Premieră medicală de excepţie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Organele a două femei, în vârstă de 55 de ani fiecare, din Bihor, au fost prelevate, simultan, luni, într-o operaţiune care a durat 6 ore.
"Coincidenţă, cele două paciente, care provin din localităţi diferite, aveau aceeaşi vârstă, au stat în acelaşi salon, erau colege "de pat" de sâmbătă. Una dintre ele a suferit un infarct miocardic acut şi un stop cardio-respirator resuscitat, iar cealaltă a fost internată cu hemoragie de trunchi cerebral, în comă profundă", a declarat marţi pentru BIHOREANUL dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant în Bihor.
Văzând că nu mai au şanse de recuperare, medicii de la secţia de Anestezie-Terapie Intensivă au început protocoalele de declarare a morţii cerebrale duminică, iar luni toate formalităţile erau îndeplinite. "Am vorbit cu cele două familii în paralel. Dacă una dintre ele a acceptat imediat donarea organelor, cealaltă a luat decizia mai târziu, după 6 ore", a mai precizat Carmen Pantiş.
Echipele au prelevat corneele şi rinichii de la ambele paciente, în timp ce ficatul s-a prelevat doar de la una dintre ele. Astfel, un om care suferea de ciroză a primit, deja, o şansă nouă la viaţă, prin transplantarea ficatului, alte 4 persoane bolnave cu rinichii nu vor mai avea nevoie de dializă, iar alţi 4 oameni vor putea să vadă.
A fost prima prelevare simultană din Oradea, care, cu cele două intervenţii, ajunge în 2013 la a zecea operaţie de acest gen, dar şi cea mai dificilă.
"Coordonarea situaţiei a fost complexă. Au venit 4 medici din Bucureşti şi 4 din Cluj, iar eu, în calitate de coordonator, am ţinut legătura permanent cu alte 4 centre de transplant: Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Deva, pentru că şi Deva a avut, în premieră, primul donator. La Timişoara şi Deva trebuia să informez permanent cum decurge intervenţia chirurgicală, pentru că, în funcţie de ce se întâmpla la Oradea, echipa de prelevare trebuia să ajungă şi acolo. Iar la Bucureşti, unde a ajuns corneea şi ficatul, şi Cluj, unde urmau să fie transplantaţi rinichii, medicii trebuiau să ştie când vor ajunge organele pentru transplant", a mai precizat Carmen Pantiş.
Una din cele mai mari probleme ale programului de transplant din România este că dacă într-o zi vor fi 30 de donatori în spitale, medicii nu vor putea preleva organele tuturor, din lipsă de personal.
"Vreau să mulţumesc atât managerului Gheorghe Carp, cât şi directorului de la Ambulanţă, Daniela Petrişor, pentru că s-au implicat direct, dar şi specialiştilor, pentru că efortul a fost dublu şi totul s-a desfăşurat impecabil. Din Oradea au participat la operaţii doi oftalmologi, George Roiu şi Monica Chiş, iar partea de anestezie a fost asigurată de Ştefan Pataki şi Tudorel Sabău, împreună cu asistenta Lăcrimioara Pop", a mai spus Pantiş.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.