URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
17 Februarie 2012, 14:57

Premieră: Parchetul Bihor a făcut public numărul dosarelor soluţionate de fiecare procuror din judeţ

Premieră: Parchetul Bihor a făcut public numărul dosarelor soluţionate de fiecare procuror din judeţ Viorel Gavra

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, a prezentat, joi, bilanţul activităţii procurorilor din judeţ, analiza întocmită de instituţie arătând o creştere a volumului de activitate, de la 12.323 de lucrări înregistrate în 2010, la 13.591 de dosare, înregistrate anul trecut.
„Cauzele acestei creşteri sunt o serie de aspecte, mai ales de natură socială şi economică", a explicat prim-procurorul, care a recunoscut că din cauza aglomerării, calitatea activităţii procurorilor lasă de dorit, în 2011 crescând numărul cauzelor restituite de către instanţe în vederea refacerii urmăririi penale, al achitărilor şi al infirmărilor de soluţii.

Potrivit raportului, în cursul anului 2011, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi a parchetelor din circumscripţia teritorială a acestuia s-a dispus infirmarea soluţiilor de către prim procuror în 108 cauze. De asemenea, instanţele de judecată au dispus, prin hotărâri definitive, restituirea a 8 cauze la procuror, au pronunţat soluţii de achitare definitivă într-un număr de 32 de cauze privind un număr de 39 inculpaţi, din care 25 inculpaţi au fost achitaţi în temeiul articolului 10 literele a-e din Codul de procedură penală, adică faptele lor n-au existat ori nu au fost prevăzute de legea penală.

Mai grav este că dintre cei 25 de inculpaţi care s-au dovedit nevinovaţi, 4 fuseseră arestaţi în timpul anchetelor făcute de procurori.

„Prim-procurorii vor lua măsuri pentru eliminarea deficienţelor constate. În plus, se vor organiza şedinţe cu toţi procurorii pentru a se discuta în concret şi pentru fiecare caz în parte, condiţiile şi deficienţele care au stat la baza pronunţării acestor hotărâri judecătoreşti, în scopul eliminării lor în viitor. În cazul în care soluţiile de achitare sunt imputabile procurorilor, calificativele lor vor avea de suferit şi, implicit, nu se vor mai putea înscrie o perioadă la concursuri pentru avansare în funcţii. În plus, există posibilitatea să fie anchetaţi disciplinar de Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii", a explicat Gavra.

Prim procurorul Parchetului Bihor a recunoscut şi că, din cauza aglomerării procurorilor, anul trecut a crescut numărul cauzelor soluţionate într-un termen mai mare de 1 an şi respectiv 2 ani de la prima sesizare. „Acest aspect care se datorează în principal faptului că prim-procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi procurorul şef secţie urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor au acţionat constant pentru soluţionarea cauzelor vechi aflate la organele de poliţie".

În premieră absolută, Parchetul Bihor a făcut public numărul dosarelor soluţionate anul trecut de fiecare procuror din judeţ, în topul listei aflându-se un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Teofil Ilisie, cu 1.051 de dosare soluţionate, urmat îndeaproape de trei colegi, Adela Stamatiu (938), Mihaela Bulzan (844) sau Maria Cotrău (779).

La Parchetul Bihor, în fruntea listei se află chiar şeful instituţiei, cu 539 de cazuri rezolvate, în condiţiile în care prim-procurorul adjunct, Claudia Morar, nu a soluţionat niciun dosar, iar printre subalterni există procurori care au rezolvat tot anul trecut sub 20 de dosare. Printre aceştia se numără Ioan Bogdan, care a soluţionat anul trecut 15 dosare, Dan Bubuiug, cu 11 dosare, Simona Popa cu 9 dosare, ori Mihai Chirilă cu doar 8 dosare. „Aceştia au stat doar perioade scurte, au avut examene, au trecut de la o unitate la alta, nu li se poate imputa nimic", a declarat Gavra.

Pe de altă parte, spune primul procuror, unii dintre magistraţi au fost implicaţi în activitatea judiciară, participând la peste 10.000 de procese anul trecut. "Procurorii de la secţia judiciară nu pot soluţiona dosare, nu mai au timpul fizic", a spus Gavra.

Din statisticile instituţiei, anul trecut, procurorii judiciari au participat la judecarea în fond, apel şi recurs a 9064 cauze penale şi au examinat sub aspectul legalităţii şi temeiniciei 3936 hotărâri judecătoreşti penale în vederea exercitării căilor de atac. De asemenea, au participat la 5943 şedinţe de judecată a cauzelor civile şi au examinat, în vederea declarării căilor de atac, 3365 hotărâri judecătoreşti civile. "Este vorba, de pildă, de cauzele deschise pentru despăgubiri în baza Legii 221/2009, privind acordarea despăgubirilor morale şi materiale celor care au suferit abuzuri în timpul regimului comunist. Prin lege, prezenţa noastră este obligatorie", a mai arătat magistratul.

Totodată, Viorel Gavra a mai subliniat că numărul dosarelor soluționate este foarte mare, comparativ cu anu 2010, când doar 12.323 de dosare au fost soluționate, mai ales că numărul de procurori este foarte mic comparativ cu cel prevăzut în schemă.

"La nivelul județului suntem cu 18 procurori mai puțini decât este prevăzut în statul de funcții. Vreau să atrag atenția că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita media este de 477 de cazuri soluționate pe procuor, în condițiile în care sunt doar trei procurori acolo, la Salonta media este de 291 de cazuri, dar funcționăm cu doar doi procurori, iar la Aleșd, unde am rămas tot cu doi oameni, media este de 306 cazuri", a mai spus Gavra.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
b
pacat...ca cele mai multe dosare rezolvate pe banda rulanta sunt rezolvate in bataie de joc...multi infractori scapand cu cate o amenda administrativa doar ca procurorul sa-si poate face "norma" de dosare.. pacat... e bataie de joc
Postat 14 Martie 2012, 11:33 de Bogdan
Viata alaturi de lege
In Ghana, pentru sex cu o debila, un tip face 15 ani de pirnaie. La Bihor, pentru aceeasi fapta, un tip a primit NUP, procuroarea de caz considerand ca partida a fost, probabil dupa spusele violatorului, liber consimtita.
Postat 18 Februarie 2012, 20:27 de Life
Cifrele
Cifrele din anexa arata ca dl.Prim-procuror s-a ocupat personal de 539 dosare,ceea ce-i un pic mai putin decat au ceilalti procurori (din tabel) la un loc.Aici nu-i cazul sa pun la-ndoiala competentele-n rezolvarea dosarelor,nici in cazul d-lui Viorel Gavra,dar in privinta celorlalti procurori.Sigur ca mult conteaza complexitatea/gravitatea dosarelor si experienta/talentul/pregatirea celui care-l lucreaza. Pentru ca-i vorba despre simple date statistice,e de observat o anomalie din perspectiva manageriala.Anume:tocmai seful institutiei isi asuma cca.jumatate din munca institutiei.Psihologia Conducerii recomanda cu totul alte principii...Ar fi interesant sa comparam rapoartele similare din celelalte judete,macar informativ.
Postat 17 Februarie 2012, 16:53 de gyorgy tozser
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON