URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Mai 2012, 16:35

Premieră istorică: Biserica din Pocola a fost sfinţită de soborul tuturor ierarhilor din Mitropolia Ardealului condus de ÎPS Laurenţiu Streza

Premieră istorică: Biserica din Pocola a fost sfinţită de soborul tuturor ierarhilor din Mitropolia Ardealului condus de ÎPS Laurenţiu Streza (foto: Mitropolia Ardealului)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru prima dată în istoria Episcopiei Ortodoxe a Oradiei de la reînfiinţarea în 1920, soborul tuturor arhiereilor din Mitropolia Ardealului a oficiat o slujbă de sfinţire în Bihor. Soborul condus de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu Streza, arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolit al Ardealului, a oficiat duminică slujba de târnosire a Bisericii "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Petrani, comuna Pocola.

Din sobor au făcut parte Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi Prea Sfinţitul Andrei al Făgăraşului.

Conform celor declarate de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, evenimentul, unic în istoria eparhiei, a fost posibil datorită prieteniei care îl leagă de fostul său student, actual arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei, Înalt Preasfinţitului Ioan, născut şi botezat în Petrani.

Mitropolitul a lăudat cu această ocazie rolul crucial pe care arhiepiscopul de Covasna şi Harghita îl joacă în păstrarea credinţei şi românismului în eparhia pe care o conduce, unica din ţară în care românii sunt minoritari.

Cu ocazia sfinţirii bisericii din Petrani, părintele paroh Dumitru Straca a primit rangul de iconom stavrofor, pentru munca depusă în slujba bisericii iar ÎPS Ioan al Covasnei şi Harghitei a fost declarat cetăţean de onoare a comunei Pocola.

Zidită în perioda 1874-1879, biserica din localitate a fost supusă unor ample lucrări de renovare începând cu anul 2002 din contribuţiile făcute de credicioşii ortodocşi şi cu sprijinul Înalt Preasfinţitului Ioan, fiu al locului.

"Aici a fost o biserică veche, într-o avansată stare de degradare. Lucrările au început în urmă cu zece ani cu refacerea acoperişului, după care s-au făcut lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă, tencuieli interioare şi exterioare, s-au refăcut picturile, s-a montat un iconostas nou, s-au refăcut toate instalaţiile şi s-a introdus încălzire centrală", a declarat primarul de Pocola, Ioan Maşcaş.

La slujba de târnosire a bisericii au participat duminică sute de credincioşi ortodocşi din Pocola şi localităţile învecinate, feţe de bisericeşti şi reprezentanţi ai adminisitraţiei locale şi judeţene în frunte cu prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea. Printre parlamentarii care au luat parte la eveniment s-au numărat senatorii Ioan Mang şi Cornel Popa şi deputaţii Sonia Drăghici şi Lucia Varga.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
S-a rasplatit tradarea !
Printre parlamentarii care au luat parte la eveniment s-au numărat senatorii Ioan Mang şi Cornel Popa şi deputaţii Sonia Drăghici şi Lucia Varga. Ce c*rva-i politica....Doi dintre ,,alesi'' sunt de alta confesiune, dar ce mai conteaza....
Postat 07 Mai 2012, 18:51 de un fost PeNaL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON