat se referă la persoanele fizice care şi-au declarat clădiri fără instalaţii, deşi în realitate aveau asemenea instalaţii supuse impozitării, precum - de pildă - sistemele de termoficare proprii cu excepţia sobelor. "Pe această tematică am făcut verificări încrucişate cu furnizorii de facilităţi publice, Compania de Apă, Electrocentrale, Electrica", a explicat directorul.

Un alt exemplu dat de Florea se referă la faptul că mai multe mii de orădeni au devenit moştenitorii şi proprietarii efectivi ai unor bunuri deţinute anterior de categorii de persoane care beneficiau de scutiri şi alte facilităţi fiscale (precum persoane cu handicap, veterani şi văduve de război, revoluţionari), dar nu au declarat transferul de proprietate, astfel încât au fost obligaţi la modificarea declaraţiilor şi, în consecinţă, la plata unor impozite sau taxe pe măsura proprietăţilor deţinute.

Despre categoria proprietarilor persoane juridice, şeful Direcţiei Economice a Primăriei a făcut public faptul că în continuare una dintre problemele constatate de inspectorii fiscali ai municipalităţii este neevaluarea clădirilor, motiv pentru care această categorie de proprietari trebuie, conform Codului Fiscal, să achite un impozit cu 40% mai mare pe imobilele neevaluate. În rest, a amintit Eduard Florea, o categorie de proprietari care nu achită niciun fel de impozit pe proprietăţile imobiliare continuă să fie, la fel ca până acum, cultele religioase şi ONG-urile care nu îşi modernizează proprietăţile, deoarece Codul Fiscal nu le obligă la acest lucru.

În finalul expunerii, şeful Direcţiei Economice a Primăriei a amintit că pe 30 septembrie are loc scadenţa celui de-al doilea termen din acest an pentru plata impozitelor şi taxelor locale, după această dată urmând reluarea procedurilor de notificare şi somare la plată a restanţierilor.

Bani pentru investiţii în domeniul social

Prezent şi el la conferinţa de presă, viceprimarul Ovidiu Mureşan, care are în subordine atât Direcţia Economică cât şi sectorul social al municipalităţii, a declarat că încă de la instalarea sa în funcţie şi-a propus să fie atent la realizarea capitolului de venituri ale bugetului local, pentru ca Primăria să aibă fonduri şi pentru cheltuielile de natură socială.

Mureşan a afirmat că o parte din sumele încasate prin grija funcţionarilor Direcţiei Economice sunt destinate finanţării unor obiective de investiţii cu caracter social.

Concret, viceprimarul a vorbit despre Grădiniţa cu program prelungit care se va construi în termen de 18 luni pe strada Louis Pasteur nr. 88 cu 10 milioane lei pentru ca instituţia să nu mai funcţioneze în localul deţinut de societatea Plastor, precum şi de construirea Grădiniţei din strada Iuliu Hossu nr. 37 (Velenţa), în valoare de 1,8 milioane lei, plus despre două azile de bătrâni ce vor fi amenajate pe strada Mierlei şi pe Constantin Dobrogeanu Gherea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Giboneala gratuită
... la ce categorie de contribuabili au scăzut taxele şi impozitele locale în ultimii trei ani, pui de gibon ce eşti, Criş ? Numai rele ai învăţat de la Băsescu ... într-o mână jumătate de adevăr amestecat cu jumătate de minciună şi în alta manipularea, că ştiţi ... de fapt ar fi fost inflaţie dar în fond nu e, că încă nu am numărat toate aplecările la fundul primarului. Mai pe şleau, taxele şi impozitele sunt aceleaşi, doar tarifele impuse de municipalitate la apă caldă, termoficare, salubritate, transport public, etc, etc, au crescut cu adevărat şi vor mai creşte în progresie geometrică.
Postat 21 August 2012, 16:41 de Carp III
prostu
asta-i individul care a vrut sa rupa scoala 8?
Postat 21 August 2012, 12:49 de tata
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON