Pentru prima oară în ultimele două decenii, la Spitalul Clinic Judeţean au fost făcute publice studiile clinice pe care personalul medical le desfăşoară asupra pacienţilor pentru testarea unor medicamente şi pentru stabilirea de noi terapii.
Prezentarea a fost făcută marţi, într-o conferinţă de presă, de către profesorul Mircea Popescu, profesorul Amorin Popa şi dr. Camelia Prună, dr. Aniela Platona şi dr. Corina But, reprezentând cele patru secţii clinice în care sunt derulate studii clinice: Cardiologie, Diabetologie, Oncologie şi Dermatologie.
În rândul lumii
"Studiile clinice sunt un subiect sensibil", a recunoscut de la bun început prof.univ. Mircea Popescu, şeful clinicii de Cardiologie, în contextul în care BIHOREANUL a demonstrat, în urmă cu patru ani, dar şi anul acesta, că cel puţin doi medici din Oradea, de la Spitalul Judeţean (Aurel Babeş) şi de la Maternitate (Doru Crăiuţ), au încălcat legea în derularea studiilor clinice, pe care le-au efectuat fără a putea dovedi că pacienţii pe care au testat medicamente au fost în prealabil informaţi, că între companiile farmaceutice şi spitale au existat contracte, şi că acestea din urmă şi-au primit banii cuveniţi pentru faptul că studiile se desfăşurau pe cheltuiala lor.
Profesorul Popescu a explicat că în cazul Spitalului Judeţean, în prezent, sunt respectate toate legile româneşti şi regulile internaţionale pentru efectuarea studiilor clinice: clinicile şi medicii implicaţi au aprobarea forurilor naţionale (Comisia de etică, Agenţia Naţională a Medicamentului, Academia), între spital şi companiile farmaceutice sunt încheiate contracte, astfel că acestea dotează spitalul cu aparatura şi echipamentele necesare, medicii care desfăşoară studiile sunt autorizaţi ca investigatori, co-investigatori şi sub-investigatori, iar pacienţii sunt informaţi şi îşi dau consimţământul scris pentru a fi subiecţii unor asemenea experimente.
"Studiile pe care le facem sunt parte a celor efectuate în alte centre universitare, iar rezultatele sunt consemnate în reviste de cercetare prestigioase şi recunoscute la invel internaţional", a spus şi profesorul Amorin Popa.
Câştig pentru pacienţi
Şeful secţiei de Diabetologie a mai afirmat că actuala conducere a Spitalului Judeţean este prima care a început să fie interesată de studiile clinice, pentru a se asigura că legislaţia este respectată integral, cât şi pentru a stimula cadrele medicale care au merite reale în aceste studii. "Domnul Grebenişan a avut iniţiativa ca 10% din fondurile pe care le încasăm de la companiile care comandă studiile să rămână la nivelul secţiilor clinice unde se fac studiile", a spus Amorin Popa, subliniind că în acest fel este încurajată cercetarea ştiinţifică şi dotarea secţiilor clinice din fonduri extrabugetare.
Fiecare din reprezentanţii celor patru clinici unde se desfăşoară studii clinice au prezentat scopurile medicale ale acestora, subliniind că este şi în interesul pacienţilor să participe la ele, dacă li se propune, deoarece în acest fel au acces mai mare la analize şi investigaţii de mare acurateţe, dar şi la medicamente şi terapii de ultimă oră, al căror cost este în general ridicat şi la care accesul este condiţionat de aprobările CAS.
Potrivit prezentărilor făcute, în prezent la Cardiologie se efectuează studii clinice pentru cercetarea tratamentelor anticoagulante, la Diabetologie pentru testarea efectelor unui medicament sub formă de cristale lichide similar insulinei endogene (adică celei pe care corpul uman o produce în mod natural), la Oncologie pentru testarea unor terapii aşa-numită de fază III şi IV în tratarea afecţiunilor oncologice, iar la Dermatologie pentru testarea unui nou medicament împotriva psoriazisului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.