URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Aprilie 2013, 12:05

Premieră medicală la Oradea: Organele a două paciente au fost prelevate simultan la Spitalul Judeţean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră medicală de excepţie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Organele a două femei, în vârstă de 55 de ani fiecare, din Bihor, au fost prelevate, simultan, luni, într-o operaţiune care a durat 6 ore.

"Coincidenţă, cele două paciente, care provin din localităţi diferite, aveau aceeaşi vârstă, au stat în acelaşi salon, erau colege "de pat" de sâmbătă. Una dintre ele a suferit un infarct miocardic acut şi un stop cardio-respirator resuscitat, iar cealaltă a fost internată cu hemoragie de trunchi cerebral, în comă profundă", a declarat marţi pentru BIHOREANUL dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant în Bihor.

Văzând că nu mai au şanse de recuperare, medicii de la secţia de Anestezie-Terapie Intensivă au început protocoalele de declarare a morţii cerebrale duminică, iar luni toate formalităţile erau îndeplinite. "Am vorbit cu cele două familii în paralel. Dacă una dintre ele a acceptat imediat donarea organelor, cealaltă a luat decizia mai târziu, după 6 ore", a mai precizat Carmen Pantiş.

Echipele au prelevat corneele şi rinichii de la ambele paciente, în timp ce ficatul s-a prelevat doar de la una dintre ele. Astfel, un om care suferea de ciroză a primit, deja, o şansă nouă la viaţă, prin transplantarea ficatului, alte 4 persoane bolnave cu rinichii nu vor mai avea nevoie de dializă, iar alţi 4 oameni vor putea să vadă.

A fost prima prelevare simultană din Oradea, care, cu cele două intervenţii, ajunge în 2013 la a zecea operaţie de acest gen, dar şi cea mai dificilă.

"Coordonarea situaţiei a fost complexă. Au venit 4 medici din Bucureşti şi 4 din Cluj, iar eu, în calitate de coordonator, am ţinut legătura permanent cu alte 4 centre de transplant: Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Deva, pentru că şi Deva a avut, în premieră, primul donator. La Timişoara şi Deva trebuia să informez permanent cum decurge intervenţia chirurgicală, pentru că, în funcţie de ce se întâmpla la Oradea, echipa de prelevare trebuia să ajungă şi acolo. Iar la Bucureşti, unde a ajuns corneea şi ficatul, şi Cluj, unde urmau să fie transplantaţi rinichii, medicii trebuiau să ştie când vor ajunge organele pentru transplant", a mai precizat Carmen Pantiş.

Una din cele mai mari probleme ale programului de transplant din România este că dacă într-o zi vor fi 30 de donatori în spitale, medicii nu vor putea preleva organele tuturor, din lipsă de personal.

"Vreau să mulţumesc atât managerului Gheorghe Carp, cât şi directorului de la Ambulanţă, Daniela Petrişor, pentru că s-au implicat direct, dar şi specialiştilor, pentru că efortul a fost dublu şi totul s-a desfăşurat impecabil. Din Oradea au participat la operaţii doi oftalmologi, George Roiu şi Monica Chiş, iar partea de anestezie a fost asigurată de Ştefan Pataki şi Tudorel Sabău, împreună cu asistenta Lăcrimioara Pop", a mai spus Pantiş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6867 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON